MC-legende frifunnet for politivold

IKKE VOLD:  MC-legenden Thore Henki Holm Hansen ble dømt for fyllekjøring, men frifunnet for vold mot politiet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Den tidligere lederen av MC-klubben Outlaws - en av de MC-klubbene politiet mener er kriminelle organisasjoner - Thore Henki Holm Hansen er enstemmig frifunnet i Oslo tingrett for anklage om vold mot politiet.

Holm Hansen ble i 1981 dømt til 60 års fengsel i USA for besittelse og salg av 37 gram kokain, men rømte før soning til Norge. Han dro seinere tilbake til USA, og ble i mars 2013 benådet av det amerikanske rettsvesenet etter flere år i amerikansk fengsel.

Da Outlaws etablerte seg i Norge var Thore Henki Holm Hansen frontfigur og president i den fryktede MC-klubben.
FyllekjøringI april 2011 ble Thore Henki Holm Hansen stoppet av politiet i Oslo. I Oslo tingrett ble MC-legenden dømt for promillekjøring - blodprøven viste en promille på 1,42. Han ble også dømt for ved et annet tilfelle å ha kjørt bil med 1,67 i promille.

Men Oslo tingrett trodde ikke på politiets påstand om at Thore Henki Holm Hansen hadde angrepet politiet og brukt vold.

- Retten klarte ikke bygge på forklaringene fra to polititjenestemenn som hadde anklaget Holm Hansen for å ha brukt vold mot dem, sier advokat John Christian Elden, som forsvarte Hansen i Oslo tingrett.

- Jeg fant det nødvendig å innkalle ytterligere to politimenn som var på stedet som vitner i retten. Deres forklaringer kunne ikke støtte anklagene fra de to politifolkene som politiet selv førte som vitner, sier Elden.

- Det ble etter hvert fysisk umulig at alle politivitnene kunne vært samme sted ut fra deres sprikende forklaringer, og da må nødvendigvis retten falle ned på en frifinnende dom. Politiet må ikke tro at Holm Hansen skal dømmes bare ut fra sitt navn og sitt rykte, sier Elden til Dagbladet.

Advokaten understreker at beviskravene også må gjelde for Holm Hansen, sier Elden.

- Holm Hansen ble skadet

Mens Holm Hansen ble frifunnet for vold mot politiet, ble han dømt til fengsel i 48 dager for fyllekjøringene. Han fikk også en bot på 20 000 kroner, og mistet retten til å kjøre bil i to år.

- I denne saken var det faktisk Thore Henki Holm Hansen som ble skadet. Det var han som måtte ha ambulansetilsyn etter nærkontakten med politiet, men den siden av saken var ikke akkurat etterforsket av politiet, sier Elden.

Dommen i Oslo tingrett er rettskraftig.

OUTLAWS

* Outlaws Motorcycle Club, også kjent under navnet American Outlaws Association (AOA), er en motorsykkelklubb som første ble etablert i McCook, Illinois i 1935.

* Outlaws motto er:  «God forgives, Outlaws don't» (Gud tilgir, ikke Outlaws).

*Støtteklubben er Black Pistons MC. Outlaws har i dag vel 90 chapters (avdelinger) i USA, Canada, Asia og Europa.

* Den første klubben utenfor USA som ble Outlaws var «The Satans Choice» i Canada, dette skjedde i 1977. I 1993 kom den første avdelingen i Europa, i Frankrike.

* Klubbens største rival er Hells Angels. Outlaws er en selverklært
«1 %-klubb». Et uttrykk som ble introdusert da American Motorcyclist Association hevdet at 99 prosent av alle MC-førere er lovlydige.

* Amerikanske FBI og kanadiske CIS (Criminal Intelligence Service) mener Outlaws er en kriminelle MC-klubb. En holdning som deles av norske Kripos.

 * Klubben regnes i USA som en av de fire store kriminelle MC-klubbene - sammen med Pagans, Hells Angels og Bandidos.

* Thore Henki Holm Hansen var på 1990-tallet Europa-sjef for Outlaws.

* Outlaws etablerte seg i Norge i 1995, og har i dag avdelinger i Fredrikstad, Eidsvoll, Mid County Oslo, Sarpsborg, Norway South
  • Haugesund og en prøveklubb under navnet Norway North.
  •       

Comments