Smuglede våben fra Bosien til danske bander



Planen var at købe våben på Balkan og sælge dem til bandefolk i Danmark. En 31-årig kroat stilles onsdag for retten i Kolding, tiltalt for at have organiseret indsmugling af automatvåben og pistoler fra Bosnien til Danmark.

Politiet mener, at den 31-årige var hovedmanden bag en våbenindsmugling, som en tidligere bosnisk soldat fra Kolding og hans hustru, 35, og søn, 17, stod bag i foråret 2012.
 
Familien kørte til Bosnien i en personbil, men rejste hjem med bus og smuglede fire AK 47 angrebsrifler og to pistoler med i bagagen fra Bosnien, hvorefter våbnene blev skjult i ægteparrets bopæl i Kolding.
 
Eks-soldaten, 42, havde også en bestilling på endnu 10 pistoler, som han dog ikke fik smuglet hjem til Danmark.

Ægteparret dømt
Politiet fandt de tunge våben efter et 'anonymt tip'. Det var jugoslavisk byggede AK 47 af mærket Zastava kaliber 7.62 mm og isat magasiner med 30, 30, 30 og 28 skarpe skud samt to Zastava pistoler kaliber 7.65 og 7.62 med magasiner med otte og tre skud.

Den 42-årige fik den 13. august i år en dom på tre års fængsel ved Vestre Landsret for våbensmuglingen, mens hans hustru ved byretten fik et års fængsel. Sønnen fik også et års fængsel, men de 11 måneder blev gjort betinget, fordi han var under pres fra forældrene og ikke havde noget valg.

Den bosniske eks-soldat kom til Danmark for 17 år siden, og er tidligere dømt for vold i 2007.

Anholdt på Kroatiens EU-dag
Sydøstjyllands politi havde fra starten kig på den 31-årige kroat som bagmand til våbensmuglingen, men han skjulte sig i Kroatien. Hans frihed sluttede brat, da Kroatien den 1. juli i år blev medlem af EU. Samme dag blev han arresteret i Kroatien og derefter udleveret til Danmark.

Efter at en eventuel dom er afsonet, skal den 31-årige udvises igen.
Ifølge tiltalen forsøgte den 31-årige at sælge de indsmuglede våben i samarbejde bosnieren. Det var den 31-årige som betalte ægteparrets rejse til Bosnien og for indkøbene af de seks skydevåben, lyder anklageskriftet.

Retten i Kolding har afsat tre dage til retssagen, oplyser advokaturchef Klaus lauridsen, Sydøstjyllands politi.

Comments