HA-lederen hevder sin uskyld

Tirsdag startet ankesaken mot de åtte mennene som tidligere i år ble dømt for organisering og gjennomføring av distribusjon av flere partier med både hasj og amfetamin fra Oslo til Nord-Norge.

En av de tiltalte er mannen som blir omtalt som leder for motorsykkelklubben Hells Angels, Ove Jørgensen Høyland.

Han ble dømt til ni år i fengsel da saken var oppe i Nord-Troms tingrett tidligere i år, for å ha hatt en ledende rolle i planlegging, tilrettelegging og kontroll av flere narkotikaleveranser til Trøndelag og Nord-Norge.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, var Høylands kommentar da han ble konfrontert med tiltalen i retten.

En 42 år gammel mann bosatt på Bardufoss, som er tiltalt for å ha hatt en ledende rolle i planleggingen og gjennomføringen av flere narkotikaleveranser, og en 41 år gammel mann bosatt i Larkollen, som er tiltalt for transport av narkotika, hevdet seg heller ikke skyldig i tiltalepunktene.
Aktoratet narkorettssak - Dommer Bjørnar Stokkan med sine medommere. - Foto: Petter Strøm / NRK
Dommer Bjørnar Stokkan med sine medommere.
Foto: Petter Strøm / NRK

Delvis straffskyld

Resten av de tiltalte i saken hevdet delvis straffskyld i noen av punktene i tiltalen mot dem.

En mann født i 1963 er tiltalt for å deltatt i organisering og transport av narkotika. Han erkjenner delvis straffskyld, i og med at han hevder å ha vært med på noen av turene han er tiltalt for.

– Men det har vært snakk om transport av hasj, understreker mannen som er tiltalt for transport av både hasj og amfetamin.


Mannen er også tiltalt for å ha organisert overleveringen av 1,4 kilo amfetamin i Oslo. Noen han hevder ikke å være skyldig i.

Oppbevarte narkotika i MC-lokaler

En mann født i 1978, bosatt i Harstad, er tiltalt for selv å ha transportert, ervervet og organisert transport av narkotikapartier. Han erkjenner delvis straffskyld for å ha mottatt og oppbevart narkotika ved to anledninger.

Mannen er også tiltalt for å ha oppbevart amfetamin i lokalene til Warriors motorsykkelklubb i Harstad. Erkjenner straffskyld for oppbevaring av hasj, ikke amfetamin.

Videre er en mossing på 48 år tiltalt for transport av narkotika og for å ha vært del av en organisert kriminell gruppe. Han erkjenner delvis straffskyld for å ha transportert hasj, men nekter for å være en del av en organisert kriminell gruppe.


En Tromsdaling på 25 år erkjenner delvis straffskyld for å ha oppbevart hasj, men hevder å ikke ha noe med transporten av det narkotiske stoffet å gjøre.
Til slutt er en mann på 39 år tiltalt for å ha oppbevart og solgt hasj.

– Jeg erkjenner delvis straffskyld. Ingen av punktene stemmer, men jeg har oppbevart hasj, sier han i retten.


Dette er de tiltalte i Hells Angels-rettssaken

  • Ove Jørgensen Høyland. Født i 1962, holder til i Oslo. En av lederskikkelsene i Hells Angels Norge. Skal ifølge tiltalen hatt en ledende rolle i den omfattende narkotikatransporten fra Oslo til Nord-Norge. Erkjenner ikke straffskyld. Dømt til 9 år i fengsel får å ha hatt befatning med 12,7 kilo metamfetamin og 9 kilo hasj.
  • Mann født i 1971, bor på Bardufoss. Skal også ha hatt ledende rolle i narkotikatransporten. Erkjenner ikke straffskyld. Dømt til Fengsel i 7 år og 4 måneder for å ha hatt befatning med 8,3 kilo metamfetamin og 21 kilo hasj.
  • Mann født i 1963. Sitter i varetekt. Erkjenner delvis straffskyld for enkelte tiltalepunkter. Dømt til Fengsel i 10 år og 6 måneder for å ha hatt befatning med 13,6 kilo metamfetamin og ca. 8 kilo hasj. Fengselsdommen er en fellesstraff med en dom fra Høyesterett i 2002. Mannen var på prøvetid etter høyesteretssdommen da begikk de straffbare handlingene han nå er dømt for.
  • Mann født i 1978. Bor i Harstad. Erkjenner helt og delvis straffskyld for enkelte tiltalepunkter. Dømt til fengsel i 8 år og 6 måneder for å befatning med ca. 13,5 kilo metamfetamin og 8 kilo hasj.
  • Mann født i 1965, bor i Moss. Erkjenner delvis straffskyld. Dømt til fengsel i 6 år og 8 måneder for befatning med 12,3 kilo amfetamin. Retten har lagt en viss vekt på at han erkjente forholdet, og hvor han mottok stoffet. Ble frifunnet for overtredelse av mafiaparagrafen.
  • Mann født i 1972, bor på Larkollen. Erkjenner ikke straffskyld. Dømt til fengsel i 4 år og 9 måneder for befatning med 8 kilo hasj og 4 kilo amfetamin.
  • Mann født 1988, bor i Tromsdalen. Erkjenner delvis straffskyld for ett av tiltalepunktene. Dømt til fengsel i 3 år for befatning med 21 kilo hasj.
  • Mann født i 1974, bor på Bardufoss. Erkjenner delvis straffskyld for ett av tiltalepunktene. Dømt til Fengsel i 2 år og 2 måneder for befatning med 12 kilo hasj. Frifunnet for overtredelse av mafiaparagrafen.

Flere av de tiltalte regnes som fullverdige medlemmer av Hells Angles, andre har løsere tilknytning til klubben. Aktoratet ønsker å få dem dømt etter mafiaparagrafen ettersom de har vært del av en organisert gruppe som har kjøpt og oppbevart store mengder narkotika.Det er blant annet gjort et beslag på 9,5 kg metamfetamin og 20 kg hasj på det som regnes for å være en stor smuglerrute fra Oslo til Nord-Norge.

Comments