Gjengkriminelle kan bli sendt til andre nordiske fengsler


                 
NORRTÄLJE (VG) Bak murene i dette svenske høyrisikofengselet kan gjengkriminelle fra Norge i fremtiden komme til å sone sine straffedommer.

  • B-gjengen. Den største grupperingen. Består av omtrent 30 personer og et tilsvarende antall nære støttespillere. Hovedsakelig norsk-pakistanere fra Furuset og Romerike. Har holdt stand siden midten av 90-tallet.
  • Young Guns. Oppstod på midten av 80-tallet og bestod hovedsakelig av gutter som var født i Pakistan. A-gjengen og Young Guns var i mange år samme gjeng. Miks av forskjellige nasjonaliteter i dag.
  • Furuset Bad Boys. Oppstod på begynnelsen av 2000-tallet og bestod da av rundt 15 menn. De fleste norsk-pakistanere. Har alltid hatt nære bånd til B-gjengen, men opererer også på egen hånd.
  • A-gjengen. Ledes av tre norsk-pakistanske brødre som var en del av den opprinnelige A-gjengen. Ble fryst av Young Guns etter Zia Anwar-drapet i 2003. De ble en fraksjon av B-gjengen etter forhandlinger. Nå er samarbeidet slutt og de står igjen på motsatt side.
  • Grønlandsgutta. Tilhold i Oslo sentrum. Ofte forkortet GG. Miks av forskjellige nasjonaliteter.
  • Holmliagjengen. Oppstod på Nordstrand, sør i Oslo. Men har hatt mye opphold i Oslo sentrum hvor de reiste for å ruse seg. Miks av forskjellige nasjonaliteter.
  
Hevnoppgjør mellom gjengmiljøer er en kjent problemstilling i alle de nordiske landene. Nå vurderer justisministrene i de fem nordiske landene, etter initiativ fra Danmark, om gjengkriminelle skal kunne sone i et annet land enn hjemlandet.

Soningsutveksling ble denne uken diskutert på det nordiske ministermøtet på Rånäs Slott utenfor Stockholm. Justisminister Grete Faremo stiller seg åpent for å se nærmere på forslaget, som nå skal utredes nærmere av embetsverkene i de fem landene.

Motivet er å bedre sikkerheten i fengslene og gi gjenkriminelle mulighet til å komme seg ut miljøene. Til VG sier Faremo:

- Danskene har spesielt store utfordringer på hvordan straffedømte fra motorsykkelmiljøer gjennomfører soningen. Derfor kan det bli aktuelt med felles nordiske tiltak som gir bedre sikkerhet og sørger for at roen opprettholdes under soningen. Da kan soning i ett annet land være et aktuelt alternativ, sier Faremo.

I januar i år la Kripos frem en rapport som slo fast at spenningsnivået i gjengmiljøet i Norge har økt og at det i fremtiden er fare for flere skyteepisoder i det offentlige rom.

Vil gi beskyttelse

Faremo viser til at Danmark, gjennom et såkalt exit-program, legger forholdene til rette for dem som vil bryte ut av de kriminelle gjengmiljøene. Det er ikke alltid så enkelt og kan ofte føre til alvorlige represalier for den som vil starte et nytt liv.

- Derfor kan det også for oss i Norge være aktuelt å gi den kriminelle bedre beskyttelse ved at han eller hun får sone i et annet nordisk land. Ofte vil det gjelde personer som har behov for beskyttelse i en lengere periode, ofte flere år.

Direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, Marianne Vollan, er også positiv.

- Aktuelt i spesielle tilfeller

- Men dette må selvsagt utredes nærmere og lovgivningen må også være på plass før dette eventuelt kan gjennomføres. Vi har jo også allerede god erfaring med såkalt vitnebeskyttelse, så denne problemstillingen er ikke helt ukjent for oss.

- Hvor stort er problemet?

- I Danmark er det betydelig, med mange straffedømte med gjengtilhørighet. Vi følger derfor utviklingen nøye hjemme i Norge, men ut fra dagens situasjon kan jeg ikke se for meg at soningsutveksling blir noe som skjer i stor skala. Det vil kun være aktuelt i helt spesielle tilfeller, sier Marianne Vollan.

Comments