Har justitsminister Morten Bødskov holdt en kritisk banderapport skjult? Har det betydet, at bandemedlemmer, der gerne ville ud af bandemiljøet, ikke er kommet det? Og har det måske forværret bandekrigen?
De spørgsmål optager medlemmerne af Folketingets retsudvalg efter at eks-rockeren Michael Green, der er talsmand for Foreningen af tidligere bandemedlemmer, torsdag fik foretræde for retsudvalget. Her præsenterede han en rapport fra Kriminalforsorgen, der viste, at kun fire bandemedlemmer er kommet ud af bandemiljøerne via programmet, selv om hele 71 bandemedlemmer viste interesse for det.
Venstres retsordfører Karsten Lauritzen føler sig vildledt af ministeren:
- Vi blev bekræftet i at justitsministerens udlægning af at exit programmerne fungerer fantastisk, er fejlagtig. Der er en masse problemer, og der er også dokumentation for det. Og det er meget alvorligt. Det betyder at man politisk i efteråret besluttede at forlænge exitstrategien på et forkert grundlag. Og det er meget uheldigt for bandemedlemmerne der skal ud i programmer der ikke fungerer.
Har Morten Bødskov løjet for jer?
- Man skal nærstudere, hvad han har sagt i folketingssalen og svaret skriftligt, men det vil jeg da slet ikke afvise.
Er der tale om, at ministeren har vildledt Folketinget?
- Jeg føler mig i hvert fald personligt vildledt. Om han juridisk har vildledt Folketinget, må vi se nærmere på. Men jeg kan i hvert fald huske de første ti gange, hvor han har sagt, at det går fremragende, siger Karsten Laurtitzen.
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup siger:
- Der er en risiko for, at Folketinget er blevet vildledt og det må vi have undersøgt. Der findes jo denne rapport fra Als Research, som vi har bedt om i Retsudvalget men ikke har fået.
Tror du ministeren har læst rapporten?
- Ja, det går jeg ud fra. At man vælger ikke at svare, kan godt tyde på, at man har vidst, den har været gal i lang tid. Justitsministeriet rutter ikke med svarerne. Når de sidder inde med viden om, at noget ikke virker, skal de jo gøre noget ved det. Hvilken konsekvens, det kan have for justitsministeren er for tidligt at sige. Men alt er åbent.
Enhedslisten vil formentlig kalde justitsministeren i samråd:
- Rapporten indeholder kritik. Og hvis justitsministeren har fået at vide, at strategien halter, skulle han have handlet på det og ikke bare gemt den væk i en skuffe. Det er meget alvorligt. Vi vil meget gerne have folk ud af bandemiljøerne. Og så nytter det jo ikke, at man gemmer rapporter væk, fordi man ikke er enig i konklusionerne. Vi vil stille spørgsmål til ministeren om sagen, og hvis vi ikke er tilfredse med de svar, kalder vi ham i samråd, siger partiets retsordfører, Pernille Skipper.
Retsudvalgets formand Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) vil bede om yderligere oplysninger fra Kriminalforsorgen:
- Vi skal ikke drage konklusioner før vi ved præcis hvad der er op og ned på denne rapport. Jeg tror, man har forholdt sig til politiets exitstrategi og ikke til Kriminalforsorgens. Men vi må bede Kriminalforsorgen redegøre for, hvad der er mangelfuldt i rapporten, og vi er nødt til at vide, om der er mennesker, der ikke har fået hjælp. Det er selvfølgelig et problem, hvis man har forsøgt at gemme en rapport og hvis 33 mennesker ikke har fået hjælp. Men vi må først høre Kriminalforsorgens forklaring, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
Comments
Post a Comment