- Hadde vært fantastisk om vi var her under razziaen

Lill-Ann Chepstow-Lusty fra Kulturhistorisk museum ble vist rundt av HA-Trygve i Hells Angels-huset på Alnabru.
Lill-Ann Chepstow-Lusty fra Kulturhistorisk museum ble vist rundt
av HA-Trygve i Hells Angels-huset på Alnabru.
Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Nå skal Lill-Ann hylle Hells Angels på Oslo-museum.
Det har blåst heftig rundt Hells Angels den siste tiden. For kun noen uker siden overtok politiet klubbhuset på Alnabru etter en razzia.
Lokalene huset fire av medlemmene, som alle ble satt på gata.
Kulturhistorisk museum setter nå opp utstillingen: «Ja, vi elsker frihet». Der vil Hells Angels-gutta i Oslo spille en viktig rolle.
- Museet skal lage en utstilling om grunnloven og mitt tema er frihet, sier kurator Lill-Ann Chepstow-Lusty på Kulturhistorisk museum til Nettavisen NA24.

Razzia

Lusty vil utfordre de etablerte normene i samfunnet. Hun begynte å utforske frihetens ytre grense og stilte seg spørsmålet: Hvor langt kan man gå før man blir satt i bås? Og svaret fant hun i MC-miljøet.
- Er det noen i samfunnet som har valgt en annen frihet, så er det Hells Angels, sier Chepstow-Lusty.
- Vi skulle egentlig hit den dagen det var razzia her, men det gikk jo ikke. Hadde det ikke vært fantastisk, hvis vi var her da det skjedde, fortsetter hun.

Nettavisen NA24 møter Chepstow-Lusty sammen med utstillingsarkitekt Yngvar Julin og produsent Tone Cecilie Simensen Karlgård på klubbhuset til Hells Angels på Alnabru i Oslo. HA-medlemmet Trygve er guide.

Selv om det er ett år siden hun kontaktet Marcel Leliënhof, er det første gang gjengen fra Kulturhistorisk museum er på klubbhuset til Hells Angels. Lelienhof lager en bok om Hells Angels og var et naturlig valg for Chepstow-Lusty, for å få aksess til Hells Angels.
(artikkelen fortsetter under bildet)


HA-medlemmet Trygve fra Rogaland viste Kulturhistorisk museum rundt i klubbhuset på Alnabru i Oslo.
HA-medlemmet Trygve fra Rogaland viste Kulturhistorisk museum rundt i klubbhuset på Alnabru i Oslo.
Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Stor motstand fra kolleger
Men den største motstanden møtte hun imidlertid ikke fra Hells Angels, men fra sine egne.
- Det har ikke vært en lett tur. Flere av mine egne kolleger ga sterke signaler om at en slik utstilling ikke skulle skje «over my dead body». Jo mer jeg ble motarbeidet, jo mer interessert ble jeg. Dette hadde jo med frihet å gjøre, sier Chepstow-Lusty.
Det nådde så høyt som til rektoren på Universitetet i Oslo, som først sa nei.
- Men i frihetens navn, stiller vi ut forbudte ting. Så vi stiller dette ut som en forbudt utstilling, sier kuratoren.
- Rektoren stiller også i debatt med Hells Angels, fortsetter hun.
Lanseringsdato er satt til 16. mai neste år. Utstillingen skal gå ut året.
Åpen dag på klubbhuset
Hells Angels talsmann i Norge, Rune «Superen» Olsgaard, sier at de ikke var vonde å be da museet tok kontakt.
- Vi gjorde noe av det samme da vi fylte 10 år i 2006. På Tullinløkka rigget vi til et lite klubbhus en helg, med tatoveringer, motorsykkelutstilling og konserter. Det var meget vellykket, sier Olsgaard til Nettavisen NA24.
- Vi synes derfor at det er morsomt å videreføre dette. Så da museet kom til oss, var vi ikke vonde å be.
(artikkelen fortsetter under bildet)


Det var flere interessante objekter for Kulturhistorisk museeum i HA-huset. Trykk på bildet for større versjon.
Det var flere interessante objekter for Kulturhistorisk museeum i HA-huset. Trykk på bildet for større versjon.
Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)



Han opplyser videre at allerede lørdag 7. desember åpner Hells Angels klubbens lokaler på Alnabru for publikum.
- 7. desember klokken 12.00 braker det løs. For første gang åpner vi klubbhuset her på Alnabru for publikum. Vi håper så mange som mulig stikker innom, sier Olsgaard.
HA er et antropologisk studie
Chepstow-Lusty trekker også fram den norske vikingen.
- Husk at vi på Kulturhistorisk museum lever av å promotere vikingekulturen, noe som skjedde for 1000 år siden. Hells Angels er jo den moderne vikingen.
- I dag har vi antropologer som reiser til Afrika og studerer såkalte farlige stammer. Men siden det skjer på andre siden av jordkloden, er det så mye bedre.
Marcel Leliënhof har i fire år jobbet med å gi ut en bok om Hells Angels. Han har vært bindeleddet mellom museet og Oslo-avdelingen av Hells Angels. Chepstow-Lusty mener akkurat den boken blir viktig i arbeidet med å forstå den beryktede MC-klubben.
- Jeg mener Marcel gjør en antropologisk studie av en gruppe mennesker som har havnet ved siden av det etablerte samfunnet. Det er meget interessant, sier hun.
(artikkelen fortsetter under bildet)


Marcel Lelienhof, Lill-Ann Chepstow-Lusty, Tone Cecilie Simensen Karlgård og Yngvar Julin i klubbhuset til Hells Angels på Alnabru.
Marcel Lelienhof, Lill-Ann Chepstow-Lusty, Tone Cecilie Simensen Karlgård og Yngvar Julin i klubbhuset til Hells Angels på Alnabru.
Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)


Lelienhof forteller at det hele begynte da han jobbet som cowboy i New Mexico for fire til fem år siden.
- Jeg ønsket å ta prosjektet mitt videre, fra ekte hest til jernhest, sier Lelienhof til nettavisen NA24.
- De sa først nei, men jeg fikk muligheten til å bearbeide dem og fikk til slutt ja av Hells Angels i Norge. Så måtte alle Hells Angels-klubbene i Europa godkjenne det, før det til slutt måtte opp på verdensmøtet. Det tok over tre år å komme i gang, fortsetter fotografen.

- Det folk vil se er gutta som løper rundt med våpen og dop
- Du kommuniserer på en kompisaktig måte med gutta. Flere av gutta er jo tidligere straffedømte. Blir du ikke redd?
- Nei. Dette er et portrett av en gruppe mennesker. Hvis jeg ikke kunne gjøre det fordi noen var straffedømte, så er det veldig lite jeg kunne gjort, sier Lelienhof.
- Det de gjør på privaten, får de stå for selv. Jeg ønsker å vise alle mulige aspekt med biker livet. Det er fødsler, bryllup og gravferder. De lever normale A4-liv som alle oss andre, sier han.
Fotografen prøver også å få tatt en prat og bilder av Hells Angels-medlem og antatt sjef i Norge, Leif Ivar Kristiansen, som sitter i fengsel i Trondheim, uten å lykkes foreløpig.
- Jeg prøver å få snakket med «Leifern» som sitter inne i Trondheim, men fengselet besvarer ikke henvendelsen min engang, sier Lelienhof.
- Jeg ønsker å belyse alt med Hells Angels. Det folk vil se er gutta som løper rundt med våpen og dop. Virkeligheten er dessverre litt kjedeligere enn som så, avslutter Lelienhof.

Comments