23 makthavare: Så kan vi stoppa gängen

Vi frågade 23 personer i ledande ställning i länet om vad de kan göra för att motarbeta den organiserade brottsligheten.

Paul Lindvall, kommunalråd (M), Linköping
– Det är bra att Corren och NT lyfter fram det här, både det som har lyckats och inte lyckats i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det är en väsentlig artikelserie. Ämnet måste debatteras – även om vi förstås önskar att det här problemet inte funnes. Men jag vill absolut inte säga att vi har förlorat kampen, för det har vi inte.
– Jag är inte nöjd. Jag är besviken över att vi inte har lyckats ställa gängledare och grovt kriminella till svars. Där har förstås polisen huvudrollen, och jag vet att de jobbar hårt med detta. Ändå har inte tillräckligt mycket gjorts. Övriga medborgare har också ett ansvar för att inte titta bort, för att inte låta sig mutas eller hotas. Vi måste stötta vilsna ungdomar så att de inte blir en rekryteringsbas för kriminella. Skattemyndigheten, kommunen, krögarföreningen, försäkringskassan – alla måste samarbeta. När vi kan göra något konkret, som vi gjorde när mc-klubben vid Råberga revs och Bandidos blev utan lokal, så ska vi göra det.

Lena Micko, kommunalråd (S), Linköping
– Det är väldigt bra och faktiskt också lite modigt. Det säger jag inte som smicker, utan för att det finns en rädsla hos många efter det som har hänt på andra håll. Ibland är det dessutom svårt att beskriva vad som händer, att se sambanden och att förstå skeendet.
– Såväl media som politikerna har viktiga uppgifter som opinionsbildare, att göra gängkriminaliteten synlig och våga prata om den, att markera att det inte går att bryta samhällets lagar och regler hur som helst. Att bilda opinion är grunden för förändring. I vår kommun ska vi gå igenom vad vi kan göra. Vi kan lära av andra: i Göteborg satte man verkligen ner foten och sa: det är nog! Så kan man göra problemet till en strategisk fråga, kommunledningens ansvar. Det är viktigt att man skapar trygghet i stadsdelarna redan när de planeras och att samhällsservicen finns där, med synliga vuxna. Det handlar inte om att satsa en massa pengar, utan om att stötta idéer och bygga på människors engagemang.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd, Norrköping
– Det är en väldigt bra granskning av ett stort samhällsproblem. Det normala är att kriminella försöker dölja sin kriminalitet. Här har vi en typ av brottslighet där man tvärtom manifesterar den och utmanar hela rättssamhället och därmed hela samhället. Den måste helt enkelt bemötas kraftfullt.
– Jag kan jobba för ökad samverkan. Jag tror att man kan komma långt med det. Sedan tillhör jag dem som tror att man behöver fundera på en skärpt lagstiftning och jag kan driva på för det. För mig är det oerhört provocerande att man kan manifestera sin tillhörighet till uppenbart kriminell verksamhet, utan att omgivningen kan agera.

Mathias Sundin (FP), oppositionsråd, Norrköping
– Den är väldigt bra. Det här är ett problem vi levt med ett tag och det påverkar så många delar av samhället. Framförallt är det restaurangägare och krögare som utsätts för utpressning, men andra påverkas också. Att lyfta fram det här i ljuset är otroligt viktigt.
– Det viktiga i en långsiktig strategi är att alla delar av samhällsapparaten samarbetar. Det kan gälla att granska utbetalningar och försvåra till exempel när det gäller lokaler. Det måste alltid vara polisen som är ledande och sedan handlar det om vad till exempel landsting och kommuner kan hjälpa till med.

Billy Gustafsson, riksdagsman (S)
– Det är positivt att ni uppmärksammar detta. Gängkriminaliteten är en subkultur som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle och den behöver lyftas fram i ljuset och granskas.
– Jag har själv i flera år agerat i riksdagen när det har gällt en organiserade brottsligheten. Jag har skrivit motioner, exempelvis om att ta fram en nationell strategi för att möta den allt mer organiserade brottsligheten; om skärpta straff för grova vapenbrott,som skulle ge polisen bättre möjligheter att vidta åtgärder som till exempel telefonavlyssning; om förstärkt vittnesskydd och om stöd till människor som vill lämna den här typen av organisationer. Jag har också medverkat i debattprogram om detta ämne och haft kontakter med polisen. Nu kandiderar jag inte i riksdagen till hösten – men frågorna kommer att fortsätta att vara viktiga där, partierna är ganska överens om att utvecklingen är allvarlig. Jag kommer att fortsätta jobba med frågorna i landstinget och på hemmaplan.

Finn Bengtsson och Andreas Norlén, riksdagsmän (M)
– Den är ett imponerande exempel på gediget, journalistiskt arbete och ger en skrämmande bild av en verksamhet som måste bekämpas, eftersom den är ett hot mot enskilda människor och i förlängningen mot medborgarnas förtroende för rättsstaten.
– När Corren och NT för några år sedan först började rapportera om organiserad brottslighet i Östergötland beslöt vi att tillsammans engagera oss i frågan, eftersom vi kompletterar varandra. Finn arbetar mycket med socialpolitik, Andreas med kriminalpolitik och båda perspektiven behövs. Vi har mött poliser, åklagare, domare, kriminalvårdspersonal, interner, krögare, socialtjänstpersonal med flera. I april besöker vi Ekobrottsmyndigheten. Syftet har varit och är att få en bild av läget och en grund för att formulera förslag på åtgärder. Regeringen har genomfört en nationell mobilisering mot grov, organiserad brottslighet och då involverat tio myndigheter. Åtta aktionsgrupper har inrättats, varav en i Norrköping. Rättsväsendets anslag har ökat med 11 miljarder kronor. Det har blivit lättare att förverka pengar som härrör från brott och svårare att tvätta pengar. En rad straff har skärpts, sociala insatsgrupper inrättats och möjlighet till hemlig rumsavlyssning införts. Vi vill veta hur detta fungerar och vad mer som krävs och förmedla det till justitie- och socialministrarna. Vi bedömer att det behövs bl.a. utökade möjligheter till tele- och rumsavlyssning, ökade satsningar på avhopparverksamhet, bättre vittnesskydd, strängare regler om ordningen i rättssalar och skärpta straff för t.ex. olaga hot, utpressning samt hot mot journalister och förtroendevalda.

Torbjörn Björlund, riksdagsman (V)
– Reaktionen på granskningen är naturligtvis att det är oacceptabelt med dessa gängbildningar och deras våldsutövande och kriminalitet. Det är inte förvånade att de finns och att de växer i ett samhälle som allt mer faller isär och där det skapas ökade klyftor. En sådan utveckling skapar alltid grogrund för den här sortens kriminalitet. Jag tycker att det är bra att man granskar och kartlägger verksamheten, men också polisens arbete för att motverka utvecklingen.
– Vi behöver, på olika sätt, förstärka arbetet med att motverka den här utvecklingen. En kärnfråga är hur man stoppar nyrekryteringen till gängen. I grunden behöver vi en mer rättvis politik för att motverka utanförskap och hopplöshet för en del människor. Sedan behövs också en genomtänkt strategi för att hjälpa gängmedlemmar ur situationen och få dem på rätt väg. Kartläggning kan också, som reportaget visar, sålla ut de drivande medlemmarna och då kan man jobba hårt mot dem. Kopplat till detta finns naturligtvis den andra problematiken med ett ökat narkotikaberoende och annat som ger gängen en "marknad" att agera på. Den utvecklingen måste också stoppas.

Staffan Danielsson, riksdagsman (C)
– En helt nödvändig artikelserie av hög kvalitet som jag – och säkert läsarna m fl - verkligen uppskattar. Journalistik när den är bra! Genom att sätta ljuset på viktiga samhällsfrågor, där den grova kriminaliteten är en, sprids kunskap och förhoppningsvis kan brottsligheten bekämpas bättre genom den strålkastarbelysning som Corren nu bidrar till.
– Jag och Centerpartiet gör i riksdag och regering allt vi kan för att den organiserade brottsligheten i Sverige, och därmed i Östergötland, ska kunna bekämpas så effektivt som möjligt. Min kollega i Justitieutskottet Johan Linander bevakar detta mycket noga i dialogen inom alliansen och med justitieminister Beatrice Ask, samt i justitieutskottet. Jag ger honom inspel ifrån mina erfarenheter i Östergötland, nu senaste naturligtvis ifrån Correns reportage men även ifrån studiebesök och medborgarkontakter som berör detta. Centerpartiets representanter i polisstyrelse och i kommunerna deltar också aktivt i detta arbete på olika sätt.

Johan Andersson, riksdagsman (S)
– Tycker generellt att det är viktigt och intressant att ni belyser den organiserade brottsligheten.
– Det finns mycket vi måste göra för att stoppa den organiserade brottsligheten. Det handlar både om polisiära uppgifter för att stoppa det som redan finns idag, men också om att förhindra rekryteringen av unga personer. Polisen behöver få ökade resurser som är riktade att arbeta just mot organiserad brottslighet. Allt för få brott av den här typen klaras idag upp. Bekämpningen av illegala vapen är en av de saker som borde prioriteras direkt. Det bästa sättet att minska brottslighet är att skapa ett välkomnande samhälle, där människor har ett arbete att gå till och en trygghet i vardagen. När man försörjer sig själv, bor bra och har ett välfärdssystem att luta sig tillbaka på blir vägen till kriminalitet också mycket längre. I dagens samhälle där regeringen helt misslyckas med jobben och klyftorna växer kommer vi också se att brottsligheten ökar. Därför är kampen mot arbetslösheten så oerhört viktig.

Johan Löfstrand, riksdagsledamot (S)
– Jag tycker att det har varit intressanta reportage och jag tror att det är viktigt att frågorna lyfts upp och synliggörs då detta är ett allt större samhällsproblem
– Det är väldigt viktigt att vi som politiker är medvetna om problemen. Vi socialdemokrater vill bland annat inrätta en nationell spjutspetsorganisation för att bättre kunna effektivisera arbetet mot den organiserade brottsligheten. Sedan tror jag att det är viktigt att ha i åtanke att utformningen av själva samhället också är en viktig aspekt för att motverka denna typ av brottslighet. Genom minskade klyftor och ett mer sammanhållet samhälle blir det svårare att rekrytera in nya brottslingar. Frustration, utanförskap och arbetslöshet är farliga drivkrafter. Jag tror att genom meningsfull sysselsättning och delaktighet i samhället så kan man motverka att exempelvis unga hamnar i en kriminell miljö. Kampen mot arbetslösheten är det bästa sättet att motverka framtida kriminella.

Yvonne Andersson, riksdagsledamot (KD)
– Correns granskning gav en ny inblick i en allvarlig problematik. Själv har jag insett komplexiteten men också faran och otryggheten för alla medborgare, både de som är med i den och de som står utanför. Ett gissel för samhället som måste motverkas och bekämpas och har sin grund i utanförskap.
– Viktigt att dels stänga inkörsportarna till gängen genom att se brottsligheten i tid, dels att hitta fler möjliga vägar att komma ur brottsligheten. De som har erfarenheter från gängkriminalitet menar att ingen stoppade dem, samhället reagerade inte. Vi måste ha fler synliga poliser bland ungdomarna. Klotter och skadegörelse ska inom 24 timmar åtgärdas. Den som är under 15 år ska kunna dömas till ungdomstjänst i domstolsliknande nämnd. Det är fler unga som säljer narkotika och då måste vi förhindra det genom strängare straff. Vidare ska man få vittna anonymt vilket prövats i andra länder.

Anna-Lena Sörenson, riksdagsledamot (S)
– Naturligtvis blir man bestört över förekomsten av organiserad brottslighet och av hur den utövas. Dessutom blir man ju alltid omskakad över att det förekommer i ens närhet.
Det är bra att Corren belyser detta och skapar medvetenhet och opinion.
– Förutom det viktiga arbetet med att bygga ett stabilt samhälle där alla har tillgång till jobb, utbildning och en god välfärd vill vi socialdemokrater inrätta en nationell spjutspetsorganisation för att bättre kunna effektivisera arbetet mot den organiserade brottsligheten. Vi vill skärpa minimistraffet för grovt vapenbrott från sex månader till ett år och utöka möjligheterna att använda telefonavlyssning vid grovt vapenbrott och utreda en kronvittnesmodell som passar efter svenska förhållanden. Vi vill öka resurserna till Ekobrottsmyndigheten och utreda en nationell exitverksamhet för personer som vill hoppa av kriminaliteten.

Betty Malmborg, riksdagsledamot (M)
– Jag tycker tidningarnas initiativ är fantastiskt viktigt men också modigt. Organiserad brottslighet är en fråga som måste diskuteras i synnerhet som brottsligheten kan få effekter som till och med påverkar rättsväsendet. Det är därför bra att kunskap sprids om situationen med de kriminella gängen och att någon vågar stå i frontlinjen för detta. Någon som också har god nåbarhet till allmänheten och oss östgötar.
– Vi måste ha hårdare straff för den här typen av organiserad kriminalitet som tenderar att nästla sig in i viktiga samhällsfunktioner. Tillräckligt med polisiära resurser måste avsättas till dem som vågar avslöja denna typ av infiltration. Vi måste jobba mer förebyggande, där en god och kvalitativ skola kompletteras med fritidsaktiviteter där många vuxna finns. Det är mycket bättre att satsa på barnen i unga år istället för att resurserna kommer sent då problemen redan är ett faktum. På det området har Alliansregeringen gjort mycket men också för att hjälpa de kriminella unga som behöver bryta sitt livsmönster.

Annika Lillemets, riksdagsledamot (MP)
Corren och NT:s granskning är mycket viktig. Organiserad brottslighet är ett hot mot samhällets grundläggande demokratiska strukturer.
– Rättsväsendet är i dag inte fullt ut anpassat för att möta den grova organiserade brottsligheten. Polisen kan styra över stora resurser till att bekämpa den genom sin nya organisation, om deras verksamhet renodlas med mindre tillståndshantering, transporter och pappershantering. Fler experter ska anställas, som tillsammans med högskoleutbildade poliser bättre klarar av den grova organiserade brottsligheten. Därtill behöver poliser väl fungerande IT-stöd och bättre arbetsmiljö. Polisen måste arbeta långsiktigt för att öka allmänhetens förtroende för dess förmåga att upprätthålla ordning och säkerhet. Domstolarnas handläggningstider måste också förkortas.

Thoralf Alfsson, riksdagsledamot (SD)
– Jag anser det är väldigt bra att Corren gör denna granskning utan att ”mörka” identiteten på det kriminella personerna. I svensk media tas för mycket hänsyn till de kriminella där namn, bakgrund oftast utelämnas i nyhetsartiklar och foton pixlas, även efter fällande domar. Likaså ”mörkas” ofta vissa detaljer när signalement anges i media, vilket motverkar möjligheten att få tips från allmänheten.
– Sverigedemokraterna har lagt en lång rad förslag i riksdagen för att minska brottsligheten som t.ex. skärpta straff och utökade resurser och befogenheter för polisen. Tyvärr röstar 7-klövern kategoriskt ner våra förslag. Samverkan mellan Polismyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket är mycket viktig för att kunna ”punktmarkera” nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten. Dessutom är EU:s och Schengenavtalets fria rörlighet ett stort problem då våra gränskontroller är mycket begränsade. Sverigedemokraterna verkar för utökade gränskontroller.

Karin Granbom Ellison, riksdagsledamot (FP)
– Den organiserade brottsligheten är ett hot mot ett öppet och rättssäkert samhälle. Den drar sig inte för att hota yttrandefriheten och är därför ett hot mot själva demokratin. Det är starkt av Corren att intensifiera granskningen också när tidningen hotas. Det är angeläget att många människor får kännedom om den organiserade brottsligheten så att den på flera sätt kan motarbetas.
– I valet 2014 kandiderar jag till kommunfullmäktige. Där är det viktigt att se till att unga lyckas i skolan och att barn med problem tidigt blir sedda. Det minskar risken att unga rekryteras till gäng. För att slå undan benen för den organiserade brottsligheten är det centralt att polisen, tullen, Skatteverket, Kronofogden, Försäkringskassan och många andra aktörer samverkar för att punktmarkera de yrkeskriminella. Det arbetet behöver fortsätta, och kan fördjupas också i Östergötland. Det är även angeläget att stödja den som vill hoppa av en brottslig bana.

Gunnar Axén, riksdagsledamot (M)
– Det är oroande att den grova organiserade brottsligheten rapporteras växa sig starkare i Östergötland. Den hotar vårt samhällsbygge och måste stoppas.
– Alliansregeringens nationella mobilisering mot den här typen av brottslighet måste fortsätta. Myndigheterna har intensifierat sitt arbete mot organiserad brottslighet och rättsväsendet har aldrig tidigare gjort lika stora insatser mot den organiserade brottsligheten.
Rekryteringen till kriminella gäng måste också motarbetas. Därför är de sociala insatsgrupper, där polis, myndigheter och aktörer ger individanpassat stöd till kriminella ungdomar viktiga. Slutligen är det ett viktigt steg att vapenlagstiftningen har skärpts.

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift:
– Granskningen är modig och viktig, och det är också vikigt att så många som möjligt från civilsamhället sluter upp och stöder motståndet mot organiserad brottslighet i alla former. Detta är inte en angelägenhet bara för ett fåtal modiga journalister utan för alla medborgare. Det är ju vårt gemensamma, goda samhälle som hotas.
– Brottslighet på den organiserade nivån handlar mycket om värderingar, dvs att människor aktivt har valt att ställa sig utanför samhället och skapa ett ”eget samhälle” med egna värderingar. Kyrkan är en av de värdebärande organisationerna i samhället och har därmed sin största roll i att aktivt medverka till att en god värdebas blir attraktiv och tillgänglig för de ungdomar som står och väljer väg i livet. Det främsta uttrycket för kyrkans ansvarstagande i detta är barn- och ungdomsarbetet och konfirmationstiden. Kyrkan har ju en enorm lokal närvaro i hela samhället och arbetar intensivt med värdefrågorna. Framför allt handlar detta om att hjälpa unga människor att se sitt värde, att vara trygga i sig själva och tro på framtiden. Allt detta är konsekvenser av den kristna tron och resurser i ett gott samhällsbygge.

Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland:
– Det är väldigt bra att ni skriver om detta. Den organiserade brottsligheten missbrukar våra social-, skatte- och försäkringssystem och det drabbar alla. Jag vet en del om det, eftersom länsstyrelsen har ett säkerhetsnätverk och där är gängkriminaliteten en viktig fråga. Den måste uppmärksammas och kunskapen spridas i samhället, så att människor får veta att de faktiskt kan stödja de här gängen utan att veta om det! Det riskerar man exempelvis att göra genom att köpa svartsprit.
– Vi samverkar med andra myndigheter kring ANDT-frågor – alkohol, narkotika, dopning och tobak. I den här veckan lanserar vi en regional strategi för dessa frågor. Det är viktigt att se att problemen inte är individuella, personliga, de drabbar så många och får stora samhällseffekter. Polisen har en viktig och stor roll, men också andra myndigheter som i samverkan kan arbeta konkret och effektivt. Som myndighet driver vi tillsynsfrågor och utbildar i kommunal tillsyn. Det är viktigt att granska vilka som får tillstånd att servera alkohol och hur de sköter sig, och att ställa hårda krav.

Magnus Dahlin, Bråvikens Hotell & Restaurangklubb
– Jag har inte läst granskningen tillräckligt noga för att kunna ge en reaktion.
– Jag anser att det är polisen och andra myndigheters uppgift att motarbeta samt förhindra möjligheterna för sådan typ av verksamhet.

Lena Bengtsson, ombudsman hotell- och restaurangfacket (HRF)
– Inte hunnit läsa tillräckligt för att kunna uttala mig.
– Vi finns där för att stödja våra medlemmar om något skulle hända. Det är vår uppgift.

Jan Malmberg, platschef Sveriges Byggindustrier i Norrköping
– Min första reaktion var att jag inte tycker om att de får publicitet. Å andra sidan är reportagen så omfattande och bra att allmänintresset överväger, inte minst att vi alla måste agera för att minska eller helt eliminera deras inflytande.
– Det vi kan göra och gör som organisation är att aktivt arbeta med frågan och ta fram metoder för att de inte ska kunna få någon påverkan eller överhuvudtaget komma in i byggbranschen.

Magnus Cato, ordförande Byggnads Öst
– Jag kan inte svara på det. Har inte läst tillräckligt för att uttala mig.
– Vi vill ha ordning och reda i byggbranschen. Det betyder att huvudentreprenörer har huvudansvar för att det är schysta villkor ända längst ut i entreprenörsleden.
 

Comments