Klar melding fra politiet

Klar melding fra politiet
Gudmund Frøiland er huseier for klubblokalene og talsperson for
Predators MC West Point i Sokndal. FOTO: Gunnvor B. Krone
 
I et brev til kommunen gjør politiet det klart at en godkjenning av lokalene til oppholdsrom for Predators, vil kunne bidra til at Hells Angels sin organisasjon får en strategisk plattform til å kunne rekruttere nye medlemmer, begå kriminalitet og bygge legitimitet i samfunnet.

Ifølge politiinspektør Ole Topnes har både storting og regjering gitt klare meldinger om å arbeide forebyggende på bred front mot miljøene rundt 1 %-klubbene.

Utsatte saken

Like før jul sendte lmt-politikerne i Sokndal saken om bruksendring for lokalene ut på høring til regionale og statlige myndigheter. Dermed utsatte de saken. Rådmannen for sin del gikk inn for å innvilge søknaden i fem år på visse vilkår. Eieren av klubblokalene hevder at den rette betegnelsen på klubbhuset ikke er forsamlingslokale, men oppholdsrom for utøvelse av hobbyen og møte mellom venner.

Stiller seg undrende

Politiet viser til vedtaket i kommunestyret 29. april i fjor da organisert kriminalitet, inkludert 1 %-klubbene ble erklært uønsket i Sokndal kommune. Nå stiller de seg undrende til at politiet ikke i god tid ble koplet inn i saken om bruksendring på samme måte som andre høringsinstanser. Videre undrer de seg over håndteringen av plansaken all den tid kommunen er kjent med forhistorien.

Støtter Hells Angels

Politiet har også lagt ved en oppdatert situasjonsbeskrivelse av Predators MC West Point, som blant annet viser at den er en såkalt støtteklubb til Hells Angels MC.
De viser til Politidirektoratet og KS (Kommunesektorens organisasjon) som påpeker at MC-klubbhusene spiller en viktig rolle i rekruttering til miljøene. Klubbhusene er dessuten steder hvor kriminalitet planlegges og våpen oppbevares, heter det i ei nylig utgitt håndbok.

Oppfordrer til forebygging

Dermed har det, ifølge politiet, klar kriminalitetsforebyggende effekt å ikke legge til rette for møteplasser som gir anledning til dette.

Rådmann Dag Sørensen sier at saksbehandleren nå skal se på uttalelsen fra politiet og ta den med i den videre behandlingen av saken.

– Jeg ser ikke bort fra at innstillingen om å innvilge søknaden kan bli endret etter dette. Men det gjenstår å se. Jeg vil ikke foregripe noe. Vi har for øvrig varslet søkerens advokat om uttalelsen. Ellers er det politikerne som skal avgjøre om de vil gi bruksendring for lokalene, sier han.

Lmt-utvalget skal ha møte i begynnelsen av april.

Comments