Änkan om livet med gängpresidenten

Kastrup. Den 10 mars 1996 stod Michael Brokside tillsammans med andra Hells Angels-medlemmar och väntade på Bandidos. Dessa var obeväpnade och en Bandidos-medlem träffades av flera skott i huvudet och bröstet och dog. Brokside fick 16 års fängelse och hedersutnämningen "Filthy Few" för att ha dödat för klubben. 
Kastrup. Den 10 mars 1996 stod Michael Brokside tillsammans med andra
Hells Angels-medlemmar och väntade på Bandidos. Dessa var obeväpnade och en
Bandidos-medlem träffades av flera skott i huvudet och bröstet och dog. Brokside fick 16 års fängelse och hedersutnämningen.

Han utpekas som den som startade det stora blodiga mc-kriget i Skandinavien.
Men natten mellan torsdag och fredag valde Hells Angels-presidenten Michael Brokside att själv ta liv i en häktescell i Köpenhamn.
- Jag kan fortfarande inte förstå varför du gjorde detta, skriver hustrun på Broksides facebook-sida.

41-årige Michael Brokside var president i Hells Angels betydelsefulla avdelning på Amager i Köpenhamn vid sin bortgång.

Varför HA-presidenten valde att ta sitt liv är okänt. Men mord och grovt våld följde honom som en skugga genom livet.
En del tror det var så enkelt att han tyngdes av farhågorna att tvingas sitta ytterligare ett antal år inlåst i en fängelsecell.

Men Michael Brokside var vid sidan om livet som den fruktade HA-presidenten även familjefar med tre söner. Hustrun kan inte förstå varför han till slut valde att ta sitt liv i häktescellen.
"Jag kan inte förstå varför du lämnade oss så här", skriver hustrun på den döde makens facebooksida. "Men jag älskar dig av hela mitt hjärta och vill alltid göra det. You are simply the best!"

På minnessidan mindet.dk berättar Broksides änka hur hon var inne och tittade på sin avlidne make. "Du log och såg så fridfull ut", skriver hon enligt danska BT.

Hon berättar också om när hon träffade sin man för första gången så trodde hon att han var "a pain in the ass" men att han kämpade om att få hennes uppmärksamhet. "Och det fick du. När jag dansade på diskot i Ålgården, till Whitney Houstons "How will I know" hade jag en bild av dig i bakfickan. Glömmer det aldrig."

BT berättar hur änkan beskriver känslan efter makens självmord: "Vi har haft många saker tillsammans, både bra och dåliga. De bra har jag lyckligtvis kvar fortfarande, våra tre fina pojkar. Jag ska ta hand om dem."

Led av svår migrän

Enligt Ekstrabladets källor led Brokside av svår migrän med mycket svåra attacker. Migränen kunde under långa perioder hålla honom borta från mc-klubben, men han försökte alltid vara en kärleksfull far till sina tre söner, vars hockeyträning han följde noga, skriver BT.

Polisen misstänkte att Michael Brokside var huvudman för den organiserade haschhandeln inne i fristaden Christiania i Köpenhamn.
Verksamheten omsatte mångmiljonbelopp och vid torsdagens razzia greps sammanlagt 80 personer, sex av dem var fullvärdiga medlemmar i Hells Angels.

Närmare ett halvt ton hasch och 3,5 miljoner danska kronor togs i beslag. Vid tillslaget omhändertogs även guldtackor, bilar, Harley Davidson-motorcyklar och vapen.

Satt 16 år i fängelse

Michael Brokside släpptes från ett 16-årigt fängelsestraff för mord för bara ett par år sedan. Han steg snabbt i betydelse och blev president i Amager-avdelningen.

Under tiden var han en av dem som förhandlade fram fredspakten med Bandidos och senare med det holländska gänget Satudarah.

Men stegen på den kriminella banan inleddes redan som 15-åring. Då dömdes Michael Brokside för både dödshot och avancerade gaturån. Den då tonårige pojken kom från en splittrad familj och växte upp med bara sin pappa.

Ekstrabladet berättar att han slog och sparkade sina offer omkull för några hundralappar.
Att Michael Brokside senare hamnade i den kriminella mc-miljön var inget konstigt.

Morbror med i mc-gäng

Hans morbror var Henning Norbert Knudsen, även känd som "Makrellen", och president för mc-gänget Bullshit. Morbrodern blev en stor inspiratör för Brokside.

Henning Norbert Knudsen mördades dock senare av Hells Angels-ledaren Jørn "Jønke" Nielsen. Av någon anledning valde ändå Brokside att gå med i gänget som just mördat hans egen släkting.
Den 10 mars 1996 klockan 16.25 blev Michael Brokside själv mördare.

Sköt ihjäl Bandidos-medlem

Han fanns med i den grupp av Hells Angels-medlemmar som tagit sig ut till Kastrups flygplats med en enda uppgift - att mörda fienderna från Bandidos.

Planen var enkel.
Bandidos-medlemmarna landade på Kastrup efter att ha deltagit i en begravning för en medlem i Finland. Hells Angels visste att det var som att skjuta på sittande fågel - Bandidos-medlemmarna var obeväpnade eftersom de var tvungna att ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

37 skott avlossades, Bandidos-medlemmen Uffe Larsen träffades av flera skott i huvudet och bröstet och dog framför chockade vittnen vid ankomsthallen. Ytterligare tre Bandidos-medlemmar träffades och skadades svårt.

Startade ett mc-gängkrig

Som belöning fick Michael Brokside hedersmedaljen "Filthy Few" av Hells Angels - en utmärkelse som endast ges till dem som dödar för klubben.

Mordet på Kastrup anses ha varit gnistan som tände det blodiga mc-kriget i Skandinavien, som när det var slut hade ett facit på elva mord och 71 mordförsök. Flera av morden skedde i Sydsverige.
Michael Brokside gjorde själv tummen upp när domstolen gav honom 16 års fängelse för dådet. Brokside hade befarat livstids fängelse.

Senare dömdes ytterligare tre HA-medlemmar för dådet till mellan 11,5 år och livstids fängelse.

Comments