Gir ikke opp kravet

Har tatt pant: Gjensidige har tatt pant i fem av ni andeler i Hells Angels lokaler i Ringsaker, men har ikke funnet noen løsning på hvordan de skal omsette andelene i penger.FOTO: Trond Lillebo
Har tatt pant: Gjensidige har tatt pant i fem av ni andeler i Hells Angels
lokaler i Ringsaker, men har ikke funnet noen løsning på hvordan de
skal omsette andelene i penger.
 
Det er nå åtte år siden erstatningsdommen mot fem Hells Angels-medlemmer ble rettskraftig. De fem og ytterligere to personer som ikke er medlem av MC-klubben, ble tidligere i straffesaken dømt for å medvirke til den såkalte Drammen-bomba som var rettet mot Banditos sitt hovedkvarter og som drepte en tilfeldig og uskyldig forbipasserende.

288 millioner

I erstatningssaken ble de dømt til å betale 288 millioner kroner til forsikringsselskapet Gjensidige.
De har tidligere tatt pant i fem niendedeler av Hells Angels sitt klubblokale i Ringsaker som var eid av de dømte, men har ifølge seg selv ikke funnet en juridisk mulighet til å ta over selve huset.
Det samme forsikringsselskapet var også involvert i den medieomtalte Varg Vikernes sin straffesak.
Vikernes, som denne uken ble arrestert og sluppet løs av fransk politi for å planlegge en terrorhandling, ble også dømt til erstatning etter å ha brent ned flere kirker på 90-tallet.
I går kom det fram at dette kravet hadde forfalt, på grunn av foreldelsesfristen på ti år.
Det er nå to år til den samme tiårsgrensen slår inn i Hells Angels-saken.
Bjarne Aani Rysstad, som er informasjonssjef i Gjensidige, sier til HA at erstatningssaken ikke kommer til å bli stanset som følge av foreldelse.

Ingen løsning

Selv om lovverket fastslår at erstatningskrav fastslått ved dom foreldes etter ti år, har man mulighet til å opprettholde kravet ved å aktivt kreve pengene gjennom utleggsbegjæringer innen tiårsfristen.
- Når det gjaldt saken mot Vikernes, ble det gjort en vurdering før foreldelsesfristen gikk ut. Når det gjelder denne saken har vi gjort en annen vurdering, og svaret er at vi til enhver tid sørger for at kravet ikke blir rammet av foreldelse, sier han.
Han forteller at statusen rundt klubbhuset i Ringsaker ikke har endret seg. De har ikke funnet en løsning på hvordan de kan utnytte de andelene av huset de har tatt pant i.
- Vi hadde et forslag om at kommunen skulle overta disse andelene, men det ville de ikke gå med på, men vi jobber stadig med å finne løsninger på hvordan vi kan få inn pengene vi har krav på. Det er ikke slik at vi har gitt opp å få disse pengene, men du må huske på at dette er snakk om kompleks jus, sier informasjonssjefen.
 
 

Comments