Dobbeltdrapsmann vil løslates

Går imot løslatelse: Barnedrapsmannen (49) har for andre gang begjært seg løslatt fra forvaring. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes kommer til å motsette seg dette i retten. (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen)
Går imot løslatelse: Barnedrapsmannen (49) har for andre gang begjært
seg løslatt fra forvaring. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes
kommer til å motsette seg dette i retten.
 
Også i fjor ville 50-åringen prøveløslates, men trakk begjæringen like før spørsmålet skulle behandles i Sør-Trøndelag tingrett.
Nå har han bedt om bli løslatt på nytt, og i februar skal derfor retten vurdere om vilkårene for fortsatt forvaring er til stede.

To drap

Det var natt til 28. september i 2002 at mannen drepte og misbrukte sin stedatter i deres hjem i Steinkjer. Retten fant ingen formildende omstendigheter, og omtalte handlingene hans som «grufulle, umenneskelige og frastøtende». 50-åringen hadde også drept tidligere. Han ble i 1987 dømt for å ha kvalt sin samboer (19), og fikk ti års fengsel. Han sonet frem til 1993 da han ble prøveløslatt.
– Jeg får se etter hvert om jeg gjør meg fortjent til å komme ut. Så får framtiden vise om det er noen muligheter, sa den nå 50 år gamle mannen til Trønder-Avisa, etter at han var blitt dømt til lovens strengeste straff for drapet på stedatteren.

– Fortsatt gjentagelsesfare

Forvaringsstraffens minstetid på ti år utløp 27. september i fjor, dermed har 50-åringen anledning til å begjære seg prøveløslatt. Påtalemyndigheten motsatte seg dette sist mannen ønsket dette. Det er holdingen fortsatt, og derfor blir det rettssak.
– Vi mener at det ikke har skjedd en tilstrekkelig endring i hans tilværelse, slik at det fortsatt foreligger en kvalifisert gjentagelsesfare for nye straffbare forhold av alvorlig karakter, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, som skal aktorere saken.

Risikovurdering

I forbindelse med rettssaken i februar skal det foretas risikovurderinger av 49-åringen, som vil bli framlagt for retten. Det er psykologene Svein Øverland og Jim Aage Nøttestad som er oppnevnt sakkyndige i saken.
Sistnevnte jobber som seniorforsker ved St. Olavs Hospital, Divisjon Psykisk Helsevern avdeling Brøset, og er blant annet kjent for å ha ledet programmet for hormonell behandling av seksualforbrytere. Dette er på folkemunne gjerne kalt kjemisk kastrering. Adresseavisen skrev i 2003 at 50-åringen var en av flere sedelighetsdømte som frivillig skulle gjennomgå slik hormonbehandling for å dempe seksualdriften.
Advokat André Marthinussen representerer den dømte 50-åringen når saken skal behandles i Sør-Trøndelag tingrett. Han ønsker imidlertid ikke å si noe om bakgrunnen for at mannen nå vil løslates.

Comments