Bandidos-medlemmer frikjent for mafiavirksomhet

Fire menn, to med tilknytning til mc-klubben Bandidos, er dømt for torpedovirksomhet og pengeinnkreving. Men tingretten avviser bruk av mafiaparagrafen.

Tre tidligere Bandidos-medlemmer, to fullverdige og ett prøvemedlem, er i Jæren tingrett dømt til fengsel i opptil ett år etter at de ved flere anledninger i 2009 skal ha forsøkt å presse en person til å betale dem minst 720.000 kroner.

Mennene hadde formell tilknytning til 1%-klubben Bandidos MC da pengeinnkrevingen skjedde og var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven - §60. Politiet og påtalemyndigheten mente mennene opptrådte som en del av en organisert kriminell gruppe ved pengeinnkrevingen.

Les også

- Jeg har sluttet i Bandidos MC

Den første av de tre Bandidos-medlemmene forklarte seg i retten i dag. Ingen av de tre er lenger medlem av klubben.
 

Politinederlag

Men tingretten er uenig og politiet og påtalemyndigheten led igjen nederlag i å få en dom som knytter 1%-klubber til mafiaparagrafen. Mafiaparagrafen forutsetter at en gruppe på minst tre personer samarbeider over tid om forbrytelser som har en strafferamme på tre år eller mer.

Retten mener mye tyder på at torpedooppdrag var en del av Bandidos sin virksomhet, men at pengeinnkreving kan ha skjedd utenfor klubbtilhørigheten.
- På den annen side kan det ikke utelukkes at torpedovirksomhet var noe enkeltmedlemmer drev med, og med hjelp av kamerater fra samme miljø. I nærværende sak er heller ikke ført bevis for at mer enn to tiltalte var sammen om straffbar innkreving. Det kan da vanskelig legges til grunn at disse to gjennom tilknytningen til Bandidos, eller på annen måte i denne sammenhengen, representerte en organisert kriminell gruppe som hadde som hovedmål å begår alvorlige kriminelle handlinger, skriver tingretten i dommen.

Det kan ikke utelukkes at torpedovirksomhet var noe enkeltmedlemmer drev med, og med hjelp av kamerater fra samme miljø

139 tekstmeldinger og "de store gutta"

En tiltalt 48-åring fra Sør-Rogaland har i tingretten forklart at han ga et Bandidos-medlem i oppdrag å få penger andre skyldte ham etter blant annet bilhandel og en investering i et pyramideselskap. 48-åringen mener kravene var berettigede og han derfor ikke har gjort noe galt ved å få hjelp til å prøve å få tilbake pengene.

Ett av de medtiltalte Bandidos-eksmedlemmene sendte i perioden mellom august 2008 og oktober 2010 til sammen 139 tekstmeldinger til den ene av 48-åringens påståtte skyldnere.

Bandidos-medlemmet skal ikke ha kommet med direkte trusler, men deler av det foreldede kravet ble betalt fordi situasjonen ble opplevd som truende.

Les også

Pengekrav fra bilsalg og pyramideinvesteringer

Første tiltalte (48) startet med å forklare seg om personlige pengeinvesteringer tilbake til slutten av 80-tallet.
 
Etter å ha investert 50.000 kroner  i et pyramidelignende selskap, uten at den lovede avkastningen på 44.000 kroner dukket opp da selskapet gikk overende, dro 48-åringen sammen med Bandios-medlemmet og et prøvemedlem til Sørland for å møte mannen bak selskapet. 48-åringen hadde tidligere fortalt at kravet ville bli forfulgt av "de store gutta".

Etter at pyramideselskapsmannen først ikke fant noen på det avtalte møtestedet, ble han oppringt av 48-åringen og fikk beskjed om å møte opp "for guttene ikke er å spøke med".

Les også

Mafia-tiltalte erkjenner ikke straffskyld

Ingen av de tre mafia-tiltalte erkjente straffskyld da rettsaken mot dem startet i Jæren tingrett mandag.
 
48-åringen er i Jæren tingrett dømt til fengsel i åtte måneder, fem måneder gjort betinget.

Et Bandidos-eksmedlem (32 år) er dømt til fengsel i ett år, seks måneder gjort betinget.
En 38-åring, som også har vært fullverdig Bandidos-medlem er dømt til fengsel i 120 dager, 60 dager gjort betinget.

- Ikke overraskende

En 33-åring, som har vært Bandidos-prøvemedlem, er frikjent for truende pengeinnkreving, men dømt til en bot på 6.000 kroner for oppbevaring av mindre mengder narkotika.

Hans forsvarer, advokat Anne Kroken, sier hun ikke er overrasket over at påtalemyndigheten ikke med seg retten på bruk av mafiaparagrafen.
- Min klient har fra dag én bestridt å ha noe med ulovlig pengeinnkreving å gjøre. Jeg er ikke overrasket over dommen, en dom som er 100 prosent korrekt, sier Kroken til Aftenbladet.
- Føler du at din klient ble "brukt" av politiet og påtalemyndighet for å oppfylle forutsetningen i mafiaparagrafen om at tre personer må samarbeide i i en organisert, kriminell gruppe?
- Ja, svarer Kroken.

LES OGSÅ:
Kritisk til politiets MC-hets
Slik organiseres ungdomsgruppene
Bandidos kartla politifolk
Derfor gikk Bandidos dukken i Stavanger  

Comments