Skip to main content

- Skrudde av telefonene sine drapsnatta

- GIKK UNDER JORDA: Politiet tror de tre drapssiktede mennene avtale å skru av telefonene i forbindelse med overfallet på Manglerud. Foto: Daniel Laabak / Politiet
Har du tips om drapssaken? Ring 24 00 00 00, send epost til 2400@db.no eller send sms direkte til journalisten: 412 15 090.

(Dagbladet): Etter det Dagbladet forstår hevder de drapssiktede mennene at de ikke engang var på Manglerud da restauranteieren Mohammad Arshad (52) ble overfalt og påført dødelige hodeskader natt til 28. september.

Samtidig skal enkelte venner av mennene i avhørt ha gitt noen av dem tilsynelatende alibi, men politiet tror de aktuelle forklaringene er konstruerte. Kilder i gjengmiljøene hevder overfor Dagbladet at flere personer skal ha fått tilbud om penger for å lyve til politiet.

Drapsetterforskerne mener også at de siktede bevisst har prøvd å unngå avgjørende elektroniske spor.

- Tekniske undersøkelser

Etter det Dagbladet erfarer skal politiet ha dokumentert at alle de tre siktede skrudde av mobiltelefonene sine omtrent samtidig i tidsrommet rundt drapet. Det har i så fall hindret at basestasjoner eller GPS fanget opp bevegelsene deres i de kritiske nattetimene.

Dagbladet har tidligere skrevet at noen av mennene som raskt ble nevnt som mulige gjerningsmenn, ikke var å finne da bevæpnede politimannskaper kjørte ut til boligene deres drapsnatta.

Politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen vil ikke kommentere telefonbevisene eller påståtte alibier, utover at det er sentralt å kartlegge hvor de siktede befant seg.

- Vi undersøker alle interessante personer - hvor de har vært i og rundt det aktuelle tidsrommet. Det skjer blant annet ved tekniske undersøkelser, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere om politiet mener å ha knyttet de siktede til Manglerud. Ifølge Oslo tingrett har etterforskerne «få konkrete bevis fra åstedet».

- Dette er en kompleks sak med veldig sammensatt bevisførsel, sier politiadvokaten.

- Ville blitt fullt i arresten

Advokat John Christian Elden, som er forsvarer for den siktede 30-åringen som sitter fengslet i Oslo, mener fravær av telefonaktivitet ikke kan bevise noe i drapssaken.

- Hvis politiet skulle arrestert alle som ikke brukte telefonene sine en bestemt natt, ville arresten blitt full. Jeg noterer meg også at retten påpeker at det er få konkrete bevis, sier Elden til Dagbladet.

Han tror klienten kan bli sjekket ut av saken.

- Ut fra hva politiet har lagt fram, er vi langt unna noen overbevisning om at de har rett person i varetekt. Vi håper de påskynder etterforskningen slik at varetekten snart kan opphøre, sier Elden.

Politiet har tidligere beskrevet bevismaterialet som svært omfattende, men holder kortene tett til brystet.

- Vi har gjort veldig interessante beslag, men jeg kan ikke gå inn på hva det dreier seg om. Generelt har vi mye etterforskningsmateriale å gå gjennom, sa Ingebrigtsen etter et fengslingsmøte for to uker siden.

Mener fem menn står bak

For to uker siden bekreftet politiet overfor Dagbladet at etterforskerne tror ytterligere personer var involvert i drapet. Etter at den siktede 28-åringen som ble pågrepet i Spania denne uka ble utlevert og fengslet i Oslo, ble det kjent at det kan dreie seg om så mange som fem menn.

«De bevis aktor har fremlagt er mange (91 vitneforklaringer så langt), og det gjenstår fortsatt etterforskning. I tillegg er en siktet er forsvunnet, og det er mistanke om at ennå en eller to til kan være involvert», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

- Vi mener det er flere enn de siktede som er involvert i dette. Vi forsøker å avklare hvem det dreier seg om, sa politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen  til Dagbladet 9. november.

Dt to siktede som er pågrepet sitter fengslet i fullstendig isolasjon med brev-, besøks- og medieforbud.

«Retten ser det som avgjørende for den videre etterforskningen i denne alvorlige saken, at de siktede kan holdes atskilt når videre avhør foretas, og ikke får kommunisert med hverandre og vitner før politiet begynner å konfrontere med etterforskningsopplysninger», heter det i den siste kjennelsen.

Den siste siktede befinner seg trolig ennå i Pakistan, og er internasjonalt etterlyst.

    

 
 

Dette er de siktede

Tre menn er siktet for drap eller medvirkning til drap på Mohammad Arshad.

• Gjengprofil (30)

Norskpakistaner som tidlig ble utpekt som mulig gjerningsmann på grunn av en kjent konflikt med en person i Mohammad Arshads nære krets. Mannen er sentral i gjengmiljøet Furuset Bad Boys, der nøkkelpersoner i dag regnes som fiender av B-gjengen. Er tidligere straffedømt en rekke ganger, blant annet for vold og grove ran. Oppholdt seg ennå i Oslo da han ble pågrepet 10. oktober, snaue to uker etter drapet. Sitter nå varetektsfengslet.

• Norskmarokkaner (28)

Har vært involvert i en av de aktuelle konfliktene med en person i drapsofferets krets. Er regnet som medlem av Furuset Bad Boys og er straffedømt flere ganger, blant annet for ran og biltyverier. 28-åringen var tilstede i Arshads begravelse før han dro til Marokko. Ble pågrepet etter å ha blitt etterlyst gjennom Interpol da han krysset grensa til den spanske enklaven Ceuta, samme dag som 30-åringen ble tatt. Ble utlevert til Norge fra Madrid 18. september og ble i Oslo tingrett i går besluttet varetektsfengslet.

• Norskpakistaner (28)

Venn av de to andre siktede som er straffedømt for vold. Har blitt koblet til både Young Guns, B-gjengen og Furuset Bad Boys. Er internasjonalt etterlyst og oppholder seg etter alt å dømme i Pakistan. For to uker siden gjorde han det klart at han foreløpig ikke ønsker å melde seg frivillig men at han kan være villig til å la seg avhøre via Skype «for å bevise sin uskyld».

I tillegg mener politiet at ytterligere én eller to menn var involvert i drapet.

Comments