– Hells Angels-medlemmer er ikke vanlige familiefolk


Det uvanlige regnestykket kom under rettssaken mot Hells Angels i Oslo fredag. Statsadvokat Carl Graff Hartmann ville imøtegå HA-talsmann Rune Olsgaards utsagn om det ikke er noe spesielt ved medlemmene i MC-klubben.
Etter en omfattende kartlegging av sonede fengselsstraffer kunne aktor fortelle at 18 av de 22 medlemmene hadde sittet til sammen 118 år i fengsel over de siste 20 årene, fem år og fire måneder for hver av dem. Dette innebærer at medlemmene i Hells Angels i Oslo er 34 ganger mer kriminelle den vanlige nordmann over 15 år.
- Dette regnestykket er for å vise retten at dette er et kriminelt belastet miljø og ikke vanlige familiefolk, slik Rune Olgsard hevder. Takk og pris at dette ikke er vanlige familiefolk, la aktor Hartmann til under sluttprosedyren.

Ingen spor

Rettssaken er anlagt mot Capitol Eiendom og Hamcon AS (Hells Angels MC Oslo Norway) som er de to selskapene som formelt eier klubbhuset i Strømsveien 222. Det er styrelederne som har møtt i retten. Påtalemyndigheten vil kaste ut de 22 HA-medlemmene og inndra eiendommen på Alnabru etter straffelovens regler om gjenstander som er brukt til å begå kriminelle handlinger.
Flere ganger fra 2008 til i fjor har politiet funnet våpen på eiendommen til motorsykkelklubben. Ifølge tiltalen er det funnet våpen i veggene i huset i 2010 og 2011. I alt 15 ulike skytevåpen ble funnet, og samtlige var rengjort og uten fingeravtrykk eller DNA-spor. Dermed har påtalemyndigheten heller ikke bevisgrunnlag for å straffeforfølge enkeltmedlemmer.
- Samfunnet har ingen mulighet for å håndheve våpenlovens bestemmelser kun ved å gå på enkeltpersoner. Derfor blir det viktig å vurdere beslaget opp mot Capitol Eiendom og Hamcon, som eiere av bygningen, sa Hartmann.

Bare på bilder

Før prosedyrene fredag viste han fram det omfattende våpenbeslaget. Pistoler og revolvere lå side om side med hagler og geværer da retten ble satt. Hartmann ønsket at dommerne med egne øyne skulle se det omfangsrike beslaget. Også store mengder ammunisjon var blant beslagene.
- Her var det mange gamle våpen, det ser mest ut som en samling, kommenterte HA-talsmann Rune Olsgaard overfor NTB før retten ble satt. Olsgaard hevder han ikke har sett våpnene annet enn på bilder tidligere.
Statsadvokaten har varslet at han vil kreve hele eiendommen som huser Hells Angels, inndratt.

Benekter

HA-talsmennene benekter at klubben har hatt noe med våpnene å gjøre, og sier det er urimelig å straffe alle medlemmer for noe enkeltpersoner har gjort. Denne oppfatningen deles ikke av statsadvokaten, som trakk fram at alle medlemmene hadde fullmakt til å underskrive dokumenter for klubben.
- Jeg mener at alle fullverdige medlemmer i HA handler på vegne av klubben når de gjør noe, sa Hartmann.
I retten ble det erkjent at kravet om å inndra eiendommen er uvanlig og at Oslo tingrett ikke har tidligere rettspraksis å støtte seg til når den nå skal trekke sin konklusjon i saken. (©NTB)

Comments