– En betydelig fare for rettssikkerheten

Som iTromsø skrev i går er Troms og Finnmark statsadvokatembeter økonomisk i knestående allerede før første halvår er over. Årsaken er ifølge førstestatsadvokat Lars Fause et strammere budsjett kombinert med store, ressurskrevende straffesaker — blant annet den såkalte «Hells Angels-saken».
I revidert nasjonalbudsjett, som ble behandlet i Stortinget i går, har regjeringen gått inn for å øke bevilgningen til drift av Den høyere påtalemyndighet med 2,1 mill. kroner. Til sammenligning har Høyre foreslått en økning på 5 millioner og Fremskrittspartiet en økning på 6,1 millioner kroner.
Leder av Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener regjeringen må bære ansvaret for det han karakteriserer som en uforsvarlig budsjettsituasjon.
– Den høyere påtalemyndighet håndterer de mest alvorlige og komplekse straffesakene våre. Knapphet på ressurser utgjør en betydelig fare for rettssikkerheten. Vi er det eneste partiet som tar denne situasjonen alvorlig, uttaler Sandberg overfor iTromsø.

– Stabile betingelser

Også i Høyre er man bekymret over den økonomiske situasjonen ved landets statsadvokatembeter. Justiskomiteens nestleder, André Oktay Dahl (H), påpeker at Riksadvokaten selv stilte i Stortinget for å advare mot utviklingen.
– I Høyres alternative budsjett påpekte vi at sakene som føres av Den høyere påtalemyndighet blir stadig mer omfattende og komplekse, noe som må gjenspeiles i økte bevilgninger. Den høyere påtalemyndighet må ha stabile og forutsigbare rammebetingelser som er tilpasset sakstilfanget, uttaler Dahl til iTromsø.
Justiskomiteens nestleder tar til orde for en egen offentlig utredning om varig balanse i straffesakskjeden.
– Dagens planlegging i justissektoren er for preget av ad hoc-løsninger. Vi kan ikke fortsette den årlige «runddansen» hvor politiet «vinner» det ene året, kriminalomsorgen det andre og domstolene litt en sjelden gang, mener Dahl.

Overtid og reiser

Regjeringens erkjenner i sitt forslag til revidert budsjett at statsadvokatembetene har fått stadig mer ressurskrevende saker.
– Særlig er dette knyttet til alvorlige straffesaker. Vi foreslår å øke bevilgningen til den høyere påtalemyndighet for å dekke utgifter til overtid, reiseutgifter for aktorater som utføres av statsadvokatene samt konstitusjoner. Dette vil legge til rette for at Den høyere påtalemyndighet kan utføre nødvendige arbeidsoppgaver i forbindelse med straffesaksbehandlinger, heter det i fremlegget fra regjeringen.

Comments