Eksperter: Det kan blive enden for rockerklub


Arkivfoto (Foto: Bax Lindhardt)
        

Som BT mandag har kunne fortælle, så er der ifølge den tidligere HA-rocker, Lars Jensen, lige nu stor frygt internt i Hells Angels for at politiet for første gang vil forsøge at få opløst en HA-afdeling, sådan som man kender det fra blandt andet Tyskland.

Frygten kommer efter, at politiet torsdag sigtede 80 personer i en historisk stor politiaktion for omfattende hashhandel på Christiania, og efter at den 41-årige toprocker Michael Brokside kort efter valgte at begå selvmord i sin celle.

Nervøsiteten skyldes - ifølge Lars Jensen der har flere kilder helt tæt på begivenhederne - at den afdøde toprocker fik lov til at være ansvarlig for HAs hashhandel mod at betale driftsudgifterne til HAs afdeling på Amager. Man er derfor bange for at politiet vil forsøge at gå efter hele HAs afdeling på Amager.

To jura-eksperter, som BT har talt med, kan godt forstå, hvis rockerne er nervøse.
-  Rigsadvokaten har hidtil været meget tilbageholden med at jagte sager om rockerforbud fordi, man skal kunne lave en forbindelse fra de enkelte medlemmer til selve klubben, før man kender den ulovlig. Men måske er der lige præcis her noget, som kan være med til at skabe den forbindelse, siger Juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet med henvisning til, at foreninger ifølge grundloven kun kan opløses, hvis de opfordrer til eller virker ved vold.

Både politikere og politifolk har i årevis stødt panden mod muren, hver gang talen kom på et eventuelt rockeforbud. Jens Elo Rytter mener dog, at denne sag - hvis oplysningerne fra miljøet er rigtige - kan skubbe til tingene.
- Jeg mener helt klart, det her kan være en brik, der kan være med til at løfte bevisbyrden om at klubben er involveret i systematisk narkohandel. Og jeg kan ikke se noget i vejen for, at man går efter
de enkelte afdelinger separat, hvis disse er organiseret som enheder under den
her fælles paraplyorganisation.

Udover at skulle have betalt for driften af HAs Amager-afdeling hævder eks-rocker Lars Jensen også, at den nu afdøde toprocker for ca. halvandet år siden indførte en ny forretningsmodel på Christiania. Hvor det tidligere var de enkelte pushere, der ejede hashen, er det nu HAs hash, og pusherne modtager i stedet provision for at sælge det, forklarer han og understreger, at også det har skabt nervøsitet i HA, idet det er med til at pege i retning af, at det er selve klubben, der står bag.

Det ville være historisk, hvis et egentligt rockerforbud vil kunne træde i kraft. Også lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Pernille Boye Koch, er dog optimistisk.
- Hvis de her ting er rigtige, så stiller det jo sagen i et noget andet lys, idet det jo netop handler om at knytte kriminaliteten til foreningen. Og det lyder jo til at have en noget mere organiseret karakter, som knytter handlingerne til afdelingen på Amager, siger hun.

Selvom der ikke den store praksis i Danmark for at opløse foreninger, så mener hun, at politiet har en stærkere sag end nogensinde.
- Jeg vil bestemt vurdere, at man nu har et stærkere grundlag for kunne føre en opløsningssag end før. Men det er jo ingen garanti, for at man ville vinde sagen, understreger hun.

Hverken HA eller politiet har ønsket at forholde sig til Lars Jensens oplysninger.

Comments