Anker til sammen 41 års fengsel


I seks uker framover skal anken fra de tiltalte i den store Hells Angels-saken behandles i Hålogaland lagmannsrett.
De åtte tiltalte ble i juni i år i Nord-Troms tingrett dømt til lange fengselsstraffer for meget grov narkotikakriminalitet. Seks av dem ble også dømt for organisert kriminalitet, den såkalte mafiaparagrafen. Forholdene de åtte ble dømt for baserer seg på fem narkotikaleveranser med minst 20 kilo hasj og 9,5 kilo amfetamin fra Oslo til Nord-Norge i 2011.

Folksomt i rettssalen

Ankesaken startet tirsdag og involverer uvanlig mange aktører. På tiltalebenken sitter åtte tiltalte som alle er knyttet til miljøet rundt motorsykkelklubben Hells Angels. Tre av de tiltalte er i dag fullverdige HA-medlemmer, en er såkalt prospect, altså prøvemedlem. En har tidligere vært medlem av motorsykkelklubben Warriors i Harstad som har vært en av støtteklubbene til HA. Tre av de tiltalte har ingen formell tilknytning til HA, men har hatt HA-folk som omgangsvenner.
Aktoratet skal i løpet av de kommende seks ukene føre 42 vitner. I tillegg kommer en god del vitner fra forsvarerne. De sterkeste bevisene i saken ligger i den omfattende telefonavlyttingen som politiet har foretatt av de involverte. Det er avlyttet til sammen 5000 telefonsamtaler på en varighet av 570 timer. I tillegg er 24.000 tekstmeldinger sjekket. 11 timer av disse telefonsamtalene og 200 tekstmeldinger skal avspilles og dokumenteres i retten.

Straffene i tingretten

Straffelengden i tingretten avspeiler at de tiltalte har ulik involvering i saken.
Den antatte lederen for Hells Angels i Norge, Ove Jørgensen Høyland fra Oslo ble dømt til 9 års fengsel. En 42 år gammel mann fra Bardu som er HA-medlem i Tromsø, fikk 7 år og 4 måneders fengsel. En 50 år gammel mann som er HA-medlem i Oslo, fikk 10 år og 6 måneders fengsel. En 25 år gammel Tromsø-mann som er prospect-medlem i HA fikk 3 års fengsel. En 34 år gammel Harstad-mann som tidligere var medlem i motorsykkelklubben Warriors i Harstad, og som var den som ble tatt med hovedbeslaget på 8,3 kilo amfetamin i bilen, fikk 8 år og 6 måneders fengsel. En 48 år gammel mann fra Moss som er dømt for å ha vært kurer fra Oslo til Nord-Norge for to av amfetaminleveransene, fikk 6 år og 8 måneders fengsel. En 41 år gammel mann fra Rygge i Østfold som er dømt som kurer for to hasjleveranser, fikk 4 år og 9 måneders fengsel. En 39-åring fra Målselv fikk 2 år og 2 måneders fengsel for å ha vært med og mottatt to av hasjleveransene.

Comments