Hells Angels krever borgen sin tilbake fra politiet

KREVER HA-HUSET TILBAKE: I Oslo tingrett i dag må politiet forsvare beslaget av hovedkvarteret til Hells Angels forrige uke. Advokatene John Christian Elden, Astri Aas-Hansen og Rune Olsgaard stiller i retten.  Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
I forrige uke aksjonerte Oslo-politiet mot Strømsveien 222 på Alnabru i Oslo, som er som klubblokalet til Hells Angels i Oslo.

Bakgrunnen for aksjonen var at politiet ønsket å ta beslag i eiendommen fordi foretaket som eier bygget - Capitol Eiendom - er tiltalt for å ha oppbevart og skjult våpen i bygget. Våpnene ble funnet under to razziaer i 2010 og 2011. Selskapet Hamcon (Hells Angels motorcycle club Oslo Norway) står også tiltalt i våpensaken.

Blant annet HA-talsmann Rune «Supern» Olsgaard ble satt på gata. Klubben er forbanna og har klaget beslaget inn for Oslo tingrett.

I dag står slaget mellom Oslo-politiet og Hells Angels i Oslo tingrett. Politiadvokat Jorid Kile mot Rune "Supern" Olsgaard og hans Capitol Eiendoms advokat John Christian Elden som krever bygningen løslatt.

Straffbar handling

Politiet ønsker å overbevise Oslo tingrett at eierselskapet Capitol Eiendom i realiteten er Hells Angels.

- Capitol Eiendom er til for at det som aksjeselskap skal sikre klubblokaler for Hamcon. Dette er til for at klubben skal unngå foretaksstraff eller straffeansvar, at de selskapene ikke skal knyttes til hverandre, sier Jorid Kile i retten.

Hells Angels leier lokalene av Capitol Eiendom, altså seg selv, mener politiet.

- Alle som har hatt eller i dag eier aksjer eller har hatt eller i dag sitter i styret i Capitol Eiendom eller har eller har hatt folkeregistrert adresse på stedet, er sentrale medlemmer i Hells Angels, sier Jorid Kile, og viser blant andre at Rune Olsgaard er styreleder i Capitol Eiendom og talsperson for Hells Angels.

- Hemmelig våpendepot

Kile opplyser at blant vilkårene for å kunne ta beslag i huset er at eiendommen har blitt brukt til en straffbar handling. Det kreves et såkalt tilknytningskrav, at gjerningspersonen må ha en tilknytning til foretaket og at den ulovlige handlingen må ha vært gjennomført mens gjerningspersonen har vært tilknyttet stedet, ifølge Kile.

- Sentrale medlemmer i Hells Angels har måttet vite om dette våpendepotet som var ment til å beskytte mot inntrengere. Dette er skjulte våpen som er skrudd fast i egne bokser inne i veggen. Det er gjort bygningsmessige endringer for dette. Sentrale medlemmer i Hells Angels visste om dette selv om politiet ikke knytter våpnene til noen enkeltpersoner, sier Kile i retten.

- Prøvd før

Capitol Eiendoms advokat, John Christian Elden, mener politiet har forsøkt å gjøre dette tidligere, men feilet.

- Politiet har prøvd dette før, i 2011, da argumenterte de på samme måte at grunnen for å beslaglegge huset var for å unngå at det skulle skje noe med eiendommen. Da fikk de ikke medhold av tingretten, sier Elden i retten.

Politiet mener at Hells Angels kan finne på å selge, brenne ned eller gjøre noe annet med huset før hovedforhandlingen starter en gang neste vår, og at det er blant grunnene til beslaget.

- Det er ingen realargumentasjon for at det skal skje noe med eiendommen, sier Elden i retten.

Elden mener det ikke lovhjemmel til å kaste ut de som bodde i huset. De mener også ransakelsesgrunnlaget av bygningen var ulovlig.

Elden er ikke enig med politiet i at Capitol Eiendom er til for å sikre klubblokaler for Hells Angels, og presiserer at de er bare en av leietakerne deres.

- At politiet mener Hells Angels er en kriminell organisasjon har de ikke fått gjennomslag for i domstolen heller, sier advokaten.

Elden mener politiet bør juble dersom det skulle skje at huset ville rømme.

- Kostnaden for politiet å måtte bruke to patruljer til å passe på at huset ikke rømmer fram til rettskraftig dom en gang i framtida kommer til å være noe, sier Elden i retten.
Dagbladet følger saken.

Comments