Oslo-politiet frykter hevnaksjoner i gjengmiljøene

Ambulanse ankommer åstedet for skudd i krysset Tøyengata, Jens Bjelkes gate (Foto: Øyvind Bye Skille/NRK)
Politiet advarer mot en spent situasjon i Oslos kriminelle gjengmiljøer. Her fra en skyteepisode i Tøyengata i februar.

Politiet i Oslo frykter at situasjonen blant hovedstadens kriminelle gjenger er så spent at det når som helst kan resultere i hevnaksjoner. Antall beslaglagte våpen i gjengmiljøene øker

I hele 2012 beslagla Oslo-politiet 22 skytevåpen som var knyttet til organisert kriminalitet. Hittil i år er antallet allerede kommet opp i 21 våpen, skriver Aftenposten.
Einar Aas (Foto: Tuva Gaarder Nordlie/NRK) Sjef for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas.
 
– Det er en situasjon som bekymrer oss. Veldig mange av dem er beslaglagt i de kriminelle gjengene i det man må kunne kalle depoter. Det tyder på en negativ beredskap i miljøet, sier sjefen for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas til NRK.

– Ingen oppklarte saker

Siden januar i fjor har det vært over elleve skyteepisoder på åpen gate i Oslo. Politiet kan knytte minst seks av disse til kriminelle gjenger. Disse gjengene er både blitt flere og mer uoversiktlige enn før.
– Ingen av disse sakene er oppklart. Det øker helt klart spenningsnivået i disse miljøene, sier Aas.
Etter skytedramaet på Aker Brygge i 2006 startet politiet opp et eget gjengprosjekt. Det ga umiddelbare resultater, færre åpne konflikter og et høyt beslag av våpen.
Nå ser imidlertid politiet mange paralleller til situasjonen i 2006, og registrerer at bevæpningen i gjengmiljøene er i ferd med å gå oppover igjen.
– Det er et høyt spenningsnivå. Det har trolig utspring i uoverensstemmelser knyttet til tung kriminalitet mer enn rivalisering. Men historikken ligger der, og de hendelsene som har vært gjør jo at faren for at noen begår represalier er til stede, sier Aas til NRK.

Tuftet på tung narkotikakriminalitet

Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, blar nå opp 5 millioner kroner ekstra for overvåking og etterforskning av gjengene.
– Vi håndterer de kriminelle gjengene som det tyngste kriminelle miljøet her i Oslo. Veldig mye er tuftet på tung narkotikakriminalitet. Det skaper uenighet og uoverensstemmelser, sier Aas.
Selv om politiet nå er bekymret for utviklingen i miljøet, mener Aas at de også har forhindret alvorlige situasjoner.
– Det som er lite målbart er fravær av episoder. Politiet har nok bidratt til at det ikke har kommet til episoder ved et par anledninger.

Comments