Britenes nye «superpoliti»



«Lukk opp – dette er det nasjonale krimbyrået, åpne opp»!
Kommandoen ble brølt for første gang ved daggry i går morges, i det National Crime Agency, NCA, var på debutoppdraget.
Målet var å angripe organiserte identitetstyveri, en hurtigøkende form for kriminalitet over hele Europa.

Amerikanernes FBI er verdenskjent for sin bekjempelse av kriminalitet. Britene har nå fått sitt eget politi til bekjempelse av organisert kriminalitet i stor stil.

Britenes nye «superpoliti»

Se innslag fra Kveldsnytt: Nå har britene fått sitt eget politi til bekjempelse av organisert kriminalitet i stor stil.

Verdensomspennende

Det er en styrke på nærmere 4.500 spesialtrente politifolk som utgjør NCA, hovedmålet er å bekjempe organisert kriminalitet, som narkotikahandel, våpenhandel, menneskehandel, nettkriminalitet, overgrep mot barn og ulovlig innvandring.
Selv om styrken er britisk, har den forgreninger til 150 land, verden over.
NRK møter toppsjefen for grensekontrollen, David Armond, i lokalene som ligger et steinkast unna Westminster Abbey i London sentrum.
Han er ikke begeistret for sammenligningen med amerikanske FBI, og er rask til å dukke unna spørsmålet ved å prate varmt om den nye styrken.
David Armond - Toppsjefen for grensekontrollen, David Armond sier styrken er et britisk svar på trusler som alle land står overfor. - Foto: Espen Aas / NRK
Toppsjefen for grensekontrollen, David Armond sier styrken er et britisk svar på trusler som alle land står overfor.
Foto: Espen Aas / NRK
– Jeg foretrekker heller å snakke om hva slags styrke dette er, dette er et britisk svar på trusler som alle land i verden står overfor. En enorm trussel mot samfunnet vårt, nemlig organisert kriminalitet, som vi er nødt til å bekjempe sammen, sier Armond.

Samarbeid med Norge

NCA har til sammen 120 sambandsoffiserer, fordelt på 40 forskjellige land som de samarbeider med. Ingen er ennå plassert i Norge, men de har en egen skandinavisk gruppe som jobber fra London.

– Når vi får informasjon som er av betydning for Norge, deler vi selvsagt den, sier Armond, samtidig som vi også kan utføre arbeid på forespørsel fra norske politimyndigheter.

– Men, disse truslene handler ikke bare om hva som truer ditt land, eller mitt land. Ofte handler det om trusler utenfra mot oss begge, fra et tredje land, eller et tredje område. Det kan være land hvor utstrakt narkotikahandel har sitt utspring, eller ulovlige immigrasjon rettet mot våre land. Da er det naturlig å jobbe sammen om å bekjempe de truslene, sier Armond.

Utbredt kriminalitet

Den nye styrken blir neppe arbeidsledig med det første. I følge NCAs egne tall er det 37.000 personer, fordelt på 5.500 grupper, som er involvert i organisert kriminalitet som rammer øyriket.
Det koster Storbritannia nærmere 90 milliarder i året. Halvparten av gjengene driver med narkotikahandel.
Mye av kriminaliteten skal avdekkes via overvåking og etterretning, blant annet gjennom å følge pengestrømmer ut og inn av Storbritannia.
Men, det er mer enn bare penger som går over grensene. Menneskehandelen øker, og fjoråret så en økning på hele 25 % sammenlignet med 2011, ifølge politiets egne tall.

Stiller spørsmål ved økonomien

NCAs hovedkontor - NCAs hovedkontor ligger i London sentrum. - Foto: Espen Aas / NRK
NCAs hovedkontor ligger i London sentrum.
Foto: Espen Aas / NRK
Den nye politistyrken er resultatet av sammenslåingen av tre tidligere etater, men den fikk bare med seg deler av budsjettene.

Det har fått opposisjonen i parlamentet, det britiske arbeiderpartiet, til å se..vel, rødt.
– Dette lever ikke opp til skrytet fra innenriksministeren, sier justispolitisk talskvinne Yvette Cooper. I virkeligheten starter denne styrken opp med et kutt på 20 %.
Les også: Mot fryktens valg i Storbritannia?

Høye forventninger

Uansett trang økonomisk start, må den nye styrken forsøke å levere opp til forventingene – ikke minst forventingene til seg selv.
– Det vi skal måle om en stund er den effekten vi har på organisert kriminalitet, og truslene mot landet vårt, sier Armond.
– Men, også hva slags konsekvenser vi har for den store gruppen mennesker som er involvert i disse handlingene, vi har jo kartlagt 37.000 stykker foreløpig. Vår suksess, eller det motsatte, blir i første gang målt utfra påvirkningen vi har.

Konkurranse gruppene i mellom?

Den nye organisasjonen erstatter enheten fra 2006 som arbeidet mot såkalt «alvorlig organisert kriminalitet», som igjen erstattet «Den Nasjonal krimtroppen» fra 1998.
Antall ansatte, budsjettrammene og ansvarsområdene har økt hver gang.
Noen vil trolig stille spørsmål med hvor mange forskjellige enheter som skal til for å bekjempe kriminalitet. Fra før har britene både Scotland Yard og Metropolitan Police, i tillegg til sikkerhetstjenestene MI5 og MI6.
Siden 1999 har også Europol vært en del av det store bildet, altså EUs politisamarbeid hvor også Norge er med.
Storbritannias regjering er ikke alltid like fornøyd med innsatsen fra Europol, og innenriksminister Teresa May sa i et intervju i går at hun vil ha en selvstendig styrke som ikke Europol kan instruere.
Ti husstander ble gjennomsøkt på den første dagen til NCA, og flere arrestasjoner ble gjort. Det er mange besøk igjen.

Comments