Den 41-årige man som pekats ut som ledare för en kokainliga häktas enligt en europeisk arresteringsorder.



Mannen släpptes nyss av hovrätten som prövar hans narkotikadom på 18 års fängelse, men Spanien misstänker honom för ekobrott.
Stockholms tingsrätt beslutade om häktningen under eftermiddagen. Mannen greps i onsdags kväll sedan han efterlysts av spansk polis för penningtvätt och skattebrott, uppger Ekobrottsmyndigheten för TT.

Advokat Thomas Martinsson är kritisk till hur fallet hanterats.
- Jag kan bara konstatera att man skakar fram en arresteringsorder ganska snabbt, 24 timmar efter det att han släppts. Samtidigt finns det ingen arresteringsorder utfärdad på andra i Spanien misstänkta personer. Det här är ingen tillfällighet.



’Så mycket i denna härva lämnar dålig eftersmak’

Falk, klädd i grå t-shirt, satt tyst och lyssnade. Tre och ett halvt år i häkte, psykoser och hallucinationer. Men i tisdags släpptes han.

Mycket tyder på att den man som i tingsrätten dömdes till 18 års fängelse kommer att frias av hovrätten.

Men 36 timmar senare - Falk han med att besöka mamma, klippa sig och köpa kläder - syddes han in igen.

Poliserna var så upphetsade över att med påslagna blåljus och tjutande däck få gripa en känd brottsling på en gata i centrala Stockholm att de bjöd in Expressen att bevittna spektaklet.

Detta väcker frågor. Vad händer om även Barcelona misslyckas? Tar USA, ännu ett land som är inblandat i utredningen, över?

För polis och åklagare är ett sådant scenario naturligtvis toppen. För oss andra är det en mardröm. Rättegångar ska inte kunna tas om till dess att fällande dom föreligger. Det sätter all rättssäkerhet ur spel.

Det är så mycket i denna härva som lämnar en dålig smak i munnen. Bevis har gömts undan eller förstörts, allvarliga rättegångsfel har begåtts och åklagarna har hållit tyst om att ett av de grova brotten redan var uppklarat i USA med helt andra gärningsmän inblandade än de i Sverige åtalade.

700 offentliggjorda mejl mellan den svenska åklagaren och den spanska domaren som nu har agerat visar att vänskap har vuxit fram under de år som utredningen har pågått.

De har berömt varandra för goda kunskaper i engelska, utväxlat artigheter och har arbetat fram en gemensam syn på hur utredningen ska skötas.

Att det plötsligt kom en blixtsnabb reaktion - arresteringsordern undertecknades bara timmar efter det att Falk släpptes - från ett land som vanligtvis inte är världsberömt för att ha bråttom är därför inget att förvånas över.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article18979796.ab 


Jonas Falk häktad  – begärd utlämnad

Den utpekade "knarkbaronen" Jonas Falk, 41, häktades i dag av Stockholms tingsrätt sedan Spanien begärt honom utlämnad för bland annat ekonomisk brottslighet med motsvarande 50 miljoner kronor.
Häktningen skedde i säkerhetssalen, men säkerhetspådraget var inte särskilt stort med tanke på att Jonas Falk lyckats rymma vid tidigare fritagningar.

För de brott som han misstänks för i Spanien är maximistraffet 20 års fängelse.
– Att bli häktad igen var en chockartad upplevelse för Falk, säger advokat Tobias Enoksson till Expressen.

Investerade i illegal drogverksamhet

Fört första gången avslöjade åklagaren vilka brott som Jonas Falk misstänks för i Spanien.

• Han ska under åren 2007-2010 ha investerat 5,5 miljoner euro (cirka 50 miljoner kronor) från illegal drogverksamhet och inte deklarerat och betalat skatt. Pengarna ska ha investerats i ett hus och ett diskotek i Barcelona samt en restaurang på Mallorca.

• Falk misstänks också för penningtvätt, penningförfalskning och olagligt medlemsskap i en kriminell organisation.

Jonas Falk 2010 i Colombia och i fjol dömdes han till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt för grovt narkotikabrott i mångmiljonklassen.

I tisdags släpptes han ur häktet på order av Svea hovrätt där han överklagat domen. Det tyder på att hovrätten inte kommer att fastställa det stränga straffet, utan bedömer att åtalet inte håller.

Comments