– MC-bande truer til seg territorium

KAMP OM TERRITORIUM: Siden nyttår skal det ha vært et titalls
oppgjør mellom de to klubbene og det skal ha brutt ut flere ville
slåsskamper i Lillestrøm og Stavanger mellom medlemmer av
Mongols MC og Gladiators MC.
Motorsykkelklubben Mongols skal de siste månedene ha vært i en rekke konfrontasjoner med medlemmer av Gladiators MC.
Hittil ukjent opplysninger viser at Mongols nå trolig kjemper en territoriell maktkamp i en rekke norske byer.

Siden nyttår skal det ha brutt ut flere ville slåsskamper i Lillestrøm og Stavanger mellom medlemmer av Mongols og den uavhengige motorsykkelklubben Gladiators.

ABC Nyheter vet at flere medlemmer av Gladiators skal ha mottatt konkrete drapstrusler om de oppholder seg i byer Mongols hevder å ha kontroll på.

Gladiators, som består av en rekke tidligere medlemmer av Hells Angels, Bandidos og Outlaws, har siden oppstarten i 2011 tatt avstand fra organisert kriminalitet og har gjentatte ganger uttalt at de ikke ønsker konflikt med andre klubber i det norske motorsykkelmiljøet.

Les også: MC-bande: – Vil etablere oss i alle stortbyer i Norge

– Forsøkt påkjørt

I begynnelsen av juni startet en rettsak i Jæren Tingrett der tre tidligere medlemmer av Bandidos sto tiltalt for pengeinnkreving. To av disse skal nå ha hoppet over til henholdsvis Mongols og Gladiators.

Tre dager før rettsaken startet ble Gladiators-medlemmet forsøkt kjørt ned av ukjente gjerningsmenn i det han var på vei til en lastebil tidlig om morgen. Det skal ha sittet flere personer i bilen som kjørte mot mannen i svært høy fart, men politiet etterforsker saken foreløpig kun som et trafikkuhell. Mannen pådro seg kun lettere skader etter hendelsen.

Kilder nær MC-miljøet forteller likevel at saken trolig har utspring fra en konflikt mellom enkeltpersoner i de rivaliserende klubbene Mongols og Gladiators.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal Gladiators ikke ha noe ønske om å hevne verken truslene eller påkjørselen.

Les også: Mongols-medlemmer tiltalt for ran og grov vold

Ukjent for politiet

Politiet i Stavanger bekrefter at det den siste tiden har vært en rekke episoder mellom klubbene.
– Jeg kan bekrefte at politiet er kjent med at det har vært noen episoder, men så langt politiet kjenner til, knyttes ikke disse til en territoriell konflikt, sier Bjørn Vidar Bollestad, leder for avdeling for organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt, til ABC Nyheter.

Bollestad presiserer at politiet aktivt jobber opp mot miljøet og stadig er i dialog med klubbene.
– Politiet vil følge miljøet og utviklingen nøye og forsøke å forebygge at konflikter oppstår, sier han.

På Romerike bekrefter politiet at de følger med på situasjonen.
– Jeg kan bekrefte at vi følger utviklingen i MC-miljøet, sier MC-koordinator i Romerike politidistrikt, Halvard Askilsrud, til ABC Nyheter.

Les også: Dette er MC-gjengens kriminelle løpegutter

– Kjører ingen hard linje

Ingen av klubbene ønsker å bekrefte opplysningene, men et høytstående medlem av Mongols MC uttalte til ABC Nyheter i mai at de ikke ønsker en kamp om territorium i Norge.
– Vi har ikke kommet med noen form for trusler om represalier mot andre klubber, sa medlemmet og fortsatte;
– Vi kjører ikke noe hard linje mot andre klubber. Mongols har kun kontakt med noen få klubber i Norge, resten har vi ingen form for konflikter med, sa han.
– Så dere ønsker ikke kamp om territorium?
– Mongols MC er en sterk klubb, men det betyr overhodet ikke at vi prøver å skvise ut andre klubber.

Les også: – De er involvert i ganske grov kriminalitet

MC-president ute 

Spenningen mellom klubbene skal ha økt kraftig etter at Europa- og tidligere Norgespresident i Mongols, Michael Willumsen, ble kastet ut av klubben i april.

Den tidligere presidenten skal ha vært i åpen konflikt med medlemmer i klubben om hvordan den skal drives videre. Willumsen skal etter det ABC Nyheter forstår ha lagt ned klubbens avdelinger i Tyskland etter at de tyske medlemmene stadig tiltrakk klubben unødvendig negativ omtale.'

Willumsen ble kastet ut i såkalt «bad standing» og er med det uønsket av alle klubber i Norge.

Den tidligere bandelederen bekrefter sin avskjed i en e-post til ABC Nyheter.
– Opplysningene stemmer. Jeg er ute av klubben, skriver han.

Mongols ønsker ikke å kommentere hvorfor Willumsen ble kastet ut.
– Det er en klubbsak, sier et medlem om utkastelsen.
Les også: Truer politiet med utenlandske medlemmer

Politiet er bekymret 

De kriminelt belastede motorsykkelklubber i Norge har de siste årene ekspandert kraftig og politiet er nå bekymret for at det er for mange klubber i landet.
«Det mest alvorlige, med tanke på videre ekspansjon, er at den trolig vil utfordre dagens relativt stabile situasjonen mellom 1 % MC-klubbene i Norge. Norge har hittil representert et unntak fra mange andre europeiske land med tanke på graden av voldelige oppgjør mellom 1 % MC-klubbene. Hells Angels MC og Bandidos MC skal derimot være bekymret over at flere 1 % MC-klubber har etablert seg i Norge de siste årene, spesielt Gladiators og Mongols.», skriver Kripos i rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge - Trender og utfordringer 2013/2014»
– Ekspansjonen utfordrer imidlertid dagens relative stabile situasjon mellom 1 % MC-miljøene i Norge, og vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom de ulike 1 % MC-klubbene. Ekspansjonen fører videre til at de kriminelle miljøene får større innflytelse og blir dermed blir mer effektive i utførelsen av sin kriminalitet, sa Borge i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av Kripos-rapporten.

Mongols MC

Historie: Etablert i Los Angeles i 1969.
Norge: Har sitt hovedkvarter i Kristiansand. (Tidligere Lillestrøm, Romerike)
Har forsøkt å etablere seg flere andre steder, men har møtt stor motstand fra kommuner og andre én-prosent-klubber. Det har tidligere blitt avdekket at flere klubbens  medlemmer ikke har motorsykler eller førerkort.
Klubben pleier tette bånd til Outlaws MC.
I disse byene er klubben etablert:
■ Arendal
■ Oslo
■ Kristiansand
■ Drammen
■ Østfold
■ Stavanger
■ Lillestrøm
■ Nomad

Comments

  1. Anonymous6/16/2013

    dere som er med i mongols i norge skulle ikke vert med i det hele tatt dere hr jo faen meg ikke motorsykkel eller lppen paa slikt ,dere er kun med for og tjene penger ulovlig.
    faa dere motorsykkel da kan dere si at dere er bikere og ikke idioter.

    ReplyDelete

Post a Comment