En sak uten like


Kollegene ved Oslo politidistrikt reagerer med vantro på nyheten om at Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon.
Det er de ikke alene om. Den profilerte politioverbetjenten har i offentligheten fremstått som en bauta i politiets kamp mot kriminelle gjenger i Oslo. Han har også vært svært sentral i forholdet til MC-klubbene Hells Angels og Bandidos i en årrekke.
Eirik Jensen har vært læremesteren til flere av de tjenestemenn som i dag har sentrale stillinger i Oslo-politiet.
Det er derfor ingen hvem som helst som nå er varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon. Skulle anklagene vise seg å stemme, er fallet dypt. Både for Jensen selv, for kollegene hans og for hele politidistriktet.
En så alvorlig korrupsjonssak har aldri norsk politi opplevd tidligere. Det er slike saker vi bare hører om fra andre land eller fra TV-krim.

Benekter skyld.

Ifølge forsvarer Jens-Ove Hagen benekter Jensen straffskyld, men Spesialenheten for politisaker har ennå ikke fortalt ham hva anklagene går ut på. Uansett er siktelsen så alvorlig at den har en strafferamme på ti års fengsel.
Grov korrupsjon kjennetegnes ved at den kriminelle handlingen er begått av eller overfor en offentlig tjenestemann, og om den har gitt betydelig økonomisk fordel.
Vi vet ikke med sikkerhet hva anklagene mot den siktede politioverbetjenten går ut på, men Spesialenheten mener trolig at det er skjellig grunn til å mistenke ham for å ha mottatt bestikkelser eller andre fordeler fra det kriminelle miljø. Muligens kan det dreie seg om pengebeløp som betaling for sensitive opplysninger som ikke skulle utenfor Politihusets vegger.
En annen teori er at kriminelle kan ha fått et eller annet pressmiddel mot politimannen og brukt det for alt det er verdt. Jensen har i mange år operert blant hardbarkede kriminelle og fått alvorlige trusler rettet mot seg. Det kan derfor ikke ses helt bort fra at det er plantede opplysninger Spesialenheten nå etterforsker.

Narkosak i Bærum.

Det eneste offentligheten har fått kjennskap til, er at arrestasjonen av Jensen settes i forbindelse med en større narkotikasak i Bærum. I den saken er det allerede beslaglagt millionbeløp.
Spesialenheten er i startfasen av en langvarig etterforskning. Formålet med enhver etterforskning er å få bekreftet eller avkreftet anklagene som er rettet mot den siktede. Det gjelder selvsagt også i Jensens tilfelle.
I denne situasjonen er det viktig å minne om at politifolk har rett til samme rettssikkerhet som alle oss andre.
Også ansatte i politiet er å betrakte som uskyldige inntil det motsatte er bevist.

Comments