Pengekrav fra bilsalg og pyramideinvesteringer

Den 48 år gamle mannen forklarte at det var godt kjent på hele Jæren og store deler av Sørlandet at det fantes flere folk som skyldte ham penger.
- Alle visste at de første som klarte å drive inn disse pengene skulle få femti prosent av beløpet. Jeg har jo forsøkt å drive inn disse pengene i årevis, sa den tiltalte 48-åringen.
Pengekravene skulle stamme fra forskjeller episoder, blant annet investeringer i et pryramideselskap som ikke gikk veien og bilkjøp.
Men at han på noe tidspunkt skulle ha hyret inn Bandidos som organisasjon for å kreve inn penger ville han overhodet ikke vedgå. Mannen erkjente derfor ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene i saken.

- Dønn urettferdig


Les også

Mafia-tiltalte erkjenner ikke straffskyld1

Ingen av de tre mafia-tiltalte erkjente straffskyld da rettsaken mot dem startet i Jæren tingrett mandag.
- De sitter hele tiden og bruker Bandidos. Det synes jeg er dønn urettferdig. Hvis jeg noen gang har brukt ordet Bandidos skal jeg ta det på meg. Alt han hadde på seg da jeg snakket med han var det 1-prosent merket. Det har aldri vært snakk om at jeg var interessert i å bruke Bandidos. Og han som jeg snakket med sa med en gang at dette gjør jeg som privatperson, det var ikke noe snakk om noe annet, sa den 48 år gamle mannen.
- Hva ble resultatet av møtet da, ville tingrettsdommer Mass Nærland vite?
- Han sa han ville se papirene. Han ville se om det var reelle krav. Femti prosent skulle han få. Femti prosent det er det jeg har sagt til alle mann som har forsøkt å drive inn penger i denne saken, sa 48-åringen.
- Deler av dette dreier seg om pengebeløp fra lang tid tilbake, slutten av 80-tallet. Har du tenkt på at dette kan være foreldet, ville politiadvokat og aktor i saken, Øyvind Haukland, vite.
- Ikke den tanken du vil frem til. For meg er ikke dette foreldet, sa den tiltalte 48-åringen.

Fem tiltalte

Totalt er fem personer tiltalt, det er satt av to uker til saken i Jæren tingrett.
Ingen av de tre mafiatiltalte erkjente straffskyld da rettsaken mot dem startet. En av de to øvrige tiltalte erkjente delvis straffskyld.
Tre av mennene skal ifølge tiltalen ha hatt formell tilknytning til 1%-klubben Bandidos MC Norway da forholdene de står tiltalt for fant sted. Enten som fullverdige medlemmer eller som prøvemedlemmer.
Det er disse tre som er tiltalt etter §60a – den såkalte mafiaparagrafen.
Politiet og påtalemyndigheten mener mennene opptrådte som en del av en organisert kriminell gruppe da de ved flere anledninger i mai 2009 skal ha forsøkt å presse en person til å betale dem minst 720.000 kroner.
Per i dag finnes det ikke rettskraftige dommer som knytter klubber fra det såkalte 1%-miljøet til mafiaparagrafen i straffeloven.
Advokat Anne Kroken, som forsvarer en av de tre mafiatiltalte, har tidligere uttalt til Aftenbladetat hun mener det er feil bruk av paragraf.

Kommunikasjonskontroll

Under rettsaken fredag er det varslet at det vil legges frem en såkalt kommunikasjonskontroll (KK), der opptak fra blant annet telefonsamtaler skal spilles av i retten.
Forsvareren til en av de mafiatiltalte uttalte følgende om de varslede KK-avspillingene:
- Vi vil komme inn på at det er ikke straffbart å drive med pengeinnkrevning. Det blir også litt spesielt når KK-en skal spilles av, min klient visste at han ble avlyttet. Det sier litt om hans oppfatning av pengeinnkreving, sa forsvarer til en av de tiltalte, Joakim Ronold.

Fakta § 60a

Dersom en straffbar handling er utøvet som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, forhøyes maksimumsstraffen i straffebudet til det dobbelte, likevel ikke med mer enn 5 års fengsel.
Med organisert kriminell gruppe menes en organisert gruppe på tre eller flere personer som har som et hovedformål å begå en handling som kan straffes med fengsel i minst 3 år, eller hvor en vesentlig del av virksomheten består i å begå slike handlinger.
Forhøyelse av maksimumsstraffen etter bestemmelsen her får anvendelse i forhold til lovbestemmelser som tillegger strafferammen rettslig virkning, hvis ikke annet er bestemt.

Comments