Firma forsvarer kasseret banderapport

En kritisk rapport om bande-exit strategien er aldrig blevet offentliggjort, fordi den i følge Kriminalforsorgen er fuld af fejl. Analysebureau undrer sig.
 
Her ses en gruppe bandemedlemmer ved en retssag. En evaluering af Kriminalforsorgens bande-exit program viste sidste år, at der er stor efterspørgsel på hjælp til at komme ud af bandemiljøet.


En kritisk rapport om Kriminalforsorgens bande-exit strategi er aldrig blevet offentliggjort, fordi den i følge Kriminalforsorgen er fagligt ringe, fuld af fejl og unuanceret.

Men firmaet bag analysen, Als Research, siger nu, at de forgæves har forsøgt at få svar på, hvad der er galt med rapporten.
- Kriminalforsorgen har ikke efterfølgende over for os ønsket at udpege, hvad der i givet fald skulle være ukorrekt. Det opfatter jeg som mærkværdigt, siger Jacob Als Thomsen, direktør i Als Research.

Jacob Als Thomsen står stadig fuldt inde for det analysearbejde, hans firma har lavet.
- Det er min overbevisning, at rapporten tegner et korrekt billede af direktoratets exit-indsats på daværende tidspunkt. Evalueringens datagrundlag og de anvendte undersøgelsesmetoder er således helt i overensstemmelse med Kriminalforsorgens egne ønsker og godkendt af dem, siger Jacob Als Thomsen.

Han understreger, at de aktører, der optræder i evalueringen, er udpeget i samarbejde med Kriminalforsorgen, og at evalueringens opgørelser bygger på tal, som Kriminalforsorgen selv har udleveret.

Evalueringen konkluderer blandt andet, at myndighederne har undervurderet efterspørgslen på hjælp til at komme ud af bandemiljøet, og at flere bandemedlemmer derfor ikke har fået hjælp i tide.

Kritikken i evalueringen går også på, at der har været mangelfuld og utilstrækkelig kommunikation mellem de forskellige aktører i bande-exit programmerne.

Vil sende ud en anden gang

Evalueringen af bande-exit strategien lå klar i maj 2012, men er aldrig blevet sendt til hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller til Folketingets Retsudvalg.
Og det har skabt undren på Christiansborg, hvor retsordførerne torsdag fik udleveret rapporten af en eks-rocker, som er kommet i besiddelse af evalueringen her et år efter færdiggørelsen.

Retsordførerne fra både Enhedslisten, SF, Venstre og DF undrer sig over, at de ikke har fået evalueringen fra Kriminalforsorgen for længe siden, men det er der en naturlig forklaring på. Det siger Ina Eliasen, kontorchef i Kriminalforsorgen.
- Rapporten bærer præg af at være udarbejdet i al hast. Empirien for undersøgelsen vurderes at være for tynd i forhold til de konklusioner, der drages. Rapporten er behæftet med fejl og upræcisheder, siger Ina Eliasen, dog uden at konkretisere, hvor der er faktuelle fejl og upræcisheder.

Til Ritzau erkender hun dog, at rapporten kunne have været sendt ud.
- Det virker som om, der er noget utrolig interessant i den rapport, og det kan jeg da også godt se. En anden gang må vi sende rapporten ud med nogle bemærkninger om, hvad vi mener om kvaliteten. Det tror jeg er en meget god idé, siger Ina Eliasen.

Comments