Toska-venn hadde våpenlager på badet

PÅGREPET: Den 38 år gamle mannen (innfelt) er utlevert til Danmark i forbindelse med hasjsaken i Ålbæk i januar. Her heises båten med 500 hestekrefter som skulle frakte de 250 kiloene med hasj fra Danmark til Arendal. Foto: RENÉ SCHÜTZE
PÅGREPET: Den 38 år gamle mannen (innfelt) er utlevert til Danmark
i forbindelse med hasjsaken i Ålbæk i januar. Her heises båten med 500 hestekrefter
som skulle frakte de 250 kiloene med hasj fra Danmark til Arendal. Foto: RENÉ SCHÜTZE


For snaue tre måneder siden ble 38-åringen pågrepet utenfor Oslo og flydd til Danmark i forbindelse med hasjsaken i Ålbæk i Danmark, der Stein Kjetil Fredriksen (49) fra Arendal ble skutt og drept av dansk politi.

38-åringen er siktet for forsøk på smugling av 250 kilo hasj fra Danmark til Norge.

I Oslo tingrett mandag ble han dømt til fengsel i ett år og fem måneder, men sju måneder av straffen ble utsatt med en prøvetid på to år.

Omfattende våpenlager

Det var under en razzia i mannens leilighet i Nittedal, 28. februar 2011, at politiet fant litt over fem kilo hasj, og flere våpen lagret på badet.

Våpenbeslaget resulterte i ett «Kalasjnikov»-automatvåpen av typen AK47, én Colt-pistol, én Colt-revolver, én Fegyver-pistol, to Brno-rifler, én ombygd Baikal-rifle og én Sauer-hagle.

I retten tilsto mannen alt, og forklarte at både narkotikaen og våpnene ble oppbevart hjemme i hans daværende leilighet for en bekjent.

Lagret for en venn

Han ønsket ikke å si noe hvem denne personen er.

- Jeg foretok oppbevaringen som en tjeneste for en venn, uten å få betaling. Jeg kan ikke fortelle hvem denne vennen er, fordi det er tryggest for meg selv. Jeg må ta hensyn til min egen sikkerhet, sa 38-åringen.

Hans kone satt på tilhørerbenken med deres to måneder gamle baby i armene. Mens kona ammet sønnen la aktor ned sin påstand om straff.

38-åringen har de siste månedene sittet i dansk varetekt og ble fløyet til Norge i forbindelse med dommen. I Danmark risikerer han en lengre straff.

Etter at dommen hadde falt, ble han fraktet tilbake til Danmark.

«Mini»

Under rettsmøtet sa 38-åringen at han nekter for å ha noen befatning med den danske smuglersaken.

Mannen, som har gått under kallenavnet «Mini», var lenge en del av et organisert ransmiljø på Østlandet; et ransmiljø som ble sprengt av politiet etter Nokas-ranet i Stavanger i 2004.

38-åringen beskrives som en av de mest sentrale i kretsen rundt David Toska, av dem som ikke soner en lengre fengselsstraff.

Comments