På ”skryteliste” etter HA-saken

VIDEOBEVIS: Sentralt i etterforskningen av narkotikanettverket sto en særdeles omfattende avlyttings- og spaningsvirksomhet. Dette bildet stammer fra videoovervåkningskameraet til Shell i Nordkjosbotn, og viser møtet mellom noen av de involverte i saken.
(Foto: Overvåkningsbilde/Politiet)
VIDEOBEVIS: Sentralt i etterforskningen av narkotikanettverket
sto en særdeles omfattende avlyttings- og spaningsvirksomhet.
Dette bildet stammer fra videoovervåkningskameraet til Shell i Nordkjosbotn,
og viser møtet mellom noen av de involverte i saken.
Foto: Overvåkningsbilde/Politiet
 
I årsrapporten til Samordningsorganet vies Troms politidistrikt og den store narkotikasaken et eget avsnitt. Den omfattende og økonomisk krevende etterforskningen, der også Kripos og andre politidistrikter var koblet inn, ledet til at åtte personer i fjor ble dømt til totalt 44 års fengsel i tillegg til større inndragelser.
I årsrapporten til Samordningsorganet påpekes det at saken førte til at medlemmer fra Hells Angels MC Norge for første gang ble dømt etter den såkalte mafiabestemmelsen i straffeloven.
Les også: Dommene i Hålogaland lagmannsrett

- Nasjonal betydning

– Det er selvfølgelig artig å få skryt. Vi er veldig godt fornøyd med både etterforskningsjobben og resultatet i retten. Etter vår mening vil dommen få nasjonal betydning i bekjempelse av det kriminelle 1-prosentmiljøet, sier leder av narkotikagruppa ved Tromsø politistasjon, Yngve Myrvoll.
Samordningsorganet delte i fjor ut drøyt 28 millioner kroner til nasjonalt prioriterte prosjekter, der hvert prosjekt fikk mellom 300.000 og 3 millioner kroner. Nesten 40 prosent av midlene rettet seg mot bekjempelse av kriminelle aktører i MC-miljøet.
– Jeg vil ikke si at vi var avhengige av midler fra Samordningsorganet for å kunne gjennomføre etterforskningen. Men uten disse pengene ville etterforskningen ha gått ut over andre ting, sier politimester Ole B. Sæverud.

Les også: Disse anker dommene

Han påpeker at politidistriktet brukte mer enn de fikk i nasjonal støtte.
– Midlene fra Samordningsorganet er en sentral pott som skal motivere politiditriktene til å ta en del særskilt prioriterte satsingsområder og til å samarbeide i store saker. Det er en gulrot, sier Sæverud.

Avbrøt skoleaksjon

Troms politidistrikt har også tidligere mottatt nasjonale midler i konkrete saker, blant annet i en en stor narkotikasak der flere polakker var involvert samt til etterforskning av mobile vinningskriminelle. Ifølge politimesteren søker politidistriktet jevnlig om denne typen økonomisk støtte.
Av årsrapporten til Samordningsorganet fremgår det at Troms politidistrikt i fjor planla en forebyggende aksjon med bruk av narkotikahund på en skole. Som følge av den uavklarte juridiske situasjonen knyttet til slike aksjoner valgte de imidlertid å avlyse aksjonen.

Hells angels-saken
  • Hålogaland lagmannsrett avsa i desember i fjor dom mot åtte personer med ulik tilknytning til Hells Angels, for befatning med store mengder amfetamin og hasj i 2011.
  • Flere av de domfelte har anket saken sin inn for Høyesterett, og dommen er derfor ikke rettskraftig for alle de domfelte.
  • Samordningsorganet består av ledere fra Politidirektoratet, Riksadvokaten, Kripos og Oslo-politiet.
NARKOTRAFIKK: Narkotikaleveransene mellom Oslo og Nord-Norge omfattet minst 9,5 kilo metamfetamin og minst 20 kg hasj.
(Foto: POLITIET)
NARKOTRAFIKK: Narkotikaleveransene mellom Oslo og Nord-Norge omfattet minst 9,5 kilo metamfetamin og minst 20 kg hasj. Foto: POLITIET

Comments