Bandidos-topp ble løslatt, men slipper ikke ut

Den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes (t.h.) sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik under en Stopp volden-forstilling i Oslo Spektrum i mars 1999.

To psykiatrisk sakkyndige mener 44-åringen ikke lenger er farlig og at han kan slippes løs i samfunnet. Det bygger de blant annet på at han har tatt opp skolefag, lært å tegne motorsykkeldeler i et 3D-program, og at han ønsker å studere på menighetsfakultetet og bli katolikk.

Den rettsmedisinske kommisjon har tidligere uttalt at de sakkyndige som tidligere har vurdert prøveløslatelse av Lars Harnes, virker å ha vært i overkant godtroende.

Anker løslatelse

Uansett gikk 44-åringens forvaringsperiode ut 2. juli. Men statsadvokat Benedikte Høgseth mener at Harnes fortsatt er for farlig. Hun tok derfor ut tiltale for ytterligere tre års forlengelse av forvaringen, men fikk ikke medhold. Asker og Bærum tingrett slo tirsdag fast at mannen skal løslates.

Denne gangen har den rettsmedisinske kommisjon ikke funnet noen vesentlige mangler ved de sakkyndiges vurdering, som tilsier at Lars Harnes bør slippes fri.

Men den tidligere Bandidos-presidenten sitter likevel fortsatt bak lås og slå fordi statsadvokaten beordret pågripelse og fikk medhold i Oslo tingrett om at Harnes skal sitte på oppsettende virkning frem til ankebehandlingen av en forlenget forvaring blir behandlet i lagmannsretten.

Fengslingen ble anket av Harnes' forsvarer, advokat Øystein Storrvik.
- I dag sa lagmannsretten at min klient skal sitte i varetekt i fire uker. Men det er egentlig bare et spørsmål om hvor han skal være inntil lagmannsretten behandler spørsmålet om forvaringsperioden skal forlenges eller ikke, noe retten har sagt vil skje tidligst om to måneder, det vil si september, sier Storrvik.

Grov mishandling

Lars Harnes var med på å etablere Bandidos i Norge.

I 2003 ble han dømt i den såkalte Linderud-saken. Da hadde han året før utsatt en annen mann for grov torturlignende mishandling gjennom ett døgn.

Den mishandlede mannens kjæreste ble også holdt fanget, og ble forsøkt voldtatt av 44-åringen. Hun fikk beskjed om at kjæresten hennes holdt på å dø og at hun skulle bli «hore for Bandidos for å betale kjærestens gjeld».

Ran på perm

Ett år etter dommen ble Harnes innvilget permisjon fra fengselet. Den benyttet han til å angripe to vektere i DNBs lokaler på Aker Brygge. Dette skjedde natt til mandag 30. august 2004.

Sammen med to andre ranet han til seg nesten 2,7 millioner kroner etter å ha holdt en skarpladd pistol mot den ene vekterens hode.

Harnes har tidligere begjært seg prøveløslatt. En som er dømt til forvaring skal prøveløslates hvis vilkårene for forvaring ikke lenger er til stede.

Samler inn penger

Så sent som i mars i fjor, slo likevel Asker og Bærum tingrett fast at det «er nærliggende fare for at (Harnes) vil begå nye alvorlige voldsrelaterte forbrytelser dersom han prøveløslates, og at det derfor av hensyn til samfunnets vern er nødvendig at han fortsatt holdes i forvaring».

Det viktigste argumentet for at Lars Harnes bør løslates nå, er at han skal ha kuttet kontakten med Bandidos. 44-åringen forklarte at han ikke lenger har kontakt med klubbens medlemmer fordi det har skjedd et generasjonsskifte siden han ble pågrepet.
En fengselsinspektør forklarte imidlertid at Harnes skal ha undertegnet brev med Bandidos, sitt eget navn og nazitegnet SS. Inspektøren sa også at det er kommet brev til 44-åringen der det står at klubbens medlemmer samler inn kollekt slik at der overføres 1200 kroner til Harnes hver måned.

Men Harnes skal ikke ha svart på brev eller henvendelser han har fått fra Bandidos-medlemmer mens han har sittet inne.

Comments