Vil nekte HA-merker på puber

...
Dette kan bli forbudt på utesteder i Grenland



Dette skjer etter at politiet har fremmet ønske om det. Et forbud vil være knyttet opp medlemmer av én prosent-klubber eller klubber som sympatiserer med disse. Det handler om bruk av såkalte «colors», som er fellesbegrepet for tegn og merker på medlemmenes motorsykkelvester.

Folk som kommer med for eksempel Hells Angels-merker på motorsykkelvesten skal ikke ha noe som helst på et skjenkested å gjøre, hvis politiet får det som de vil.
Saken har blitt tatt opp i et felles politirådsmøte i Porsgrunn og Skien.
– Det stemmer at dette er noe vi har uttrykt ønske om. Vi mener dette er en effektiv måte å bekjempe kriminelle MC-klubber, sier politistasjonssjef Annie Sandersen til PD.

I Porsgrunn vurderes det nå altså å få et forbud mot «colors» inn i politivedtektene. I samme runden vil det bli forsøkt å sette inn et støt mot de aktuelle MC-klubbenes muligheter til å holde egne fester med skjenkebevilling.

Porsgrunn kommune har sjekket saken med Helsedirektoratet.
Direktoratet svarer at en generell nekting av skjenkebevilling til én prosent-klubber og klubber som sympatiserer med disse, altså såkalte prospects hangarounds, ikke trenger å bli en del av politivedtektene, men kan innlemmes i den alkoholpolitiske handlingsplanen.
– Slik direktoratet ser det, dreier spørsmålet seg for det første om hvorvidt kommunen kan ha en generell og fast praksis for å avslå søknader om skjenkebevilling til nevnte klubber. Direktoratet kan ikke se at det har noen særlig betydning for dette spørsmålet hvor og hvordan praksisen er nedfelt, dersom praksisen er i tråd med alkoholloven, og det sikres at det ikke foretas usaklig forskjellsbehandling av søkere. Men det er selvsagt å anbefale at generelle praksisendringer tas inn i den alkoholpolitiske planen, skriver seniorrådgiver Solveig Haukenes Aase.

Hun har også kommentert forslaget om å nekte personer med såkalte colors plass på utestedene:
«Dersom kommunen mener at dette punktet i politivedtektene skal rette seg mot skjenkestedene, slik at de gis plikt til å hindre inngang for personer med slike kjennetegn, må det antas at dette vil være å likestille med et vilkår i bevillingsvedtaket, med mindre politiet har egen hjemmel for å innføre en slik plikt. I så fall har direktoratet tidligere uttalt at kommunen ikke kan stille vilkår i den enkelte skjenkebevilling om at skjenkestedet må nekte inngang for personer som bærer «Colors» med videre da et slikt vilkår ikke vil ha saklig sammenheng med alkohollovens formål», skriver Haukenes Aase.

Comments