Disse kriminelle nettverkene er den største trusselen i Oslo

Hele seks kriminelle miljøer rangeres som mer sentrale enn MC-kriminelle i Oslo.

Aftenposten skriver i dag at oslopolitiet frykter et økende spenningsnivå mellom de ulike kriminelle gjengene1 i Oslo.

Det er dannet flere nye gjenger i hovedstadsområdet. Sjefen for oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, gir Aftenposten følgende rangering av hvilke miljøer utgjør den største samfunnstrusselen i hovedstadsområdet.

Øverst på listen står de gamle rivalene B-gjengen, Young Guns - med mest pakistansk opprinnelse, og de langt yngre gjengmiljøene Furuset Bad Boys og Holmliagjengen, der aktørene har ulik etnisk bakgrunn.

Dette er Oslo-politiets liste med de åtte fremste kriminelle aktørene:
  1. De kriminelle gjengene med ulik etnisk bakgrunn, som B-gjengen og Young Guns (se over). Multikriminelle, mye narkotikakriminalitet, vold og trusler, inkludert beskyttelsespenger.
  2. Vestafrikanere. Spesielt nigerianere. Innførsel av narkotika, mest heroin og kokain, prostitusjon, illegale pengetransaksjoner.
  3. Nordafrikanere, spesielt marokkanske nettverk. Først og fremst hasjinnførsel og omsetning med marokkanere bak leveransene helt fra Marokko, gjennom store deler av Europa til salgsnettverk i Norge.
  4. Balkan-grupper, spesielt albanere. Heroin, voldskriminalitet, beskyttelsespenger.
  5. Grupper fra Baltikum, spesielt litauere. Multikriminelle, også narkotika.
  6. Ulike kurdiske miljøer. Narkotika. Spesielt heroin.
  7. MC-gjengene. Narkotika- og voldskriminalitet.
  8. Vietnamesiske nettverk. Lukkede miljøer som politiet vet lite om. Er store på dyrking av marihuana i Norge.

Flere satser på norsk marihuana

Politiinspektør Aas sier de nå ser en trend der ikke bare vietnamesere, men flere av de kriminelle miljøene dyrker marihuana i Norge, fordi gevinsten er stor og risikoen er mindre enn ved narkotikasmugling.
Den såkalte B-gjengen i Oslo er et av de kriminelle miljøene i Oslo som politiet rangerer som de mest sentrale i hovedstaden. Her fra en pågripelse i mai 2007 i Oslo, da politiet pågrep en rekke sentrale personer i A- og B-gjengen. Politiet slo også til mot et titall personer med gjengtilknytning i Brasil. Aksjonen ble kalt

Den såkalte B-gjengen i Oslo er et av de kriminelle miljøene i Oslo som politiet rangerer som de mest sentrale i hovedstaden. Her fra en pågripelse i mai 2007 i Oslo, da politiet pågrep en rekke sentrale personer i A- og B-gjengen. Politiet slo også til mot et titall personer med gjengtilknytning i Brasil. Aksjonen ble kalt "Operasjon Nemesis".


Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold fremhever narkotika som selve limet i det meste som skjer i ulike organiserte, tungt kriminelle miljøer. Han beskriver det sentrale østlandsområdet som selve hovednedslagsfeltet for den organiserte kriminaliteten.

Kripos har rangert MC-kriminelle som helt sentrale organiserte kriminelle aktører i Norge. Politimester Sjøvold ser ikke noen motsetning i at man har en annen rangering i hovedstaden, fordi utfordringene med de ulike kriminelle miljøene vil variere rundt om i landet, det ut fra hvilke nettverk som er mest aktive i lokalsamfunnene.

For liten risiko for å bli tatt

Mange tunge kriminelle miljøer er engasjert i narkotikatrafikken. I løpet av ni uker fra 12. desember i fjor beslagla Oslo-politiet i samarbeid med tollvesenet 35 kilo med heroinholdig pulver, alle beslagene knyttet til albanermiljøet der Oslopolitiet har få beslag de siste årene.
Politiinspektør Einar Aas uttalte etterpå til Aftenposten2 at de involverte aktørene har følt seg for trygge, og at flere store partier er smuglet inn over tid. Han konstaterte at risikoen for å bli oppdaget ikke har vært tilstrekkelig.

Les også

Politiet: Økende spennings- nivå i Oslo gjengmiljøer3

I løpet av hele fjoråret beslagla politiet 22 skytevåpen knyttet til organisert kriminalitet. Hittil i år er det tatt 21 våpen.
- Er de organiserte, kriminelle miljøene nå så mange, tunge at seksjonen har problemer med å rekke over alle utfordringene?
- Vi får det vi får av ressurser, og må klare oss med det. Slik er systemet. Men jo mer vi får av midler og mannskaper, jo bedre er vårt potensial til å lykkes i kriminalitetsbekjempelsen, sier Sjøvold.

Vil vite mer om narkomarkedet

Politimesteren vil at kampen skal kjempes på flere fronter, ikke bare ved avsløring av narkotikaleveranser. Han viser til det sterke fokuset på de åpne rusmiljøene i Oslo, og liberalisering av narkotikalovgivningen. Han stiller spørsmål ved om alvoret i narkotikadebatten adresseres på rett vis.
- Vi må få mer frem narkotika som tema i forebygging av kriminalitet. Og vi vet alt for lite om hva markedet absorberer, hvor det blir av alt stoffet som smugles. Det er ikke slik at alt ender opp i de tunge rusmiljøene i Oslo sentrum. Problemet er langt større. Dette må analyseres bedre, ellers blir debatten skjev, sier Sjøvold.
Oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet har rundt 10 prosent av oslopolitiets budsjett, anslagsvis 180 millioner kroner.
De skal ha i underkant av 300 ansatte i seksjonen, hvorav rundt 20 prosent av disse jobber på SO, avsnittet for spesielle operasjoner, som kartlegger de forskjellige kriminelle miljøene, også gjengene.

Les også:

  • - Politiet må opprettholde presset mot gjengene

    Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler ser det som avgjørende at politiet får et gjennombrudd i etterforskningen av serien med drap og drapsforsøk i Oslos gjengmiljøer. Slik håper han det kan unngås nye

Comments