SAMLING I B-GJENGMILJØET: Yasir Rasool (i blå t-skjorte med påskriften «B-block»), her sammen med andre menn politiet knytter til B-gjengmiljøet utenfor Borgarting lagmannsrett i 2009, hevder at han har skiftet livsstil til lovlydig arbeidstaker. Oslopolitiet mener imidlertid han ennå er del av det kriminelle miljøet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
Yasir Rasool (29) er i Oslo tingrett dømt til ni måneders fengsel for brudd på våpenloven, etter at oslopolitiet i fjor beslagla totalt fire skarpladde pistoler i og ved leiligheten som han og brødrene disponerer på Furuset i Oslo. 29-åringens DNA ble funnet på tre av pistolene.
«Det dreier seg om oppbevaring av flere pistoler, alle fire pistolene var skarpladd, han er tidligere dømt for ulovlig oppbevaring av pistol, samt at pistolene befant seg i hans nærhet og således lett å gripe til. På denne bakgrunn finner retten at det utvilsomt foreligger en grov overtredelse av våpenloven», heter det i dommen.Også hans lillebror (26) er dømt, til 120 dagers fengsel, for å ha medvirket til å oppbevare ett av skytevåpnene, som lå gjemt på leilighetens balkong.
Dommen går ikke inn på bakgrunnen for den risikofylte nærlagringen av våpnene. Oslopolitiet mener imidlertid at Rasool-brødrene med sin sentrale rolle i B-gjengmiljøet følte behov for pistolene i en
konflikt med Furuset Bad Boys, som
tilspisset seg kraftig i februar i fjor.
«[En politibetjent fra Seksjon for organisert kriminalitet] har i retten forklart at brødrene Rasool antas å tilhøre et nettverk hvor det finnes mye våpen. Aktor har fremholdt at brødrene Yasir og [N.N] Rasool tilhørte en organisert kriminell familiegruppe, hvor besittelse av våpen var vanlig», skriver tingretten.
- Dumpet borti våpen
Yasir Rasool ble ikke trodd på sin versjon om hvordan han kan ha avsatt DNA på våpnene. Blant annet forklarte han dette i et tidligere fengslingsmøte:
«Han må ha dumpet borti våpen hjemme. Han bor med andre med kriminell fortid. En gang fant han et våpen i en jakkelomme hjemme, da han tok på seg jakka. Husker ikke hvem sin jakke eller hvordan den så ut».Når det gjaldt en av de andre pistolene uttalte 29-åringen at han rundt halvannet år før beslaget må ha fiklet med våpenet hjemme hos en kompis, som han ikke ville navngi.
Yasir Rasool hevdet i retten at han har skiftet livsstil, jobber som prosjektleder i i et byggefirma og at han i dag tar avstand fra kriminelle miljøer.
-
Blir du dømt en gang er det i strafferegisteret, men gjør du noe bra så finnes det ikke noe register for det. De siste tre åra har jeg vært i fast arbeid og prøvd å unngå dårlig selskap. Jeg ser denne saken som et resultat av at fortiden har innhentet meg fordi jeg har vært i kontakt med våpen tidligere, sa Rasool i retten i forrige uke. 29-åringen medga likevel at konflikter der enkeltpersoner i familien er involvert generelt kan «smitte over» på andre av brødrene.
- Vi er seks brødre. Hvis andre er i konflikt med noen, bor flere av oss på samme sted og slike ting - da kan det fort bli sånn at en som ikke er i konflikten blir utsatt for noe. Hvis noen for eksempel oppsøker en av brødrene er automatisk minst to av de andre blandet inn, sa han.29-åringens forsvarer, advokat Vidar Lind Iversen, slo fast at klientens eventuelle usannheter ikke betyr at han er skyldig, men at bakgrunnen kan være at han ønsker å beskytte noen av sine brødre eller andre venner fra straffesaken.
Langt rulleblad
Yasir Rasool er tidligere domfelt sju ganger, blant annet for å ha hatt en skarpladd pistol i underbuksa da han ble ransaket i forbindelse med marihuanarøyking i skolegården på Furuset skole i Oslo i 2006. Han er også dømt for blant annet kidnapping og vold.
I 2010 ble han sammen med sine brødre dømt til fengsel for grovt heleri etter mafiaparagrafen. Dommen, med inndragning av millionverdier, ble regnet som et gjennombrudd i oslopolitiets arbeid med det som da var regnet som den mest sentrale familiegrupperingen i B-gjengen. Den medtiltalte lillebroren er i tillegg til «mafiadommen» tidligere dømt én gang for ulovlig besittelse av skytevåpen og patroner.
I tillegg til de fire våpnene på Furuset, fant politiet i fjor ytterligere en revolver og en pistol i et kontorlokale i Oslo, der blant andre Yasir Rasool hadde arbeidsplass. Etterforskningen av dette beslaget er imidlertid henlagt for hans del. En venn av ham er ennå siktet.
- Mangelfull dom
Ransakingen som førte til det største våpenbeslaget, i februar 2013, skjedde etter at lillebroren (26) samme kveld hadde blitt pågrepet i en bil i Oslo, der det lå balltrær og kniver. I den ferske tingrettsdommen er episoden gjengitt som at det var Yasir Rasool som ble pågrepet, noe hans forsvarer mener sår tvil om også resten av momentene i dommen.
- Retten har feil utgangspunkt når den legger til grunn at min klient ble pågrepet den datoen. Det var ikke han som ble stoppet av politiet. Og da blir jo senere vurderinger i dommen også mangelfulle. Man vet jo ikke engang hvor han var denne dagen, sier advokat Vidar Lind Iversen til Dagbladet.Han opplyser at 29-åringen anker dommen til lagmannsretten. Det er ventet at også lillebroren anker, da det eneste tekniske beviset mot ham var håndavtrykk på plastposebiten en pistol var pakket inn i.
Dommen er langt på vei i tråd med påstanden fra aktor i saken, politiadvokat Ane Evang ved Seksjon for organisert kriminalitet, som mente Yasir Rasool skulle få ti måneders fengsel og broren fem måneder.
Selv om dommen skulle bli stående vil Yasir Rasool i praksis ha ferdigsonet det vesentligste av straffen, da han har sittet over et halvt år i varetekt etter pågripelsen i november.
Comments
Post a Comment