Skylder på død mann for skjulte våben i klubbhuset

Politiet fant våpen i Hells Angels hovedkvarter, nå vil de inndra hele eiendommen i Strømsveien som er hovedkvarter for den beryktede MC-klubben.
15 våpen og ammunisjon ble beslaglagt i februar 2010 og januar 2011, og det er disse beslagene som behandles i retten.
VÅPENBESLAG: - VÅPENBESLAG: Dette er våpnene som ble funnet under en politirazzia mot Hells Angels lokaler på Alnabru 13. januar 2011 - Foto: Politiet /
VÅPENBESLAG: Dette er våpnene som ble funnet under en politirazzia mot Hells Angels lokaler på Alnabru 13. januar 2011
Foto: Politiet
Ingen personer er på tiltalebenken, men derimot selskapet Capitol eiendom som eier klubbhuset i Strømsveien 222 på Alnabru i Oslo og foreningen Hamcon, som er Hells Angels Oslo. (Hells Angels MC Oslo Norway).
De to foretakene på tiltalebenken erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett i dag.

– Mange var rimelig sjokkerte

Carl Graff Hartmann - VIL INNDRA HUSET: Aktor Carl Graff Hartmann mener at våpnene som er funnet i huset ble oppbevart på vegne av foretakene på tiltalebenken. - Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK /
VIL INNDRA HUSET: Aktor Carl Graff Hartmann mener at våpnene som er funnet i huset ble oppbevart på vegne av foretakene på tiltalebenken.
Foto: Kjell Olav Nordberg/NRK
Astri Aas Hansen - UFORHOLDSMESSIG: Forsvarer Astri Aas-Hansen mener inndraging av en eiendom verdt mange millioner ikke står i samsvar med lovbruddet de står tiltalt for.
UFORHOLDSMESSIG: Forsvarer Astri Aas-Hansen mener inndraging av en eiendom verdt mange millioner ikke står i samsvar med lovbruddet de står tiltalt for.
– Det var mange som var rimelig sjokkerte over våpenfunnene. Det var uakseptabelt, sånn kan vi ikke ha det, sier daglig leder og styreleder i tiltalte Capitol eiendom, Rune Olsgaard i retten.


Han forteller at de møtte politiet etter beslagene.
– Vi var like sjokkerte som politiet, og sa at hvis det skjedde i fremtiden ville det få konsekvenser for medlemskapet til enkeltpersoner, sier Olsgaard, som også er talsmann for Hells Angels i Oslo.
Politiet mener våpnene var gjemt, blant annet i et hulrom bak en list man kunne vippe på. Men Olsgaard sier at han ikke var kjent med at det fantes hemmelige rom i bygget.

Peker på død mann

I retten navngir Olsgaard en «våpengal» mann han mener våpnene stammer fra. Den navngitte mannen lever ikke i dag.
– Han var en våpenfantast. Vi hadde ikke anelse om at han hadde gjemt så masse våpen på klubben.
Dommeren påpeker at det er beleilig å peke på en død mann.
– Ja, beleilig og beleilig, det er det som har skjedd, sier Olsgaard.
Aktor Carl Graff Hartmann sier til NRK at dette er ny informasjon for ham.
– Det er første gang jeg hører om dette, sier han.

Fortalte om «MC-krigen»

Aktoratet prøvde i retten i dag å tegne et bilde av Hells Angels Oslo og klubbens virksomhet. Olsgaard ble stilt spørsmål og svarte om uroligheter, skyteepisoder og bomber i MC-miljøet på 90-tallet. Den gangen gikk mange bevæpnet.
– Jeg tror jeg kan si at de fleste gjorde det, om ikke til enhver tid, sier Olsgaard som selv gikk både med våpen og skuddsikker vest. Men han avviser at de hadde egne klubbvåpen.
– Føler dere dere trua i dag, ville påtalemyndigheten vite.
– Nei, svarer Olsgaard.
Artikkelen fortsetter under videoen.
Politiet aksjonerte mot HA på Alnabru 08.02.10
SE VIDEO: 08. februar 2010 gikk politiet til aksjon mot Hells Angels klubbhus på Alnabru i Oslo og beslagla flere våpen.

Vil inndra klubbhuset

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om inndragning av Strømsveien 222, samt våpen og ammunisjon.
– Det er snakk om gjentatte omfattende og grove brudd på våpenloven. Vi mener det nødvendiggjør at eiendommen inndras, sa aktor Hartmann da rettssaken startet.

Aktor la vekt på at klubblokalet i Strømsveien de siste 20 årene har gjort det svært vanskelig for politiet i straffesaker knyttet til MC-klubben.
– Det har vært umulig for politiet å finne fram til hvilke enkeltpersoner som har plassert våpen i lokalet.
Våpnene har vært gjemt i skjulte rom, og det er ikke funnet hverken DNA eller fingeravtrykk som kan knytte våpnene til enkeltpersoner.
– Vi vil føre bevis for at våpnene har vært oppbevart på vegne av selskapene, sier Hartmann.

Verdt mange millioner

Eiendommen, som har vært Hells Angels klubbhus siden 1994, har to verditakster, en på 7,9 millioner kroner og en på 11,2 millioner kroner.
– Vi mener at vilkårene ikke er tilstede for inndragning av eiendommen og at det er et uforholdsmessig inngrep, sier forsvarer for Capitol eiendom John Christian Elden.
– Om retten kommer til at vilkårene skulle være til stede, kan man ikke inndra en eiendom verdt mange millioner for et lovbrudd som neppe ville gitt ubetinget fengselsstraff, sier medforsvarer Astri Aas-Hansen.
Artikkelen fortsetter under bildet
Metalldetektor - SIKKERHET: Både politi og metalldetektor utenfor rettssalen tirsdag morgen. 
- Foto: Victoria Wilden / NRK
SIKKERHET: Både politi og metalldetektor utenfor rettssalen tirsdag morgen.
Foto: Victoria Wilden / NRK

En rekke ransakelser

De siste årene har politiet ransaket Hells Angels lokaler en rekke ganger, og tilligere forsøkt å beslaglegge hovedkvarteret. Men de fikk ikke medhold i midlertidig inndragning.
LES OGSÅ: Hells Angels raser mot politiet
I desember vant Hells Angels frem i Høyesterett. Politiet fikk ikke medhold i å beslaglegge klubbhuset.
Påtalemyndigheten mener at bygningen er brukt som et ledd i å begå kriminelle handlinger og at lovens krav til å inndra eiendommen er oppfylt.
Det er satt av sju dager til rettssaken i Oslo tingrett.
LES OGSÅ: Aksjonerte mot Hells Angels
Razzia Hells Angels Oslo - AKSJON: Her er huset det står om. Bildet er fra en aksjon i februar. - Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
AKSJON: Her er huset det står om. Bildet er fra en aksjon i februar.
Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Comments