Skattekrimsjefen frykter mafiafisering av Norge

(Dagbladet): - Vi er bekymret. Vi ser at kriminelle kan ødelegge hele næringer, sier skattekrim-sjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Kristiansen sier at de som driver svart har konkurransefordeler framfor de som jobber seriøst.

- Truer næringslivet

Lørdag skrev Dagbladet om hvordan organiserte kriminelle miljøene stadig går hardere inn i næringslivet, hvor gevinsten er større og risikoen er mindre. Nå advarer Kripos mot utviklingen. I tillegg skrev Dagbladet at Mattilsynet nå advarer mot organiserte kriminelle, som nå heller smugler mat enn narkotika.

- Med lavere skattekostnader får de bedre lønnsomhet og de vinner markedsandeler, sier Kristiansen, som frykter «italienske tilstander», med en stadig større svart økonomi og økt korrupsjon.

- Mafia-lignende tilstander

- Man ser mafialignende tilstander hvor kriminelle tar over legale virksomheter for å skjule annen kriminalitet. For eksempler ser vi at albanske miljøer driver svart ulovlig virksomhet i byggebransjen, sier Kristiansen. Han frykter at det hvite delen av næringslivet kan bli korrumpert av de kriminelle.

I forrige uke skrev Dagbladet om hvordan lokale håndverkere på Kongsberg har dannet vaktpatruljer som tar bilder og noterer bilnummer for å dokumentere steinleggertrafikken i området. Uken før skrev Dagbladet at en norsk kvinne mistenkes for heleri av tre millioner steinleggerkroner.

- Store og tunge

- Man ser at disse miljøene er i ferd med å bli store og tunge og blir stadig mer profesjonelle og organiserte. Det er naivt å tro at dette ikke kan føre til økt korrupsjon og press også mot offentlige ansatte, sier Kristiansen, som sier disse miljøene driver med ting som ligner på «mafiavirksomhet».

- Vi har i liten grad opplevd konkrete forsøk på korrupsjon eller trusler mot våre kontrollører, men vi må være forberedt på at disse miljøene vil benytte seg både av bestikkelser og trusler mot offentlige myndigheter.

Trygdejuks

Trygdejuks, og ikke minst fakturasvindel er også et stort og økende problem, ifølge Skattekrim.

- Vi ser at svart arbeid også blir brukt til å skjule trygdesvindel, sier Kristiansen, som sier disse miljøene er multikriminelle.

- Er det for liten risiko for å bli tatt?

- Oppdagelsesrisikoen har nok vært for liten i noen bransjer og straffereaksjonene har ikke vært så kraftige som de burde være. I Norge har vi basert oss på tillit, men hvis vi ikke gjør noe med dette nå risikerer vi at de nye kriminelle miljøene vokser seg så sterke at de kan true det norske samfunnet, sier Kristiansen.

Comments