Stor polisinsats efter ny skjutning

Detta kan ha varit hämnden för mordförsöket på den man som 22 timmar tidigare sköts med fyra skott på Väderilsgatan.
Detta kan ha varit hämnden för mordförsöket på den man som
22 timmar tidigare sköts med fyra skott på Väderilsgatan.

Den man som skottskadades i foten i Biskopsgården i lördags kväll är inte känd av polisen sedan tidigare.
Händelsen inträffade runt klockan 20.30 och rubriceras som grov misshandel.
- Vi påträffade en man med en skottskada i foten på Väderilsgatan, säger polisens presstalesman Björ Blixter på söndagen.
Mannen, som är född 1991, fördes med ambulans till sjukhus.
Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare.
- Det är fortfarande oklart var brottet ägt rum och det finns många oklara omständigheter, säger Blixter. Vittnesförhör pågår under söndagen. Ingen är ännu gripen.
Polisen spärrade under kvällen och natten av en gångväg från Sjumilaskolan och upp mot Dimvädersgatan och Godvädersgatan.
Patruller letade efter hylsor och försökte säkra annan teknisk bevisning.
Beskjutningen på lördagskvällen kan ha varit en hämnd för mordförsöket på den 26-årige man som under fredagsdygnet sköts med fyra skott på Väderilsgatan, på andra sidan Sommarvädersgatan.
- 26-åringen har inte kunnat höras ännu, säger Björ Blixter. Mannen har operarats och varit nedsövd under en längre tid.
Det var alltså andra kvällen i rad som Biskopsgården drabbades av en skottlossning, inom loppet av 22 timmar.
Skjutningarna ingår i en väpnad strid mellan olika kriminella sammanslutningar på Hisingen.
- Den här skottlossningarna förändrar inte inriktningen på vårt arbete. Det gäller att visa uthållighet, säger Sven Alhbin, chef för länskriminalen till gp.se.
Efter en serie våldsdåd i Bergsjön är det nu åter fullt polisfokus på Biskopsgården:
- Vår generella bild är att konflikten där sökt sig ner i åldrarna, allt yngre killar verkar vara inblandade, nya figurer syns i frontlinjerna. Det känns oroväckande, summerar Alhbin.
Från flera håll på Hisingen rapporterades under lördagskvällen om omfattande polisiär aktivitet.
Först rörde det sig om många patruller i Backatorp, därefter kom uppgifter om avspärrningar på Väderilsgatan och Badvädersgatan.

Skjutningarna kostar polisen 81 miljoner

Områdespolisen Jimmy Johansson i Biskopsgården hoppas att den speciella insatsen ska fortsätta även efter augusti.
Områdespolisen Jimmy Johansson i Biskopsgården hoppas att den speciella insatsen ska fortsätta även efter augusti.

Minst 81 miljoner kronor under tolv månader. Det är polisens kostnad för att stoppa skjutningarna och de kriminella gängen i förorterna. Annan verksamhet, som bevakning av sexköpare, har blivit lidande.
GP har begärt ut underlaget över vad som hittills betalats ut för den särskilda insatsen Trygg i Göteborg, och dessutom den ekonomiska prognosen fram till avslutningen i höst.
I snitt har drygt 100 poliser jobbat heltid med projektet under de senaste sex månaderna – och det är alltså budgeterat att pågå under sammanlagt ett år.

Erik Nord är operativ chef vid Västra Götalandspolisen och en av de ytterst ansvariga.
Tycker du att kommenderingen är lyckad, med tanke på att det alltjämt avlossas skarpa skott med jämna mellanrum?
- Vi har nått ett bra resultat ut­ifrån ett mycket dåligt utgångsläge. Och glöm inte att vi är tvungna att fortsätta slita på varje dag, även om vi skulle drabbas av tillfälliga bakslag, säger Erik Nord.

Har det funnits något alternativ?
- Nej, inte enligt vår bedömning. Det går inte att acceptera att folk springer omkring och skjuter på varandra. Det krävs hårt jobb från vår sida för att dämpa våldsutövningen. Det vi dock inte ser i statistiken är vilken typ av utveckling som vi brutit, hur många mord som vi förhindrat, förklarar Nord.

Vilka delar inom polisen har försummats?
- Vi har väl dragit ner lite på allt. När det gäller så kallade egen­initierade brott, olagligheter som vi själva upptäcker genom kontroller, har vi medvetet sänkt ambitionsnivån. Det rör sig om exempelvis sexköp, trafikbrott, rattfyllerier, narkotikainnehav och mindre försäljning och brott mot knivlagen.

Ingenting mer?
- Jo, ett antal utredningar efter mängd- och seriebrottslighet (stölder, inbrott och skadegörelser) har tappat i tempo. Det är ärenden där statsmakterna vill att vi skall öka uppklarningsprocenten, svarar Erik Nord.

I halvtid, från 4 september till och med 1 mars, har de involverade polis­myndigheterna – i huvudsak den i Västra Götaland – och rikskriminalen tvingats lägga ut 47,8 miljoner.
Det är priset för att öka närvaron i vissa stadsdelar, motarbeta rekrytering, förebygga fler skottlossningar och utreda redan begångna brott.
Enligt den kalkyl som upprättats kommer den resterande tiden att kosta 33,4 miljoner.

Det innebär att ordningsmakten, allt som allt, satsar åtminstone 81,2 miljoner i försöken att skapa lugn och ro i några av Göteborgs mest brottsfrekventa bostadsområden.
- Och detta är lågt räknat. Egentligen kan nog slutnotan hamna ännu högre. Men utgiften är nödvändig och den är hanterbar, konstaterar Erik Nord.

Hur stor är risken att den aktuella insatsen växer fast och successivt permanentas?
- Vi bedriver ett arbete nu som heter Trygg i Angered, ett parallellspår. Där tar vi inte ut specifika resurser och sätter in under en egen ledningsgrupp, utan allt bör ske inom ordinarie linjeverksamhet. Jag tror på att hitta nya sätt att anpassa oss till långsiktiga problem. Bekymren med gängbildningar och kriminella nätverk, de är förmodligen bestående. Detta måste vi på sikt klara av, utan att behöva tillsätta särskilda insatser.
Trygg i Göteborg är inriktad på fyra geografiska områden: Biskopsgården-Backa, Bergsjön-Kortedala, Frölunda-Tynnered och Hjällbo-Hammarkullen.

FAKTA: Polisens kostnader för Trygg i Göteborg
Siffror i miljoner kronor

September 2013 – februari 2014
Ordinarie tjänstetimmar 34,0
Övertid och förskjutning 4,7
Rikskriminalpersonal 4,0
Resor / hotell 2,1
Traktamente / förrättning 0,5
Utrustning / fordon 0,4
Utredning / spaning 0,5
Övrigt 1,6

Prognos för mars – augusti 2014
Ordinarie tjänstetimmar 27,4
Rikskriminalpersonal 4,0
Övertid / förskjutning 1,0
Resor / hotell 0,5
Utredning / spaning 0,3
Traktamente / förrättning 0,1
Utrustning / fordon 0,1
Totalsumma 81,2

Comments