«Hele» Oslo tingrett på besøk hos Hells Angels

VIL INNDRA: Påtalemyndigheten vil inndra hele eiendommen som siden 1996 har fungert som hovedkvarter for MC-klubben Hells Angels. Her er den såkalte HA-borgen, som ligger i Strømsveien på Alnabru, fotografert i oktober i fjor. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
Det planlagte besøket med dommere, påtalemyndighet og forsvarere vil skje når rettsoppgjøret om Hells Angels eiendom på Alnabru starter neste uke, skriver NTB.

Påtalemyndigheten vil inndra hele eiendommen som siden 1996 har fungert som hovedkvarter for den beryktede MC-klubben. Den godt befestede bygningen kloss inntil E6 på Alnabru i Oslo er godt merket med logoer og emblemer og navnet «Angels Place».

Politiet oppsøker jevnlig adressen. Senest i februar ble stedet ransaket i forbindelse med at en person med tilknytning til klubben er under etterforskning i en narkotikasak.

I 2010 og 2011 fant politiet to ganger en mengde ulovlige våpen og ammunisjon, og det er dette beslaget som nå skal behandles i retten. Flere av våpnene var gjemt inne i veggene i bygningen.

Ingen personer er på tiltalebenken, men derimot selskapet Capitol Eiendom og foreningen Hamcon (Hells Angels MC Oslo Norway). Påtalemyndigheten mener at bygningen er brukt som et ledd i å begå kriminelle handlinger og at lovens krav til å inndra eiendommen er oppfylt.

- Overdrevent

- Det virker svært overdrevent og som et forsøk på å få retten til å se bort fra loven. Vi kan ikke se noe grunnlag for tiltalen, men må selvsagt møte de to ukene politiet mener vi bør være i retten, sier advokat John Christian Elden som representerer Capitol Eiendom.

Han sier alle aksjeeierne, som er seks medlemmer av Hells Angels, vil møte når rettssaken starter.

Tiltalen mot de to selskapene ble tatt ut 18. oktober i fjor. Fem dager senere gikk politiet i Oslo til aksjon mot Hells Angels. Alle beboerne, blant dem talsmann Rune Olsgaard (51), ble kastet på gaten og hele eiendommen ble tatt i beslag. Alt med begrunnelse i at det offentlige mest trolig ville få medhold i sitt varslede krav og at det var nødvendig for at ikke eiendommen skulle bli vesentlig forringet fram mot rettssaken.

Spørsmålet om midlertidig utkastelse ble derimot prøvd for retten, og Oslo-politiet fikk ikke medhold i beslaget de hadde foretatt. Etter én uke kunne medlemmene flytte tilbake etter at Oslo tingrett ikke ga politiet medhold i det midlertidige beslaget.

Åstedsbefaring

Tirsdag vil statsadvokat Carl Graff Hartmann åpne rettssaken hvor det endelige slaget om eiendommen skal stå. Funnet av de 15 våpnene blir helt sentralt for hvordan påtalemyndigheten mener eierne av eiendommen har brutt straffeloven og våpenloven.

- Vi skal føre bevis for at disse våpnene er blitt oppbevart på vegne av de to foretakene, sier Hartmann til NTB.

Han mener at nærmere to uker i retten for å behandle et våpenbeslag ikke er spesielt lenge og forteller at det er innkalt om lag 25 vitner som skal forklare seg.

- Det har ikke vært noen tidligere avgjørelser hvor man har straffet et foretak for å oppbevare våpen. Vi skal ha vitner både fra miljøet og fra politiet som skal forklare seg. Det er dessuten lagt opp til at retten skal på åstedsbefaring, og det tar jo litt tid, sier statsadvokaten.
NTB

Comments