I fem år har fotograf Marcel Leliënhof fulgt Hells Angels i Norge.
Resultatet er nå kommet i bokform.
32 sider i boka som er på 385 sider og trukket i skinn er viet til Hells Angels Tromsø, verdens nordligste avdeling av den verdensomspennende klubben.
Han har vært med på landeveien, på trening, i retten og i sofakroken inne i klubblokalet i Tromsdalen.
Spesiell lokasjon
– Klubblokalet i Tromsø har blitt kjempefint og ligger veldig spesielt til, like nedfor kirka, sier Marcel Leliënhof.
De siste årene har han blitt godt kjent med folkene i motorsykkelklubben og har vært med på alt fra bryllup til begravelser. Med boka ønsker han å vise fram de forskjellige menneskene som ikler seg skinnvestene med den karakteristiske dødsskallen (death head).
– I media er det stort sett bare en type historie som forteller om HA. Folk flest tenker på det som en homogen masse, men medlemmene er utrolig ulik fra person til person og har utrolig ulikt syn på livet. Det har vært en veldig interessant jobb for meg som fotograf å portrettere menneskene, sier Leliënhof.
Selvfinansiert
Bokprosjektet har han finansiert på egen hånd, med litt støtte fra Fritt ord og har reist rundt til de 9 chapterne i hele landet.
Før han fikk komme på innsida av klubben måtte prosjektet godkjennes først av Norge, deretter Europa og til sist alle chapterne i HAMC World.
Nå når boka nå er ferdig, føler fotografen det nærmest som et livsverk.
I Tromsø ble han tatt imot på en veldig god måte, og han omtaler avdelinga i nord som en del av klubben med stor takhøyde.
– Jeg er bergenser, og liker det litt høylytt. Det var mange klare meninger, men utrolig koselig i klubblokalene. Og veldig gjestfri folk, som lot meg dokumenterer dem uten for mye motstand, sier fotografen.
På kort tid er førsteopplaget til boka solgt ut. Interessen har vært stor, både fra inn- og utland. Bildene er også utstilt på kulturhistorisk museum i Oslo.
Har blitt bedre fotograf
Leliënhof håper på sikt å få utstillingen ut til alle byene som har lokalavdelinger av Hells Angels.
– Men det har ikke vært så lett inntil videre Man skulle jo tro det var stor interesse for dette, både for dem som er opptatt av fotografi og subkulturer, sier fotografen. Der hersker mange fordommer mot biker miljøet og der er mange av dem som er sterkt overdrevet. Det er de historiene du ikke leser i avisen jeg vil fortelle, sier han.
Boka er laget i samarbeid med Hugo Lauritz Jenssen som har skrevet tekstene.
Gjennom årene med bokprosjektet mener Leliënhof at han har blitt en bedre fotograf.
– Det er usminket og rått. Bildene er minimalt behandlet. Det er en krevende, men veldig givende måte å jobbe på. En blir som en kameleon som må tilpasse seg enhver situasjon, uten helt å hvite hva en får ut av det til slutt. Det mellommenneskelige har vært veldig viktig. Det å skape trygghet for dem som står foran kamera. Mange av dem er ikke vant til å bli fotografert, og liker det ikke spesielt godt heller avslutter Leliënhof.
Fotograf Marcel Leliënhof forteller at det er stor takhøyde hos Hells Angels i Tromsø og at han ble tatt godt imot. Foto: Marcel Leliënhof
Her er Hells Angels´ klubblokale i Tromsdalen. Utenfor står motorsyklene. Foto: Marcel Leliënhof
Slik ser sofakroken inne hos Hells Angels´ klubblokale i Tromsdalen ut. Foto: Marcel Leliënhof
Det blir mange kilometre på sykkelen for klubbmedlemmene i Tromsø. Foto: Marcel Leliënhof
På veggene henger innrammede bilder tett i tett. Foto: Marcel Leliënhof
Fotografen har fått ta del i Hells Angels-hverdagen. Her er han med to av medlemmene som skal på trening rett borti gata fra klubblokalet. Foto: Marcel Leliënhof
Comments
Post a Comment