Bandidos-profil vil bli katolikk og teolog

Voldsdømte Lars Harnes er besluttet løslatt, og ønskes velkommen av Oslo katolske bispedømme. Men fengselet mener han ennå er for farlig for et liv i frihet.

Bandidos-sjefen Lars Harnes var en «angrende synder» da han hilste på statsminister Kjell Magne Bondevik under et Stopp Volden-arrangement i 1999. Likevel fulgte han opp med blant annet grov mishandling og voldtektsforsøk. Nå hevder han å ha blitt katolikk, og vil studere på Menighetsfakultetet.

Etter åtte år i Ila fengsel seier Lars Harnes at han angrer på det livet han har levd. 44-åringen hevder han har konvertert til katolisismen og ønsker nå å starte på teologistudier ved Menighetsfakultetet, skriver Dagbladetpå nett.

Men det er ikke første gang Harnes forteller at han er en «angrende synder».

Grov vold. På 1990-tallet var Harnes med på å stifte mc-klubben Bandidos i Norge. Han ble senere leder. I følge Dagbladet har Harnes følgende rulleblad:
* Totalt er han straffedømt elleve ganger, blant annet for ran, grov vold og tyverier.
* I 2002 ble han dømt for frihetsberøvelser, grov mishandling og voldtektsforsøk i den såkalte Linderud-saken.
* I 2004, mens han var ute på prøve, deltok han i det brutale Aker Brygge-ranet.

Lovde bedring overfor Bondevik. Det var under et Stopp Volden-arrangement i 1999 at bandios-lederen håndhilste på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Bildet endte med å hjemsøke KrF-politikeren, i følge Dagbladet, siden Harnes kort tid etter begikk nye, grove voldshandlinger. Nå vil Harnes ta sin teologiutdanning på Menighetsfakultetet, der Bondevik tok sin på 1970-tallet.
- Min klient har i utgangspunktet valgt studiet ut fra interesse, men det er absolutt meningen å peile dette inn mot noe praktisk, sier Harnes' forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

I studieadministrasjonen på Menighetsfakultetet kan studentassistent Helen Elisabeth Leithe-Rief ikke bekrefte at Harnes er i kontakt.
– Vi gir ikke ut informasjon om hvem som søker. Det er konfidensielt uansett hvem det gjelder, sier hun til Vårt Land.

Er velkommen. Pressekontakt i Oslo katolske bispedømme, Pål Bratbak, forklarer en omfattende prosess å bli katolikk.
– Jeg har ikke sett navnet til Lars Harnes på noen konvertitt-liste ennå. For å bli katolikk må man først gå til messe hver søndag, få undervisning et års tid og vise at man ønsker å leve et kristent liv.
– Er Harnes velkommen i Den katolske kirken?
– Det finnes langt verre sorter folk i vår kirke. Vi er i tilgivelsesbransjen, og så lenge man vil gjøre opp for seg så er man hjertelig velkommen, sier Bratbak.

Vil utvide fengselsoppholdet. Men påtalemyndigheten og fengselsledelsen vil ikke at Harnes skal gå fri. Ila fengsel antyder blant annet at andre innsatte har utøvd vold og trusler på oppdrag fra Bandidos-profilen bak murene, og vil forlenge forvaringsperioden med tre år. Mandag besluttet likevel Asker og Bærum tingrett at Harnes er ferdigsonet. Selv om retten er enig i at Harnes har påvirket miljøet i fengselet negativt og at det er grunn til å frykte nye alvorlige forbrytelser fra Bandios-profilen. Likevel er det ikke tilstrekkelig bevis for en «reell fare», sier retten.

Asker og Bærum tingrett er enig i at Harnes har påvirket fengselsmiljøet negativt og at det er grunn til å frykte at han skal begå like alvorlige forbrytelser i framtida, men mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det er en «kvalifisert og reell fare» for dette. Den vektlegger i steden at 44-åringen har bolig og familie på utsiden - og at han vil bli katolikk og studere.

Spares fritt. Statsadvokaten har anket løslatelsesdommen. Men dersom lagmannsretten i dag eller i morgen står fast på løslatelsesdommen, kan Harnes trolig kunne gå ut av Ila fengsel som fri mann, skriver Dagbladet

Comments