Hells Angels anföll familjefest

Mitt under den pågående familjefesten rusade Hells Angels in på den fredliga klubben Svineri MC:s klubbområde.

Medan kvinnor och barn flydde misshandlades klubbmedlemmarna med kofötter, golfklubbor och påkar.

Svineri MC beskrivs av både polisen och i MC-kretsar som en fredlig klubb. Det var ett kompisgäng som arrangerade fester och hade kul i sin klubbstuga i Smedby utanför Kalmar.

”De slår ihjäl allihop”

I maj förra året arrangerade de sin årliga vårfest. På klubbområdet samlades MC-medlemmar, kvinnor och barn. De drack vin och hade en lugn kväll. Senare på kvällen skulle ett band uppträda.
Men då hände någonting. Samtalen till SOS-alarm beskriver händelserna kanske bättre än någonting annat:
– Hells Angels är här på MC-träffen och slår ihjäl allihopa.
– Dom slår sönder hela kåken och alla människor som är här - barn och alltihop.
– Det finns barn här ni måste komma jätte-, jättefort.

Trodde det var ett skämt

Festdeltagarna beskriver i polisförhören hur ett trettiotal maskerade män plötsligt sprang in på klubbområdet. Flera säger att de först trodde att allting var ett skämt. Men det var det inte. Männen, maskerade med rånarluvor och sjalar, började slå omkring sig med kofötter, påkar och en golfklubba.
En kvinna berättar hur hon tog tag i ett barn intill sig och sprang in i klubblokalen. De maskerade männen riktade in sig på de män som bar Svineri MC:s västar. De slog dem, sparkade dem. Någon fick en kofot slagen mot huvudet. MC-västarna revs av dem medan de låg på marken samtidigt som de maskerade männen fortsatte att slå sönder delar klubblokalen.

Män med Hells Angels-koppling greps

Allting gick fort. Enligt en festdeltagare var det över på bara fem minuter. Kvar av festen fanns blodfläckar, skrik och en sönderslagen klubblokal.
De maskerade männen hade kommit till festen i bilar. Ett ögonvittne utanför området såg 10-15 bilar köra i en karavan till platsen. Polisen kunde senare samma dag stanna några bilar med misstänkta gärningsmän. I bilarna satt män med som alla hade koppling till Hells Angels - antingen som fullvärdiga medlemmar, prospects eller genom supporterklubbarna Red Devils MC och Red & White Crew. Några av dem hade blodfläckar på sina kläder som band dem till platsen. Någon hade en vägbeskrivning som förklarade hur de skulle köra till klubblokalen.

Oklart varför klubben attackerades

Flera av de misshandlade medlemmarna Svineri MC berättade i tingsrättförhören om hur de efteråt har varit sjukskrivna. Flera har haft sömnsvårigheter. Någon har fått antidepressiva mediciner.
Varför Svineri MC attackerades verkar i dag ingen veta. I polisförhören framgår spekulationer om att det skulle ha att göra med att MC-klubben hade tänkt arrangera en stor sommarfest. Och att det eventuellt inte skulle ha gillats av Hells Angels. Kammaråklagare Åsa Adolfsson känner till spekulationerna men konstaterar samtidigt att det aldrig har klargjorts exakt varför det skedde.
– De vill ha betalningar och provision. De vill styra och ställa vilka MC-fester som ska finnas. Men det är bara en spekulation, säger Åsa Adolfsson.
Efter attacken ställdes den planerade sommarfesten in. I dag har Svineri MC lagt ner klubben och sålt sin klubblokal.

Comments