Malmöpolisens och länskriminalen i Skånes specialsatsning mot den grova brottsligheten har gett resultat. Efter ett halvår utreds nu ett 30-tal av de 75 punktmarkerade personerna för brott. Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen i Skåne, talar om ett trendbrott.

            
– Skjuttrenden har brutits och vi har egentligen bara haft ett fall av dödligt våld till följd av skjutvapen i Malmö sedan den här operationen inleddes, säger Petra Stenkula.
I fjol inträffade 109 skjutningar i Malmö hittills, i år 39 skjutningar. Operation Olivia kallas polisens särskilda satsning som innebär att polisen mer eller mindre punktmarkerar kriminella personer och kriminella miljöer.

I eftermiddags beslagtog polisen ett automatvapen av märket AK 47. Hittills i år har polisen bland annat tagit 78 vapen, mest pistoler och revolvrar, 3 500 skarpa patroner, 47 kilo narkotika och två kilo guld.

Polisen har hög närvaro i områden med hög brottslighet och det har gjort att man nu enligt polisen fått mycket bättre kontakt med de boende.
– Det är enklare för oss att verka i de här miljöerna. Vi är där mer på plats. Ibland syns vi, ibland syns vi inte. Vi har god kännedom om vilka individer som rör sig där och vem de umgås med och vi kommer vara där även i morgon och övermorgon, säger Petra Stenkula.

Hittills i år har fyra personer valt att hoppa av det kriminella livet och deltar nu i Malmö stads avhopparprogram.

Inom Operation Olivia söker polisen aktivt upp de personer som finns på polisens så kallade fokuslista. Många av dem är i åldrarna 20 till 25 år och bor fortfarande hemma. Enligt Mats Karlsson, taktisk chef vid Malmöpolisen, får man oftast positiva reaktioner.
– Dels att man uppskattar det, att vi är där och att vi bryr oss och erbjuder hjälp, men sedan är det de som inte uppskattar det och säger att de skall ligga lågt tills Operation Olivia är avslutad och det gläder mig eftersom Operation Olivia inte skall avslutas. Vi tänker jobba så här under väldigt lång tid, säger Mats Karlsson.

Comments