Refser HA-begravelse på TV 2

TV2.no sendte fire timer direkte fra begravelsen av et Hells Angels-medlem. Med en slik dekning bidrar kanalen til å legitimere en kriminell organisasjon, mener BI-professor Petter Gottschalk.


Fredag ble et medlem av Hells Angels (HA) bisatt i Oslo. Den 35 år gamle mannen var et fullverdig medlem av motorsykkelklubben, og bisettelsen samlet derfor medlemmer fra hele verden. 800 HA-medlemmer kom kjørende på motorsyklene sine og tok plass i domkirken. Synet på motorsykkelklubben spenner fra en litt rufsete motorsykkelklubb, til en av de kriminelle aktørene Kripos knytter størst bekymring til i Norge – «spesielt innen narkotikakriminalitet, systematisk bruk av grov vold, trusler og utpressing», som det heter i Kripos-rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge – Trender og utfordringer 2013-2014» (s. 4). Tross skepsisen valgte domprost Anne-May Grasaas å åpne Oslo domkirke for klubben, siden kirken er en av to i Oslo som kan huse et så stort antall gjester.

TV 2 valgte å sende live fra begravelsen i fire timer på tv2.no, og deler av denne sendingen ble overført på TV 2 Nyhetskanalen. TV 2 fikk ikke sende inne fra kirken eller fra Østre Aker gravlund, hvor det avdøde HA-medlemmet ble gravlagt, men sendte live fra utenfor domkirken og gravlunden med to reportere, samt én journalist som skrev kommentarer løpende på nettet. På Twitter kom reaksjoner fra kolleger i mediebransjen. «Tv2.no streamer begravelsen av et HA-medlem, og snakker som om det skulle vært en statsbegravelse», skrev Espen Andersen i NRK Brennpunkt.

- HA vil bli sett opp tilPetter Gottschalk, professor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på organisert kriminalitet, nøler ikke med å kalle Hells Angels «Norges mest profesjonelle kriminelle matriseorganisasjon». Han er kritisk til at TV 2 dekker en begravelse for et Hells Angels-medlem med en flere timer lang sending.
- Mange medier synes det er kult å ha Hells Angels, fordi klubben er myteomspunnet. Hells Angels er et av de sterkeste merkenavnene i verden. De er kanskje like kjent som McDonalds og Coca Cola, sier Gottschalk.
- Bidrar en slik sending til å legitimere en kriminell organisasjon, slik du ser det?
- Ja, det gjør den. En MC-klubb går gjennom noen stadier. Første med masse vold, for å vinne territorier og få kontroll over kriminelle markeder. Nå har de kommet så langt i Norge at de ønsker å bli respektert – ikke bare ut fra frykt, men at de er kule. På festene sine spiller de visst en låt med teksten «Party like a rock star, look like a movie star.» De ønsker å bli sett opp til – ikke som noen som er hatet, men som noen som er veldig kule. At TV 2 bidrar til det, er ikke bra, sier Gottschalk.

- Brukte kritisk ekspertiseNyhetsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther, mener det er relevant for kanalen å dekke en så stor begivenhet som HA-begravelsen fredag var.
- Å tie ihjel dette arrangementet, som preget store deler av Oslo sentrum sist fredag, vil være feil. Det relevante er imidlertid å sette dette i kritisk kontekst, noe vi forsøkte gjennom bruk av ekstern og intern kritisk ekspertise på temaet, skriver Årsæther i en e-post til Kampanje.
Også andre medier, som Dagbladet og Aftenposten, dekket HA-begravelsen fredag.

Ekspertisen Årsæther viser til er Paul Larsson, professor ved Politihøgskolen og ekspert på MC-kriminalitet. Larsson har tidligere uttalt at han, i motsetning til Gottschalk og Kripos, ikke regner Hells Angels som organiserte kriminelle.
– Jeg tror ikke du kan bevise at Hells Angels som organisasjon bedriver kriminell virksomhet. Det man ser, er at klubben blir brukt som nettverk for å utøve en del organisert kriminalitet. Det er en vesensforskjell der. Det er ikke Hells Angels som driver kriminell virksomhet, har Larsson tidligere uttalt til Morgenbladet.

- Godt oppdaterte journalisterÅrsæther peker på at TV 2 også har intern kompetanse på HA, noe kanalen dro nytte av i forbindelse med sendingen.
- Vi har journalister i redaksjonen som er meget godt oppdatert på aktivitetene i disse organisasjonene og som bidro med sin kunnskap. Larssons kommentarer ble sendt både på Nyhetskanalen og web-tv, skriver Årsæther til Kampanje.

Årsæther har ikke besvart Kampanjes spørsmål om sammenlikningen flere gjorde med en statsbegravelse, om hvorvidt dekningen kan bidra til å legitimere noe Kripos og deler av akademia ser som en kriminell organisasjon, eller om det var interne diskusjoner i TV 2 i forkant av sendingen.
- Vurderte dere om dere skulle bruke Kripos eller Petter Gottschalk som kilder i dekningen?
- Vi kunne selvfølgelig også ha spurt Gottschalk for å belyse miljøet ytterligere, men valgte altså Larsson, som har svært høy kunnskap om temaet, skriver Årsæther.

- Klubben er aldri blitt dømt
Pressetalsmann for Hells Angels, Rune «Super'n» Olsgaard, sier HA-medlemmene ikke kjenner seg igjen i omtalen klubben ofte får som en kriminell organisasjon.
- Inntrykket som blir skapt av oss i media og av Petter Gottschalk henger ikke på greip. Vi blir fotfulgt, telefonavlyttet og utsatt for razziaer, og det brukes titalls millioner kroner på å følge med på oss. Men klubben er aldri blitt dømt, og jeg tror ikke det skyldes at vi er mye smartere enn de som etterforsker oss, sier Olsgaard, som også er kjent som del av Jarle Andhøys mannskap på de tv-sendte «Berserk»-ekspedisjonene, til Kampanje.

Han mener stempelet HA får som kriminell organisasjon er urettferdig.
- Vi er en motorsykkelklubb. Enkeltmedlemmer har begått kriminalitet, men det har ikke noe med klubben å gjøre. Hvis noen blir tatt for noe, må de gjøre opp selv. Vi er stort sett familiefolk fra arbeiderklassen, og følger landsgjennomsnittet når det gjelder hvor mange som er i arbeid og slike ting. Noen trår over grensen, men det skjer i alle miljøer, sier Olsgaard.
Han er fornøyd med mediedekningen av begravelsen fredag.
- Jeg synes den var veldig respektfull, og det satte vi pris på. Vi er i en sorgprosess. Han som ble begravet var et høyt respektert medlem, derfor tok folk turen fra USA og andre land. Det sier vel noe om hva slags mennesker vi er, som prøver å ta vare på hverandre. Hvis vi hadde vært den kriminelle organisasjonen det skapes et bilde at av vi er, ville vi nok hatt et annet fokus, sier Olsgaard til Kampanje

Comments