Ny beryktet MC-gjeng etablert i NorgeTIL NORGE: Satudarah MC har startet opp en avdeling i Norge. De utenlandske medlemmene på bildet har ikke tilknytning til den nyopprettede avdelingen.
 
De kriminelt belastede MC-gjengene har vokst i løpet av de fem siste årene, og har etablert seg i flere norske byer.
Nå har Norge blitt tilholdssted for nok en MC-bande. Tidlig i juni startet flere personer fra Rogaland opp den første avdelingen av den nederlandske motorsykkelklubben Satudarah i Stavanger.
Rogaland politidistrikt bekrefter overfor ABC Nyheter at de har kjennskap til etableringen.
– Vi er kjent med at flere personer har kontakt med Satudarah MC i utlandet med tanke på en etablering. Vi kan ikke med sikkerhet si at de har lyktes med å etablere seg i Stavanger, men vi har hørt ryktene, sier Bjørn Vidar Bollestad, som er leder ved seksjon organisert kriminalitet i Rogaland politidistrikt.

– Har ikke fått klubbhus

Politiet forteller at de kjenner til personene som står bak etableringen.
– Dette er personer som har tilknytning eller har hatt tilknytning til flere kriminelle MC-klubber fra før av, sier han.
– Er dere bekymret for etableringen?
– Det er grunn til å være bekymret for fiendeforholdet mellom Satudarah og Hells Angels. Fra utlandet vet vi at det kan føre til åpen konflikt. Satudarah er ikke ønsket i Rogaland med deres historikk, sier han.
– Vi vil forsøke å forhindre at de får seg et klubbhus de kan bruke som enn samlingsplass, sier han.
ABC Nyheter får opplyst fra kilder i miljøet at det trolig vil skje etableringer av klubben flere steder i Norge.
Ingen i Satudarah har ønsket å kommentere saken, tross gjentatte forespørsler.

I konflikt med Hells Angels

Leder for seksjon for etterretning i Kripos, Gordon Petterson, sier til ABC Nyheter at de har kjent til etableringen.
– Satudarah MC har i løpet av det siste året etablert seg i Danmark, Sverige og nå i Norge. Kripos har vært kjent med at Satudarah MC har ønsket å etablere seg i Norge, sier han.
– Klubben er kjent som rival av Hells Angels på verdensbasis. Hva tenker dere om dette i Norge?
– Satudarah Mc er en 1% MC klubb. Det er kjent at Satudarah MC er i konflikt med Hells Angels MC i Nederland. En medvirkende årsak til dette ser ut til å være en territoriell maktkamp, herunder også om det kriminelle marked. På den annen side så er det vår erfaring at konflikter ikke nødvendigvis krysser landegrenser.

– Kan gi grunnlag for konflikter

Petterson tror MC-banden ønsker å etablere flere avdelinger i Norge.
– Vi kan ikke si noe sikkert om det nå, men det er grunn til å tro at når Satudarah MC er etablert i Norge, vil de ha et ønske om å få med seg flere for å kunne danne nye avdelinger.
Ifølge Kripos er det for tiden rolige i det norske MC-miljøet, med kun noen mindre konflikter.
– Er dere redd for at etableringen av Satudarah i Norge vil øke konfliktnivået?
– Kripos har ikke opplysninger som tilsier at etableringen av Satudarah MC på kort sikt vil øke konfliktnivået i Norge, men øker de i antall og omfang kan dette gi grunnlag for konflikter.
Les også: MC-gjenger kan sitte på sensitiv forsvarsinformasjon

Fryktet bandekrig i Danmark

I 2013 etablert klubben seg i Sverige og Danmark, noe som skapte stor uro i de kriminelle miljøene i landene. Kort tid etter etableringen i Danmark havnet Satudarah og Hells Angels i flere voldsomme slagsmål, blant annet utenfor fotballstadion Parken i København.
Tre bandemedlemmer ble knivstukket i masseslagsmålet.
Etter flere måneder med konflikter inngikk Hells Angels og Satudarah en fredsavtale 27. februar i år.
– Vi kan kan konstatere at gruppen har vært involvert i flere sammenstøt med andre grupperinger, men en del av dem vurderer vi at bunner i personlige konflikter, sier kommunikasjonsrådgiver Thomas Kristensen i Rigspolitiet i Danmark til ABC Nyheter.
– Hvilke type kriminalitet er Satudarah involvert i?
– Politiet kan konstatere at medlemmer av Satudarah er involvert i kriminelle aktiviteter som er kjent fra andre kriminelle bandegrupperinger, sier Kristensen.
Les også: Hells Angels-topp må sone dom på åtte år

Drapsforsøk og narkotikahandel

Siden etableringen av Satudarah i Nederland i 1990 har medlemmer av klubben blitt dømt for drapsforsøk, tyveri, narkotikahandel og ulovlig våpenbesittelse.
I 2011 ble MC-banden nektet adgang til møter der de største motorsykkelbandene i Nederland, deriblant Hells Angels, jobber for å forhindre en ny MC-krig i landet.
– At vi ikke lenger er en del av styret berører oss ikke, men det bidrar ikke til stabilitet og fred i den nederlandske motorsykkelverden, uttaler klubben.
Ifølge nederlandsk politi prøver klubben stadig å overta deler av underverden i Amsterdam, et marked Hells Angels tidligere har styrt med jernhånd.
Den nederlandske klubben skal pleie tette bånd til Bandidos.

Satudarah MC

  • Historie: Etablert i Nederland i 1990.
  • Norge: Har sitt hovedkvarter i Stavanger.
  • Klubben har de siste årene etablert seg i Belgia, Tyskland, Spania, Danmark og Sverige. I juni i år åpnet klubben sin første avdeling i Norge.
  • Ifølge nederlandsk politi har medlemmene av Satudarah blitt dømt for narkohandel, ulovlig våpenbesittelse og drapsforsøk.
  • Klubben pleier tette bånd til Bandidos.
  • Satudarah har rundt 2000 medlemmer på verdensbasis.
  • Dette er en 1%-klubb: Klubber som selv definerer seg utenfor det norske samfunnet, og har sine egne lover og regler.
 
 

Comments