Bedehus kjøpt opp av MC-klubb – Det er ikke slik at Gud har flyttet ut av huset og at djevelen nå skal inn


1.250.000 kroner var prisen på bedehuset Elvhaug på Haga som til slutt ble kjøpt opp av et medlem av enprosentklubben Gladiators.


1.250.000 kroner var prisen på bedehuset Elvhaug på Haga som til slutt ble kjøpt opp av et medlem av enprosentklubben Gladiators.

Et fortsatt uoppklart attentat på Kurland er noe av bagasjen som følger MC-klubben.
Det er lokalavisen Raumnes som omtaler det kontroversielle kjøpet som ble gjort i januar.
– Lokalmiljøet på Haga er bekymret, og de har kontaktet oss angående dette salget. Dette er en vanskelig sak for oss. Vi har vært i kontakt med kjøper, men han har avvist at det blir et MC-klubbhus på Haga. Vi må forholde oss til dette, men vi er likevel urolige på grunn av det vi har hørt, sier Jan Tore Anthonisen i Normisjon Øst til avisa.
 
MC-presidenten bekrefter kjøpet
Bare 80 meter unna bedehuset ligger Korsdalen barnehage.
Verken noen fra barnehagen eller Haga velforening ønsker å kommentere saken, men Anthonisen i Normisjon bekrefter at det går mange rykter om kjøpet.
 
Heller ikke MC-klubben vil si noe, men Gladiators-president Frode Vinjarengen Smestad bekrefter at det er et av klubbens medlemmer som har punget ut for bygningen.
– Det er ikke slik at Gud har flyttet ut av huset og at djevelen nå skal inn, er alt han vil si til Raumnes.
 
SKUTT I RYGGEN –TRUET MED HEVN
Smestad ble selv skutt i ryggen så sent som lille nyttårsaften 2011, da han var på vei til bilen sin på Kurland i Lørenskog. Kula bare var én millimeter fra å lamme klubbpresidenten totalt fra livet og ned.
I januar 2012 sa han i et intervju med RB at han mener det er opplagt av skytingen var MC-relatert.
I et nytt intervju med Romerikes Blad i oktober samme år, røpet Smestad at det var full splid mellom politiet og Gladiators fordi MC-klubben mener politietterforskningen var svært mangelfull. Saken endte opp med å bli henlagt.
– Vi er meget misfornøyd med politiets innsats. Tidligere har vi sagt vi ikke skal hevne skuddene, og det har vi heller ikke gjort. Nå ser det ikke ut som om politiet skal klare å løse saken. Skulle vi få opplysninger som peker mot en gjerningsmann, så tar vi derfor mye heller saken i egne hender enn å gå til politiet. Det må dere gjerne skrive, sa Smestad til RB da.
 
Politiet hevdet på sin side at de hadde etterforsket saken usedvanlig godt. Det ble avhørt 82 vitner i saken. I tillegg ble det gjennomgått teledata fra Kurland, Blystadlia, Fjellhamar og Skårer for timene rundt gjerningstidspunktet og for noen andre dager. Det ble i tillegg gjennomgått bompasseringer for alle veier ut og inn fra åstedet, samt at det er hentet ut video fra et stort område på Romerike. Politiet brukte hundre arbeidstimer på gjennomgang av videomaterialet.
 
Det imponerte likevel ikke mc-klubben.
– Vi er fortsatt overbevist om at attentatet var mc-relatert. Det finnes ikke tvil, sa presidenten i oktober 2012.
Så vidt RB erfarer, har det imidlertid ikke blitt noen hevnaksjoner som følge av Kurland-attentatet.
 
– DET FØLGER KRIMINELL VIRKSOMHET MED SLIKE KLUBBER
Gladiators MC står på Kripos liste over norske kriminelle motorsykkelklubber, og politiet definerer dem som en av de såkalte enprosent-klubbene.
Smestad har flere ganger tatt avstand fra dette stempelet. Han føler klubben er blitt både kriminalisert og stigmatisert.
 
Politiet i Nes er imidlertid ikke spesielt glade for å ha fått klubben i sitt nærområde.
– Vi har hørt rykter om at Elvhaug skal bli et nytt klubbhus for denne motorsykkelklubben. Jeg ønsker ikke at en slik klubb etablerer seg på Haga eller andre steder i Nes. Historien viser at det veldig ofte følger kriminell virksomhet med slike klubber, sier Nes-lensmann Bernt-Ingar Jahren til Raumnes.
 
I Nes kommune vil de trolig slite med den samme problematikken som Fet kommune fikk i fanget da MC-klubben Outlaws etablerte seg på Roven i fjor. Der har kommunestyret erklært Outlaws uønsket, mens kommunens administrasjon har forsøkt å finne muligheter til å kaste klubben ut av lokalene. Det har de ikke lykkes med, all den tid Outlaws-klubbhuset på Roven er regulert til næringsformål, noe som er samme tilfelle med bedehuset på Haga.
 
– Vi i politiet må påse at lov og orden blir opprettholdt på Haga som alle andre steder i bygda. Ut over dette kan vi ikke gjøre noe med bruken av huset, sier Jahren.

Comments