HA köper stadshuset i Karlstad


Stadshuset i Karlstad kan bli nytt Nordenhögkvarter för Hells Angels.
Det står klart efter att Karlstads kommun sålt fastigheten till ett norskt företag
med kopplingar till HA.
 
När Karlstads kommun köpte HA-gården förra året inleddes ett kallt krig.
Nu trappas det upp.
I en snillrik manöver – involverande norska bulvanföretag – köper Hells Angels stadshuset i Karlstad.
– Det finns en plan om att inhysa HA:s Nordenhögkvarter där, säger en källa till VF.

Relaterat

Det var för bara ett par månader sedan som Karlstads kommun tog första spadtaget till sitt nya stadshus vid Tullhusgatan. Det gamla stadshuset byggdes för drygt 50 år sedan och lokalerna är inte längre ändamålsenliga. Någon intern användning har inte kommunledningen hittat för lokalerna och fastigheten lades därför ut till försäljning.
Efter en rekordsnabb förhandling blev det i slutet av förra veckan klart med köpare: Det norska fastighetsbolaget Angeltunet AS från Stavanger har skrivit på kontraktet. Vad som sagts officiellt är att företaget tänker rusta upp och hyra ut kontorslokalerna till en eller flera andra verksamheter.
Köpesumman: 18,5 miljoner kronor.
Problemet är bara att bakom Angeltunet AS (på svenska: Änglagård) döljer sig en bekant organisation. Enligt VF:s granskning är företaget ett av många dotter- och systerbolag till det amerikanska företaget Skull Inc i San Bernadino, Kalifornien. Som kontrolleras av - just det: Hells Angels.
Enligt VF:s källa, som har god insyn i den kriminella organisationens förehavanden, handlar det om mer än en hämnd mot Karlstads kommun för det plötsliga köpet av HA-gården i Härtsöga ifjol:
– Det här är en del av HA:s långsiktiga strategi för Norden. De vill ta steget över till mer legala verksamheter, och Karlstad ligger bra placerat mellan Stockholm, Göteborg och Oslo. Stadshuset är tänkt som det nya Nordenhögkvarteret.
– Sen är det klart att det finns många i organisationen som ser kampen mot Karlstads kommun som en viktig symbolfråga. Pengarna till fastighetsköpet har samlats in globalt, och det gick snabbt.
VF har sökt företrädare för HA för en kommentar, utan att lyckas. Enligt källan är dock kontraktet vattentätt. Om Karlstads kommun vill hindra övertagandet riskerar man en stämning i 100-miljonerkronorsklassen.
Enligt avtalet sker övertagandet under 2015, och den tidigare kommunalgrå byggnaden kommer inte att kännas igen efter renoveringen:
Tanken är att fasaden ska målas i företrädesvis svart, med inslag av rött och vitt. På taket placeras HA:s symbol – en åtta meter hög och 15 meter lång bevingad dödskalle, som ska kunna ses från alla håll i staden.
Vad gäller organisationens framtida ”legala verksamheter” menar VF:s källa att det finns flera möjligheter. Import och försäljning av motorcyklar och reservdelar, tillverkning av skinnvästar samt lag- och avtalsrådgivning riktat till offentlig förvaltning, till eksempel.

Comments