Ex-allsvensk spelare häktad för utpressning

En tidigare allsvensk fotbollsspelare med stora ekonomiska problem har häktats som misstänkt för försök till utpressning.

Han ska ha försökt pressa en skånsk idrottsprofil tillsammans med en känd kriminell 49-årig man som har nära kopplingar till Bandidos.
Den före detta fotbollsspelaren hade en flerårig proffskarriär men den är avslutad,. Han har under senare år drivit olika typer av affärsverksamheter och bland annat haft avtal med en skånsk kommun.
Under senaste året har han fått stora ekonomiska problem. Kronofogden utmätte bland annat aktier som han hade i ett företag.

När ett av mannens bolag begärdes i konkurs förra året uppgav han för domstolen att aktierna var värda 1 miljon kronor.

Aktierna hade utmätts som säkerhet för stora skulder som han hade personligen.

Det visade sig senare att aktierna enbart vara värda en bråkdel. Efter att konkursförvaltaren granskat hur den förre fotbollspelaren skött det konkursade bolaget gjorde konkursförvaltaren en anmälan om misstänkt brott till ekobrottsmyndigheten.

Första utpressningsförsöket ska ha skett på torsdagsförmiddagen i förra veckan vid en sportanläggning i Malmös ytterområden.

Vid anläggningen vistas ofta både barn och ungdomar men också familjer.
Under en timmes tid var den före detta fotbollsspelaren vid sportanläggningen med 49-åringen, enligt åklagarens häktningsframställan.

49-åringen har nära kopplingar till Bandidos i Malmö. Det framgår bland annat i en polisutredning som gjordes efter att han vid ett annat tillfälle gripits för olovlig körning.
Han har tidigare tillhört Hells Angels.

Under den timmen vid sportanläggningen ska de gemensamt ha försökt pressa en skånsk idrottsprofil på pengar.

-Det är en påstådd affärsskuld, säger åklagare Neela Frisell till sydsvenskan.se utan att nämna beloppet.

Vid det här tillfället ska den 49-åringen även ha hotat utpressningsoffret om denne kontaktade polisen. Utpressningsförsöken ska ha fortsatt fram till i förrgår när polisen grep de två männen kl 15.30.

De hade då återvänt till sportanläggning och utsatt idrottsprofilen för nya utpressningsförsök.
Men då fanns polisen på plats och grepp dem.
Båda anhölls några timmar senare.

De häktades i går eftermiddag som på sannolika skäl misstänka för utpressningsförsök.
Båda nekade till att ha begått något brott under häktningsförhandlingen som hölls bakom stängda dörrar.

49-åringen har ett ovanligt långt brottsregister och som omfattar över 40 brott. Senast domen var för tre månader sedan när han bland annat dömdes för att ha misshandlat en företagare. Han sprutade också tårgasspray i företagarens ögon.

I första förhöret uppgav företagaren att 49-åringen krävt honom på 300 000 kronor för någon form av beskydd. 49-åringen är också dömd för bland annat människorov, flera fall av misshandel samt försök till utpressning.

Kvällsposten har sökt de två männens försvarsadvokater men inte lyckats nå dem.

Comments