Retten løslot eks-presidenten i Bandidos


Harnes ble løslatt sist tirsdag til tross for gjentatte advarsler fra politi og statsadvokatene, og er nå klar for å fortsette studiene ved Meninghetsfakultetet i Oslo.
- Nå ser han frem til å komme i gang med studiene på heltid og leve et normalt liv. Han har ikke gjort noe galt på nesten ti år, sier Øystein Storrvik, som er 45-åringens forsvarer.

Statsadvokat Svein Holden sier at de vil begjære tre nye år med forvaring:
- Vi forholder oss til det retten har sagt, og vil legge frem vårt syn når Borgarting lagmannsrett behandler saken i oktober, sier Holden.

Over minstetiden

Harnes soner en dom på åtte års forvaring med en minstetid på seks år etter ranet av 2,6 millioner kroner fra en pengetransport på Aker Brygge i august 2004. Der ble han tatt på fersken.

Ranet ble begått mens han hadde permisjon fra soningen av en dom på seks år for grov vold og frihetsberøvelse han fikk i 2003.

Les også



Bandidos-topp ble løslatt, men slipper ikke ut1

Sakkyndige mener at han er ufarlig etter ti år i fengsel.
Minstetiden på seks år utløp 2. juli 2011.

45-åringen har flere ganger sagt at han ikke lenger har kontakt med Bandidos-medlemmer fordi det har skjedd et generasjonsskifte i klubben etter at han ble pågrepet.

Fikk avslag

Allerede 7. september 2010 søkte Harnes om prøveløslatelse, men både Ila fengsel og påtalemyndigheten motsatte seg dette.

Harnes brakte saken inn for Asker og Bærum tingrett, som i mars i år avsa en dom der han fikk avslag.

Harnes anket til lagmannsretten, men der ble anken enstemmig forkastet.
Nå skal saken igjen prøves for lagmannsretten etter at tingretten i sommer gikk inn for å gi ham en ny sjanse.

- Ikke i tvil

To psykiatrisk sakkyndige mener at eks-presidenten ikke lenger er farlig, og at han kan slippes løs i samfunnet.

Det bygger de blant annet på at han har tatt opp skolefag, lært å tegne motorsykkeldeler i et 3D-program, og at han ønsker å studere på menighetsfakultetet og har blitt katolikk.

Den rettsmedisinske kommisjon har før uttalt at de sakkyndige som tidligere har vurdert prøveløslatelse av Lars Harnes, virker å ha vært i overkant godtroende.

Startet MC-klubben

Lars Harnes var med på å etablere Bandidos i Norge.
I 2003 ble han dømt i den såkalte Linderud-saken. Da hadde han året før utsatt en annen mann for grov, torturlignende, mishandling gjennom ett døgn.

Den mishandlede mannens kjæreste ble også holdt fanget og forsøkt voldtatt av 44-åringen.
Hun fikk beskjed om at kjæresten hennes holdt på å dø og at hun skulle bli «hore for Bandidos for å betale kjærestens gjeld».

Ran på perm

Ett år etter dommen ble Harnes innvilget permisjon fra fengselet. Den benyttet han til å angripe to vektere i DnBs lokaler på Aker Brygge. Dette skjedde natt til mandag 30. august 2004.
Sammen med to andre ranet han til seg nesten 2,7 millioner kroner etter å ha holdt en skarpladd pistol mot den ene vekterens hode.
Harnes har tidligere begjært seg prøveløslatt. En som er dømt til forvaring skal prøveløslates hvis vilkårene for forvaring ikke lenger er til stede.

Comments