Skole for fanger koster millioner: Kriminelle bliver betalt for at sove i timen


  •  
  • Michael Green afsonede en dom fra 2006 til 2011 i blandt andet Politigårdens Fængsel og Østjyllands Fængsel. Foto: Esben Salling. (Foto: Esben Salling)



  • Kriminelle bliver betalt for at sove op ad skolepulten i landets fængsler, mens deres undervisning koster millioner, afslører nye tal
    Indsatte udnytter milliondyr undervisning i fængsler til at slippe for surt arbejde. Forskning viser ellers, at uddannelse kan bryde den onde cirkel af kriminalitet.
    Nye tal fra Kriminalforsorgen viser, at kun en ud af tretten elever går op til den afsluttende prøve.
    - Mange tager skolen, fordi de ikke gider at arbejde, forklarer Michael Green, der selv er tidligere indsat og i dag er talsmand for Foreningen af tidligere bandemedlemmer (TBM).
    I 2011 brugte fængslerne over 45 millioner kroner på undervisning til de indsatte. Det gik især til lærerløn og arbejdspenge til de indsatte. I snit koster kurserne samfundet 56.500 kroner per indsat, viser tallene fra Kriminalforsorgen.
    Michael Green tilmeldte sig undervisningen for at bruge tiden i fængslet konstruktivt. Fra 2006 til 2011 afsonede han en dom i forskellige lukkede fængsler. Her mødte han medindsatte, der brugte undervisningen som en mulighed for at slippe for at arbejde.
    - Så kan man sidde der og hænge. Du skal jo være beskæftiget, der er arbejdspligt i et fængsel. Og så er det også for at opleve noget i en monoton dagligdag og få et fællesskab, ryge en smøg og spille noget poker, siger han.

    Skuffende lavt

    Bjørn Elmquist, forsvarsadvokat og formand for Retspolitisk Forening, der blander sig i retspolitiske debatter, er skuffet over den lave gennemførelsesprocent.
    - Det tal ser skuffende lavt ud. Og undervisning og uddannelse i fængsler er meget vigtigt. Det giver mindre tilbagefald, færre nye forbrydelser og færre nye ofre, siger han.
    Fængslerne tilbyder forskellige undervisningskurser for voksne, der ikke har afsluttet 9. klasse. Består man sin eksamen, giver den blandt andet adgang til HF.

    Forbedret indsats

    Chefkonsulent i Kriminalforsorgen Morten Bruun Petersen erkender, at indsatsen kan blive bedre.
    - Vi skal finde ud af, hvem der er klar til undervisning, og hvad den enkelte har behov for. Bliver vi skarpere på det, kan vi også forvente, at flere kommer igennem, siger han, men mener også, at tallene delvist kan forklares.
    - Mange prøver et kursus af og bliver bagefter overført til et andet fag, der passer til deres niveau, siger han og tilføjer, at mange af dem, der gennemfører kurset, tager eksamen med succes.
    Michael Green beskriver fængselsundervisningen som et lokale, hvor en lærer kiggede forbi to gange om ugen og delte papirer ud med forskellige opgaver.
    - Mange af de indsatte ville gøre noget ud af det, hvis de fik tilbudt en ordentlig uddannelse, og der blev brugt flere ressourcer på dem. Det er jeg ikke i tvivl om.

    Flere krav

    Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, ser det lave antal eksamensbeviser fra indsatte i fængslerne som et udtryk for spild af skattekroner.
    - Det er spild af skatteydernes penge. Det er selvfølgelig en ærlig sag, hvis man ikke består den afsluttende eksamen. Men jeg er overrasket over, at man ikke engang forsøger, siger han.
    Justitsminister Morten Bødskov (S) udtaler i en skriftlig kommentar til BT:
    - Det er klart, at uddannelse er af stor betydning for, at de indsatte i fængslerne får mulighed for en tilbagevenden til et liv uden kriminalitet. Derfor har vi også givet uddannelsesindsatsen et markant løft i den nye aftale om Kriminalforsorgens økonomi.


  •  
  • Kun en ud af tretten indsatte fuldfører det undervisningskursus, som koster samfundet flere millioner om året.?Foto: Bjarke Ørsted (Foto: BJARKE ØRSTED)
  • Comments