Slik er det kriminelle MC-miljøet

FELLES FRONT MOT ÈNPROSENTKLUBBENE:
FELLES FRONT MOT ÈNPROSENTKLUBBENE: I en 37 siders
lang rapport har Politidirektoratet setter søkelyset på de kriminelle
MC-klubbene, de såkalte ènprosentklubbene i Norge. Rapporten presenteres
som «en håndbok for politi og kommunale myndigheter» i kampen mot den
kriminelle aktiviteten. Bildet er hentet fra en politirazzia hos
Hells Angels i Oslo tidligere i år. (Foto: NTB scanpix)



  • E-post
  • Skriv ut

  • KJENNER TIL STØTTEKLUBBER I VESTFOLD: Henning Fosaas, politioverbetjent og leder for avsnittet for organisert kriminalitet og annen personrettet etterforskning i Vestfold politidistrikt. Foto: Christian Roth Christensen

    KortdataKortdata ©2014 Google
    Kortdata
    Kortdata ©2014 Google
    Kortdata ©2014 Google
    Kort
    Satellit

    Enprosentmiljøet i Norge

    • Enprosentbegrepet stammer fra forestillingen om at 99 % av medlemmene i motorsykkelklubber er lovlydige, mens én prosent ønsker å stå på siden av samfunnet og de øvrige motorsykkelmiljøene.
    • I Norge regnes følgende ènprosentklubber som de mest aktive: Hells Angels, Devils Choice, Bandidos, Outlaws, Coffin Cheaters og Gladiators. HA er størst.
    • Flere av klubbene omgir seg med supporterklubber og gjenger. Disse fungerer gjerne som underdanige støttespillere f.eks. i forbindelser med arrangementer, men også som distributører av narkotika, samt bruk av vold og trusler på oppdrag fra ènprosentklubbene.
    Kilde: Politidirektoratets rapport «Forebygge og bekjempe kriminalitet fra ènprosentmiljøet og kriminelle MC-gjenger»

    Slik beskriver politidirektoratet det kriminelle MC-miljøet i Norge. I en 37 siders lang rapport tegner direktoratet et bilde av de såkalte enprosentklubbene.

    Stort omfang

    «Sammenlignet med mange andre land har Norge et stort kriminelt MC-miljø i forhold til folketallet. Deltakerne i dette miljøet er involvert i mye, gjentakende og alvorlig kriminalitet», heter det i rapporten.
    Klubbene finnes over hele Norge. I fjor hadde miljøet cirka 350 medlemmer og prøvemedlemmer fordelt på 10 ènprosentklubber med ca. 47 avdelinger. I tillegg kommer et 40-talls støtteklubber.
    LES OGSÅ: Bandidos-medlemmer pågrepet på Torp
    Medlemmene er fordelt over rundt 50 norske kommuner.

    Støtteklubber i Vestfold

    – Her i Vestfold er det per dags dato ikke etablert noen ènprosentklubb, sier Henning Fosaas, politioverbetjent og leder for avsnittet for organisert kriminalitet og annen personrettet etterforskning i Vestfold politidistrikt.

    – Men, det er klubber i Vestfold som er supporterklubb eller støtteklubb til Hells Angels. I tillegg har Vestfold politidistrikt personer i sitt område som er knyttet til flere av de store enprosentklubbene, enten som fullverdige medlemmer eller som prøvemedlemmer (såkalte hangarounds eller prospects), sier Fosaas.

    LES OGSÅ: Flere arrestert i politiaksjon

    De store ènprosentklubbene har de senere årene etablert flere såkalte støttegrupper, «Street Crews». Disse er lojale mot de store klubbene, og arbeider gjerne på oppdrag fra disse. På den måten kan de fullverdige medlemmene unngå å havne i politiets søkelys.

    – Hells Angels i Oslo har dannet et slikt crew i Vestfold politidistrikt, «City Crew 81 Oslo», sier Fosaas.

    Ifølge NRK ble politiet først oppmerksomme på «City Crew 81 Oslo» da de holdt til i en låve i Sandefjord.

    LES OGSÅ: Beslagla våpen og narkotika hos MC-klubb i Sandefjord

    Medlemmene er tidligere straffedømte, men ingen av dem har MC-lappen. Politiet mener derfor at disse er rekruttert for å begå kriminalitet.
    – Jeg tror at dette er et ganske bevisst valg fra de fullverdige avdelingene, at de i større grad ønsker å bruke andre til å begå kriminelle handlinger, sa Eivind Borge i Kripos til NRK i 2012.

    Comments