Kriminalforsorgen: Derfor blev banderapport skrottet

En hidtil hemmeligholdt rapport, der giver den daværende VK-regering et stort ansvar for problemer med at hjælpe fængslede bandemedlemmer af miljøet, får hårde ord med på vejen.
 
Ordene kommer fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har bestilt rapporten hos virksomheden Als Research.

I følgebrevet, hvor Kriminalforsorgen giver tv2.dk aktindsigt i rapporten, retter souschef Tove Vedige Brøchner en hård kritik mod den troværdighed.

Rapporten er 'på grund af dens ringe faglige kvalitet ikke blevet offentliggjort. Evalueringen indeholder faktuelle fejl, unuancerede og konstaterende analyser og således ikke af en faglig kvalitet, som berettiget kan forventes', lyder skudsmålet i følgebrevet.

Et af rapportens kritikpunkter er, at den daværende VK-regering markedsførte exit-programmet, før det i det hele taget var udarbejdet i Kriminalforsorgen.
Da kunder meldte sig i butikken, gav det en stor flaskehals af folk, der gerne ville, men ikke kunne komme i exit-program.

Noget, som ifølge de foreninger, der arbejder privat på at hjælpe folk ud, er dybt kritisabelt.
- Det er forrykt og en falliterklæring. Det er rigtig ærgerligt for de indsatte, der har stået og gerne ville ud. Jeg er ikke i tvivl om, at det har fået folk til at blive i miljøet og opgive at komme ud, siger Jan Mansur Hussain fra foreningen Vores Unge.

Selv om Als Research ifølge Kriminalforsorgen leverer et produkt, der ikke lever op til forsorgens faglige forventninger, arbejder det do fortsat sammen med Als Research.
Ifølge tv2.dks oplysninger er Als Research således ved at lægge sidste hånd på en slutevaluering af exit-programmet. En evaluering, som dog nu er snævret ind til kun at evaluere et brudstykke af det samlede program, nemlig mentordelen.

Hos Als Research er direktør Jacob Als Thomsen rystet over beskyldningerne. Vanlig vis udtaler han sig aldrig om kundeforhold, men han har aldrig i selskabets historie oplevet noget lignene, skriver han i en mail til tv2.dk.
- Det er min vurdering, at midtvejsevalueringen på alle måder giver et sandfærdigt og korrekt billede af exit-indsatsen i Kriminalforsorgen på daværende tidspunkt, og jeg står personligt inde for kvaliteten og for evalueringens konklusioner og analyser. Jeg kan m.a.o. på ingen måde tilslutte mig den vurdering, der er blevet givet af Direktoratet i den følgeskrivelse, du omtaler. Direktoratet har heller ikke villet udlevere denne til mig, så jeg kan forholde mig til hvad der i givet fald skulle være "ukorrekt" og "unuanceret", skriver Jacob Als Thomsen.
- Som du kan konstatere ved læsning af midtvejsevalueringen, er notatet baseret på Direktoratets egne oplysninger samt på interview med diverse ansatte med relation til exit-indsatsen. Disse ansatte er udpeget i samarbejde med Direktoratet. Det er således i høj grad deres vurdering af exit­indsatsen, samt direktoratets egne tal og opgørelser, der ligger til grund for evalueringens konklusioner, skriver han.


Tv2.dk har gennem flere dage forsøgt at få oplyst fra Kriminalforsorgen, hvilke faktuelle fejl, rapporten indeholder - og hvad der ligger til grund for skudsmålet 'ringe faglig kvalitet'.

Indtil videre har ingen returneret vores opkald. Kriminalforsorgen skriver også, at man i august 2012 præsenterede Als Reseach for den omfattende faglige kritik - der dog ikke fik forsorgen til at skifte samarbejdspartner.

Jacob Als Thomsen erindrer mødet, men afviser, at kritikken er præsenteret som i følgeskrivelsen.

Forskningschef og mediejurist Oluf Jørgensen ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder sagen 'spændende.

Han fastslår, at Kriminalforsorgen er i sin gode ret til at kommentere rapporten, hvis den kan begrunde kritikken.
- Det lyder dog umiddelbart, som om der er kommet en kritisk rapport, som de så har forsøgt at lægge låg på med et diffust fosøg. Hvis de havde konkrete fejl, de kunne pege på, ville de angive dem, siger Oluf Jørgensen.

- Hvis de ikke vil pege på konkrete fejl, kan du roligt bygge på rapporten, tilføjer han.

Comments