Hells Angels leds som en multinationell koncern


Ett högkvarter i USA, en mellanstegsförvaltning i bland annat Europa och nationella underavdelningar i olika länder. 

Hells Angels har samma uppbyggnad som lagliga multinationella koncerner och verkar tillämpa deras verksamhetskoncept för sina egna ändamål. Polisens förundersökningsmaterial avslöjar hur till exempel de finska underavdelningarna betalar medlemsavgifter till Europa. Avdelningarna måste uppfylla strikta kriterier innan de får använda gängets symboler.

Materialet som avslöjar detaljer om Hells Angels väsen offentliggjordes när tingsrätten i Esbo inledde behandlingen av ett fall mot medlemmar i mc-gänget.

På de åtalades bänk sitter ett 30-tal gängmedlemmar. Av dem tillhör omkring 20 underavdelningen Hells Angels MC Hellsinki från Esbo och ett tiotal underavdelningen i Villmanstrand.

Åklagaren Anna-Riikka Ruuth beskriver materialet som exceptionellt.
– Så vitt jag vet är det här första gången man fått grepp om hur Hells Angels interna organisation leds och hur de nationella underavdelningarna förhåller sig till den världsomfattande organisationen.'

Under en husrannsakan i Esbo beslagtog polisen en dator som visade sig innehålla "grundlagen" som styr hela organisationen. Åklagaren säger att samma regler gäller alla underavdelningar.

Veckomöten och internationella larm
Reglerna kräver att också de sex underavdelningarna i Finland samlas till veckomöten. Dessutom ska avdelningarna välja bland annat en president och en så kallad officerskår, en undersergeant som upprätthåller ordningen och en kassaförvaltare.

Den som vill bli medlem måste ha en referens av en fullvärdig medlem i Hells Angels. Aspiranttiden på ett år kan bli kortare om den sökande begår våldsbrott under tiden.

Aspiranterna, så kallade hangarounds och prospectmembers, tar hand om hantlangarjobben såsom städning och alkoholförsäljning.

Underavdelningarna knyts samman av bland annat ett gemensamt system för informationsförmedling. När någon råkar ut för en husrannsakan går ett e-postlarm världen om, så att de andra medlemmarna vet att inte skicka meddelanden till målet för husundersökningen.

Personliga jurister och rättegångskassa
Alla i Hells Angels binds av en strikt tystnadsplikt och brott mot den bestraffas hårt. Också i den här utredningen fick polisen höra svaren "Jag vet inte" eller "Ingen kommentar" tiotals, om inte hundratals gånger.

Enligt förundersökningen har varje medlem ett på förhand utsett rättegångsbiträde som säkerhetsåtgärd för kommande gripanden. Klubben sparar dessutom pengar för framtida rättegångar.
Klubbarna som hör till Hells Angels skickar bilder på avskedade medlemmar till de andra avdelningarna, och det är ofta förbjudet att stå i kontakt med före detta medlemmar.

De trettio gängmedlemmarna som står inför rätta i Esbo åtalas för deltagande i en organiserad kriminell sammanslutnings verksamhet. Åtalen ska behandlas på onsdagen.

I Finland har ingen ännu dömts på basis av den paragrafen. Interpol och Centralkriminalpolisen klassar Hells Angels som en kriminell sammanslutning.

Comments

  1. Extremely intriguing online journal. A lot of web journals I see nowadays don't generally give anything that I'm keen on, however I'm most definitely inspired by this one. Recently felt that I would post and let you know. aftermarket headlight assembly

    ReplyDelete

Post a Comment