- Jeg er ikke i konflikt med noen

DNA-BEVIS: Den straffedømte 29-åringens DNA ble funnet på tre av de fire pistolene politiet fant i nærheten av leiligheten han deler med to brødre, under to ulike ransakinger i 2013. Foto: POLITIETHer er politiets bilder av det de mener er B-gjengmannens (29) skarpladde våpenarsenal. Selv hevder han å være en lovlydig byggefirma-leder uten fiender.

Politiadvokat Ane Evang ved Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet mener en 29 år gammel norskpakistaner fra gjengmiljøene skal dømmes til ti måneders fengsel etter at fire skarpladde skytevåpen ble knyttet til ham ved to ulike anledninger i fjor.

Politiet har i mange år regnet 29-åringen og flere av hans brødre som en av del av lederskiktet i B-gjengen. Etterforskerne setter våpenbeslagene i sammenheng med en konflikt med Furuset Bad Boys-miljøet som ennå pågår.

- Våpenfunnet i seg selv tilsier at han følte behov for å beskytte seg eller ha tilgang på ulovlige våpen av annen grunn, sa aktor  i sin sluttprosedyre i retten i går.

Hun nevnte ikke de ulike grupperingene med navn, men pekte på politiets vurdering om at både 29-åringen og hans medtiltalte lillebror (26) i 2013 var involvert på den ene siden i en konflikt mellom to av gjengmiljøene.

- At våpnene var skarpladde underbygger at de skulle kunne brukes i en akutt situasjon, sa politiadvokaten.

Evang la ned påstand om fem måneders fengsel for lillebroren, som skal ha medvirket til oppbevaring av ett våpen.

Lå i åpen konflikt

Det største beslaget ble gjort i februar i fjor, da B-gjengen nettopp hadde havnet i det mest tilspissede trusselbildet på flere år, kuliminert med et drapsforsøk på en 25-åring i Furuset Bad Boys utført av flere maskerte menn på Kløfta. B-gjengbrødrene nektet for å ha noe med det nær dødelige overfallet å gjøre og ble ikke siktet i saken, men var likevel utsatt for hevnplaner fra rivalene.

Den nå våpentiltalte 29-åringen var en av mennene som hadde blitt fysisk angrepet tidligere i gjengkonflikten.

Tre av de skarpladde pistolene ble funnet lett tilgjengelig under ei trapp i et garasjeanlegg ved blokkleiligheten han bor i på Furuset i Oslo. 

Da DNA-prøveresultatene fra disse pistolene forelå med treff på 29-åringen, i november i fjor, gikk politiet til aksjon mot leiligheten der han bor sammen med foreldrene, eldstebror og den nå medtiltalte yngstebroren (26). Da fant politiet nok et skytevåpen, en skarpladd pistol pakket inn i plast og gjemt på balkongen. Også her ble det funnet DNA fra 29-åringen på selve våpenet, samt lillebrorens håndavtrykk på innpakningen.

- Ingen konflikter

29-åringen nekter likevel for at det var han som oppbevarte våpnene og hevder han ikke hadde noen grunn til å forberede bevæpning. Gjengprofilen er tidligere dømt for blant annet våpenlovbrudd, kidnapping, vold og grovt heleri etter mafiaparagrafen, men sier han nå har skiftet livvstil fullstendig.

I retten fortalte han at han er prosjektleder i et byggefirma og at han verken i år eller i fjor har hatt noen uoverenstemmelser med kriminelle.

- Jeg har ikke vært i konflikt med noen på veldig lenge. Jeg har gjort et veldig stort forsøk på å ta avstand fra det og å komme meg bort fra det miljøet. Blir du dømt en gang er det i strafferegisteret, men gjør du noe bra så finnes det ikke noe register for det. De siste tre åra har jeg vært i fast arbeid og prøvd å unngå dårlig selskap. Jeg ser denne saken som et resultat av at fortiden har innhentet meg fordi jeg har vært i kontakt med våpen tidligere, sa mannen i retten i går.

29-åringen medga likevel at konflikter der enkeltpersoner i familien er involvert generelt kan «smitte over» på andre av brødrene.

- Vi er seks brødre. Hvis andre er i konflikt med noen, bor flere av oss på samme sted og slike ting - da kan det fort bli sånn at en som ikke er i konflikten blir utsatt for noe. Hvis noen for eksempel oppsøker en av brødrene er automatisk minst to av de andre blandet inn, sa han.

Medlem i pistolklubb

29-åringen hevder at den ene pistolen må ha fått hans DNA på seg fordi han tidligere har «fiklet» med et våpen henholdsvis hos en kompis han ikke vil navngi og da han lånte en jakke fra sin egen families leilighet der det uventet lå en pistol i lommen. Han hadde ingen forklaring på DNA-sporet på det tredje våpenet.

Den våpenkyndige gjengprofilen, som er medlem i en pistolklubb uten å ha våpenkort, hevdet i retten at han i dag har en helt annen oppfatning av å bevæpne seg enn det han hadde da han som 20-åring ble tatt med skytevåpen under daværende konflikter i gjengmiljøene.

- Jeg hadde helt andre tanker da enn nå. Jeg var ung, sa 29-åringen.

Aktor understreket på sin side at politiets vurdering er at brødrene ennå er del av det aktuelle kriminelle miljøet.

- Han sier nå at han har en helt annen livsstil. Det at disse våpnene blir funnet i hans nærhet mener vi motbeviser det. Tiltaltes forklaring er helt usannsynlig, sa Evang.

Også lillebroren (26), som nekter straffskyld, opplyste i retten at han sluttet helt med å omgås kriminelle personer etter «mafiadommen» mot brødregrupperingen i 2010.

- Jeg er ikke i noe gjengmiljø, sa 26-åringen.

I tillegg de fire våpnene på Furuset, fant politiet ytterligere en revolver og en pistol i et kontorlokale i Oslo der blant andre 29-åringen jobber, men etterforskningen av dette beslaget er henlagt for hans del. En venn av ham er ennå siktet.


- Kan ha tilhørt bror

29-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, mener DNA-sporene bare beviser at klienten har tatt på noen av våpnene en eller annen gang, men ikke noe om når det har skjedd, og at den egentlige innehaveren av våpnene seinere kan ha brukt hansker for å unngå slike spor.

- Tenk dere at disse våpnene i stedet er eldstebrors våpen - det er en høyst reell mulighet. Det er bare et eksempel, det kan godt være andre i min klients familie eller nærhet. Retten kan ikke se bort fra at min klient kanskje bare vil unngå at noen i hans nærhet skal bli dømt for dette, sa Lind Iversen i sin prosedyre.

Dommen i våpensaken er ventet på fredag. 29-åringen har sittet varetektsfengslet helt siden han ble pågrepet i november og vil derfor langt på vei være ferdigsonet hvis han nå blir dømt.

Politiet fant også en mindre mengde hasj som 29-åringen har erkjent straffskyld for å ha hatt i leiligheten. Han oppga i retten at narkotikabruken dreide seg om selvmedisinering for posttraumatisk stresslidelse, og at han seinere har fått resept på cannabisbruk fra en «naturlege» i Amsterdam.

             
OPPHETET PERIODE: Det største våpenbeslaget i saken ble gjort i en periode i fjor da situasjonen i de norskpakistanske gjengmiljøene var på kokepunktet. Faksimile: DAGBLADET 22.02.2013
      
            
         
                                                     
                                                                                        
                          
 

Comments